Dinu Patriciu si Ministerul de Interne isi disputa suprematia in zona de nord a Capitalei, in vecinatatea aeroportului "Aurel Vlaicu", pentru a ridica doua edificii importante.
Omul de afaceri vrea sa construiasca un terminal pentru VIP, iar ministerul, un sediu pentru Unitatea Speciala de Aviatie, in cadrul careia opereaza elicopterele proprii si ale SMURD. Prima constructie este estimata la 9 milioane de euro, iar cea de-a doua la 7 milioane de euro.
Cel mai bogat roman sustine ca se afla in posesia unui aviz favorabil pentru constructie, din partea Autoritatii Aeronautice Civile, pe baza caruia a chemat MAI in judecata. Iar aceasta autoritate din subordinea Guvernului detine abilitatea de a elibera "avize pentru constructii si amenajari in zone cu servitutii aeronautice".
In replica, Directia Logistica si Inspectoratul General de Aviatie, Biroul Securitate Zbor, ale ministerului critica decizia, sustinand ca terminalul lui Patriciu, proiectat pentru o inaltime de 16 m, la o distanta de doar 150 m de locul de aterizare a elicopterelor, ar afecta capacitatea operativa a Unitatii Speciale de Aviatie si SMURD.
In plus, si activitatea Aviatiei Utilitare Bucuresti ar fi greu pusa la incercare, deoarece are drept de servitute pentru aeronavele sale catre pista aeroportului, exact prin locul in care se va ridica terminalul pentru VIP.
Ambele terenuri apartin Primariei Capitalei
Ambele terenuri se afla in domeniul privat al Municipiului Bucuresti, fiind date unul in administrarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, iar celalalt in administrarea MAI, prin Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane.
In anul 2004, o parte a vechiului sediu al MAI a fost cedata Grupului Special de Protectie si Interventie "Acvila". In urma mai multor scandaluri privind unele achizitii publice supraevaluate si deconturi pentru zboruri fictive, unitatea a fost mutata din subordinea directa a ministerului in cea a Jandarmeriei. Presupusele fraude de ordinul milioanelor de euro se afla inca in cercetarea procurorilor anticoruptie.
In 2009, deoarece Inspectoratul General de Aviatie si Unitatea Speciala de Aviatie isi desfasurau activitatea in aceeasi locatie, s-a impus separarea acestora. Inspectoratul a primit adresa Calea Zavoi nr. 14 - 16, sector 1, iar Unitatea, Calea Zavoi nr. 22 - 26, sector 1.
MAI forteaza nota
Pentru a-si putea construi un sediu adecvat pe domeniul privat al Capitalei, pe latura de nord a aeroportului Baneasa, cu acces prin zona magazinului Ikea, Unitatea Speciala de Aviatie are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Numai ca unii consilieri nu se arata prea incantati de trecerea suprafetei de 24.627 mp din proprietatea bucurestenilor in cea a statului.
Chiar si fara acordul necesar, MAI a lansat un anunt de intentie privind preconizata investitie, la data de 28 ianuarie 2010. Valoarea lucrarilor a fost estimata la 4,7 milioane de euro, inclusiv TVA. Apoi, in vara trecuta, a fost angajata firma Kasim Emaka SRL Brasov, pentru lucrari de demolare.
La 10 septembrie 2010, tot fara avizul necesar al consilierilor bucuresteni, este lansata licitatia publica "Acord-cadru de lucrari privind executia sediului Unitatii Speciale de Aviatie Bucuresti", in conditiile drastice de criza pe care populatia le traversa si inca le mai traverseaza.
Fata de impasibilitatea consilierilor locali, MAI forteaza din nou nota cu o licitatie programata la 22 octombrie 2010, cu deschiderea ofertelor la 19 noiembrie. De aceasta data, valoarea maxima a constructiei este evaluata la 7 milioane de euro, sarind bine de aprecierile initiale. Chiar daca in noile calcule a fost inclusa si majorarea TVA de la 19 la 24%, potul tot a fost umflat, in mai putin de un an, fara nicio justificare explicita, cu aproximativ 2,5 milioane de euro. La ora actuala, licitatia inca nu a fost adjudecata.
Strategiile imobiliare risca sa fie dejucate
In septembrie 2008, aeroportul "Aurel Vlaicu" s-a asociat pentru 25 de ani cu companiile aeriene Eurojet Romania, detinuta de Dinu Patriciu, si Blue Air a lui Nelu Iordache, pentru construirea a doua noi terminale. Primul pentru VIP, iar celalalt pentru deservirea aeroportului principal.
La expirarea contractului, avizat de fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, cladirile ar urma sa revina in exploatarea exclusiva a aeroportului.
Cele doua terminale, precum si sediul Unitatii Speciale de Aviatie, ar putea da peste cap planurile imobiliare ale celor care au mizat pe desfiintarea aeroportului Baneasa.
De precizat ca majoritatea proprietarilor locuintelor rezidentiale din zona s-au plans in repetate randuri, din cauza poluarii fonice la care sunt supusi de zgomotul motoarelor aparatelor de zbor. Si ca majoritatea acestor vile au fost ridicate pe baza unor aprobari acordate ilegal, punandu-se in pericol siguranta aterizarilor si decolarilor, din cauza inaltimii constructiilor si nerespectarii distantelor admise fata de pista de operare.
In cazul in care, totusi, aeroportul va fi desfiintat, undeva dupa alegerile ce stau sa vina, factorii de decizie risca sa suporte despagubirile reclamate de investitori.