Dinu Patriciu, despre Grecia, euro si vina statelor in criza

Duminica, 14 Martie 2010, ora 21:39
4071 citiri
Dinu Patriciu, despre Grecia, euro si vina statelor in criza

Grecia e doar fata vazuta a iceberg-ului, a declarat, duminica, omul de afaceri Dinu Patriciu, vorbind despre criza economica, intr-un interviu pentru Realitatea TV.

Intrebat in ce moneda isi tine economiile, Dinu Patriciu a spus ca in dolari, pentru ca este singura moneda de rezerva a lumii, potrivita pentru cei care vor sa investeasca pe termen lung.

"Intotdeauna pentru cei care doresc sa investeasca pe termen lung nu exista decat o singura moneda, si aceea este dolarul", a declarat Dinu Patriciu, pentru Realitatea TV.

Omul de afaceri a adaugat ca nu are incredere in euro, din pricina cazului Greciei, care are datorii foarte mari, dar si din cauza faptului ca ceea ce s-a intamplat acolo este doar "fata vazuta a iceberg-ului".

"Monedei unice nu pot sa ii dau foarte multe sanse din cauza faptului ca Grecia e doar fata vazuta a iceberg-ului. Toti politicienii europeni, datorita faptului ca in Europa politica s-a transformat intr-o meserie, gandesc pe termen scurt in functie de imagine, in functie de termene electorale si nu pregeta sa vanda prin intermediul derivativelor, pentru castiguri temporare, care sa dea impresia de prosperitate", a mai declarat Dinu Patriciu.

Criza a aparut din vina statelor, nu a bancherilor

Fenomenul de a vinde prin intermediul derivativelor veniturile viitoare si de a indatora comunitatile este extrem de extins si nu se stie unde in Europa va deveni public, sustine Dinu Patriciu.

Acesta este de parere ca nu bancherii si oamenii de afaceri au creat criza financiara, ci statele.

"Aceasta criza este datorata politicii in ultimile decenii, din ce in ce mai motivata de imagine si nu de substanta datorita rapiditatii de comunicare. Se datoreaza statelor, si nu corporatiilor, nu bancherilor extrem de harpareti cum se spune de multe ori. Acest val populist evident a aparut in lume in ultima perioada din prima reactie la criza, dar pe masura ce oamenii priceputi - de la detinatori ai unor premii Nobel, profesori, economisti - analizeaza mai profund calculele, cu totii intelegem ca statele sunt de vina si nu corporatiile", spune Dinu Patriciu.

Statul trebuie sa se retraga din economie

Dinu Patriciu sustine ca singura cale de a iesi din criza economica este ca statul sa se retraga complet din economie si sa elimine povara fiscala pusa pe societatile private.

"Viitorul este al statului care se retrage complet din economie si din multe altele, din relatii internationale, dar si din reglementarile greoaie pentru afaceri", a declarat Patriciu, adaugand ca este nevoie de scaderea taxelor si de scaderea birocratiei, in paralel cu scaderea cheltuielilor.

"Taxele mai reduse aduc mai multi bani la buget, a aratat-o taxa unica in 2005, dar simplificarea intregului sistem fiscal ar fi fost solutia de atenuare a efectelor crizei in plan intern", explica Patriciu, adaugand ca, daca s-ar fi aplicat aceste masuri, Romania n-ar fi fost obligata sa ia imprumutul de la FMI.

Patriciu mai propune realizarea autostrazilor in parteneriat public-privat, dand exemplul Frantei, unde acestea s-au construit prin parteneriate, dar si privatizarea sectorului energetic si a depozitelor de gaze, sau vanzarea cladirilor in care functioneaza institutiile publice. Patriciu adauga ca, in Suedia, detine cladirile in care functioneaza primaria, tribunalul, inchisoarea, birourile armatei, politia si pompierii.

Patriciu da exemplul Georgiei, unde a investit recent, si spune ca acolo regimul fiscal este extrem de liberal si ofera mult mai multe oportunitati decat in Romania.

"Este, in regiune, singura tara cu adevarat libertariana, cu un regim de libertate a investitiilor. Nu degeaba Banca Mondiala o aseaza pe locul sapte in topul tarilor cu deplina libertate de miscare spre deosebire de Romania, care este in top 70", spune Dinu Patriciu, adaugand ca Georgia are o taxa unica de 15%, iar intr-o singura zi poti sa infiintezi o companie sau sa obtii o autorizatie de constructie, fara sa te lovesti de fenomenul coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Dinu Patriciu, #Patriciu Grecia iceberg, #Grecia fata icebergului , #stiri Dinu Patriciu
Comentarii
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Adică se văd numai colturile epoletilor azurii care au spart căptuseala. Bine că s-a impăcat cu Viorel. Epolet la epolet nu-si scoate stelele!