Tribunalul Bucuresti: Nicio acuzatie din cazul Rompetrol nu s-a prescris

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 18:04
1624 citiri
Tribunalul Bucuresti: Nicio acuzatie din cazul Rompetrol nu s-a prescris
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a constatat, la termenul de miercuri al dosarului Rompetrol, ca niciuna dintre acuzatii nu s-a prescris, contrar sustinerilor de la termenul anterior, deoarece perioada de aproape un an in care cazul a stat la CCR nu este luata in calcul la termenul de prescriptie.

Astfel, instanta a constatat ca in perioada septembrie 2010 - august 2011, judecarea cazului a fost suspendata, deoarece Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a fost sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate. De asemenea, Tribunalul a constatat ca perioada de aproape un an intrerupe curgerea prescriptiei. In caz contrar, pentru doua dintre infractiunile retinute in sarcina unora dintre acuzati ar fi intervenit prescriptia speciala.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost luata dupa ce procurorul de sedinta a aratat ca o decizie similara a fost data de instanta suprema, care a hotarat ca in toate dosarele pe care le are pe rol, termenul de prescriptie este intrerupt in timpul suspendarii cauzei, pentru judecarea unei exceptii de neconstitutionalitate.

Pe de alta parte, omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, cele doua infractiuni s-au prescris, iar instanta a decis in acest sens inca de la termenul anterior. Astfel, a subliniat acesta, modificarea deciziei ar fi un motiv de apel. Patriciu a amintit ca, in ciuda intervenirii prescriptiei, a solicitat continuarea procesului, pentru a-si dovedi nevinovatia.

La termenul anterior al procesului, din data de 21 octombrie, avocatii din dosar au invocat, in fata instantei, interventia prescriptiei speciale pentru acuzatiile de manipulare a pietei de capital si de divulgare de informatii privilegiate, iar instanta le-a cerut inculpatilor acuzati de aceste fapte, printre care si Dinu Patriciu, sa decida daca cer continuarea procesului.

Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu, printre acuzati

Procurorii au finalizat, in data de 8 septembrie 2006, urmarirea penala in dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, si l-au trimis in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru sapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter privilegiat si manipularea pietei de capital.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce in eroare participantii la piata de capital in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru ca, in calitate de administrator si director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

De asemenea, el este acuzat si de complicitate la spalarea de bani pentru ca, in aceeasi perioada, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu sa transfere in mod succesiv fondurile Rompetrol SA, in suma de 15 milioane dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora. Nu in ultimul rand, el raspunde in fata instantei si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, intrucat in cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrica Grama si John Hamilton Works, in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Petrica Grama, fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care ar fi traficat-o ulterior in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzata de complicitate la manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzata si de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu a fost acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei si complicitate la spalare de bani.

Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
Ludovic Orban îi „cântă prohodul" lui Nicolae Ciucă. În opinia șefului Forța Dreptei (FD), Nicolae Ciucă va eșua lamentabil la alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, cu PNL....
„Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”
„Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că l-a invitat pe premierul Marcel Ciolacu la unul din zecile de mari şantiere ilegale din București. Invitația primarului vine după ce...
#acuzatii Rompetrol, #Patriciu Rompetrol, #acuzatii Rompetrol prescris, #dosar Rompetrol , #Rompetrol
  1. Unitatea de comando americană care l-a ucis pe Osama bin Laden, antrenamente pentru a interveni în cazul în care o mare putere își declanșează invazia
  2. Un portret al lui Winston Churchill furat dintr-un hotel din Canada a fost descoperit în Italia. După cât timp a fost prins hoțul
  3. Sugrumată, dezmembrată și pasată în blender de soțul ei. Sfârșitul tragic al unei finaliste Miss Elveția
  4. Grevă pe un mare aeroport din inima Europei spre care pleacă mulți români. Toate zborurile sunt anulate
  5. Meciul candidaților: Harris îl pune pe Trump în defensivă
  6. Virusul West Nile a făcut o nouă victimă în România. Un bărbat în vârstă de 76 de ani a murit
  7. Muzicianul Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era la un pas de a sări de pe un pod. „Jos pălăria în faţa lui” VIDEO
  8. Cum încearcă Rusia să influențeze alegeri
  9. Taifunul Yagi. Bilanțul victimelor a crescut la 197 de morți și 128 de dispăruți. Capitala este în continuare inundată FOTO/VIDEO
  10. Incendii de vegetație scăpate de sub control pe o insulă frecventată de români. Mai multe hoteluri au fost evacuate