SRI, obligat sa ii plateasca daune lui Patriciu, a decis si Curtea de Apel Bucuresti

Luni, 09 Februarie 2009, ora 14:33
2860 citiri
SRI, obligat sa ii plateasca daune lui Patriciu, a decis si Curtea de Apel Bucuresti
Foto: Pitesteanul

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, luni, ca SRI trebuie sa ii plateaca lui Dinu Patriciu despagubiri in procesul in care omul de afaceri acuza interceptarea ilegala a telefoanelor sale, magistratii respingand apelul SRI impotriva sentintei instantei inferioare.

Decizia de luni, care confirma hotararea Tribunalului prin care SRI trebuie sa ii plateasca 50.000 de lei lui Patriciu, nu este definitiva, informeaza NewsIn.

Curtea de Apel Bucuresti urma sa ia o decizie marti, pe 3 februarie, dar pronuntarea a fost amanata pentru o saptamana, pentru ca cei doi magistrati ai completului au avut pareri diferite si a fost nevoie sa se desemneze un al treilea judecator pentru solutionarea cauzei.

Pe 20 ianuarie, dosarul in care Dinu Patriciu acuza SRI de interceptarea ilegala a telefoanelor sale s-a intors la Curtea de Apel Bucuresti, unde avocatii partilor implicate au pus concluzii pe fondul cauzei.

Curtea Constitutionala a decis, pe 16 octombrie 2008, ca articolele din legile privind siguranta statului si informatiile clasificate, invocate ca neconstitutionale de Dinu Patriciu in procesul cu SRI, nu incalca legea fundamentala.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 18 martie 2008, sa trimita la Curtea Constitutionala a Romaniei dosarul.

Avocatii lui Dinu Patriciu au invocat neconstitutionalitatea unor articole din Legea 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei si Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

Ovidiu Budusan a sustinut, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, ca, potrivit Legii 182/2002, accesul partilor la anumite inscrisuri din dosar este prohibit in totalitate, ca legea respectiva acorda judecatorilor care detin certificat ORNISS atributii sporite fata de ceilalti magistrati, ceea ce ar fi de competenta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si ca SRI ar exercita o oarecare forma de presiune asupra judecatorilor, prin verificarea si monitorizarea acestora, procedura prealabila obtinerii de certificat ORNISS.

Avocatii lui Dinu Patriciu au avertizat ca s-ar putea retrage din cauza ca nu au acces la inscrisuri din dosar ce ar fi clasificate.

Ovidiu Budusan, unul din avocatii Rompetrol si ai lui Dinu Patriciu, a declarat ca, in opinia sa, printr-un inscris depus atunci la dosar SRI ar recunoaste ca a accesat sistemul informatic, mai exact serverul Rompetrol. "Dumnealor spun, in acest document ca doar au localizat acest server. In opinia mea, acest lucru nu se putea face fara accesarea sistemului informatic al Rompetrol", a declarat pentru Newsin, Ovidiu Budusan.

Tribunalul Bucuresti a stabilit ca interceptarea de catre SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu are "caracter ilicit, iar fapta a fost savarsita cu vinovatie", se arata in motivarea sentintei prin care Tribunalul Bucuresti a condamnat SRI sa-i plateasca despagubiri omului de afaceri.

Tribunalul Bucuresti a retinut, in motivarea sentintei din 11 mai 2007, ca SRI i-a interceptat convorbirile telefonice lui Dinu Patriciu, in perioada 2003 - 2004, sustionand ca are un mandat emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea SRI a invocat si dispozitiile Legii nr. 51/1991 privind singuranta nationala a Romaniei.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, pe 11 mai 2007, ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 RON cu titlul de daune morale, in dosarul in care omul de afaceri a chemat institutia in instanta pe motiv ca i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice. Prin aceeasi sentinta, instanta a respins ca neintemeiate restul pretentiilor reclamantului, precum si cererea formulata in proces de SC Rompetrol SA.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dinu Patriciu, #interceptare telefoane, #Rompetrol , #Rompetrol