Dinu Patriciu avertizeaza ca in urmatoarele luni sectorul privat din Romania va fi grav afectat, iar societatea romaneasca va trece printr-o noua perioada grea cu scaderea puterii de cumparare, a consumului si un nou val de restructurari.
"Comunismului i-au supravietuit mentalitatile si datorita lor suferim si astazi. Acestea au supravietuit inclusiv la nivelul guvernantilor si de aici nivelul scazut de trai. Eu nu cred ca va fi crestere de 1.3 la suta, asa cum a previzionat Guvernul, ci in lunile urmatoare vom trai o perioada extrem de dura. Ce e mai greu de abia acum vine, pentru companii si pentru cei care traiesc de pe urma lor si muncesc acolo, pentru toata societatea romaneasca. Sectorul privat va fi sacrificat de data asta, care o duce din ce in ce mai greu", a declarat joi seara afaceristul la Realitatea Tv.
Dinu Patriciu sustine ca Romania nu evolueaza din cauza ca exista o incapatanare cu care se sustine o politica de austeritate.
"Sustinem o politica de austeritate la jumatatea drumului intre restrangeri de cheltuieli si marire de venituri pe de alta parte. Mai sunt barierele administrative, care nu sunt ridicate. De exemplu, o aprobare in Romania dureaza luni si luni de zile. Guvernul nu taie cat ar trebui - nu se incurajeaza sectorul privat. Cresterea consumului este cheia crestereii economice.
In scurt timp toate bancile din Europa vor avea de suferit, deoarece sunt obligate sa finanteze datoria publica sau de stat, iar Romania neavand un sistem bancar cu radacini, ci doar niste sucursale straine, banii pleaca catre casa mama. Al doilea fenomen care ne afecteaza e ca bancile prefera sa finanteze Guvernul prin bunuri de trezorerie, decat sa finanteze sistemul privat. Lipsa lichiditatilor o vom resimti in scurt timp cand vor fi falimente, restructurari si scaderea puterii de consum si cumparare", a mai avertizat miliardarul.
Intrebat ce masuri ar trebui luate ca sa se evite un dezastru, Dinu Patriciu propune micsorarea fiscalitatii.
"Sunt absolut convins ca trebuie anuntata micsorarea fiscalitatii: taxa unica de 10%, impozit pe dividente 5%, impozitarea directa trebuie sa scada drastic. Daca nu ar trebui facut un compromis cu mentalitatea publica cred ca taxa unica ar trebui sa fie zero, iar TVA-ul sa fie cel mult de 15%, altfel circuitele financiare se scurt circuiteaza. Toate aceste masuri inseamna cresterea veniturilor bugetare. In prezent, incoerenta sistemului fiscal e necazul. Mai cred ca ar trebui sa se imparta proprietatea statului in fonduri de investitii care sa aiba un management privat din partea unor institutii specializate in asa fel incat ele sa inceapa sa produca, iar asta ar fi primul pas spre privatizare", sunt sfaturile afaceristului.
Dinu Patriciu crede ca acordul cu FMI a fost o greseala, din cauza ca politicile lor de austeritate nu rezolva problemele crizei.
"Multe dintre conditiile puse de FMI dau gres, nu politicile de austeritate rezolva problema in prima faza a crizei, ci acceptarea deficitelor ca sa stimulezi consumului. Eu am propus sa fie introdus in Constitutie acceptarea unui deficit maxim, ponderea maxima a bugetului in PIB si ponderea maxima a datoriilor publice", a conchis Patriciu.
baaa, unde-ati... Vezi tot