Dinu Patriciu: Leul n-are legatura cu economia reala!

Luni, 17 August 2009, ora 11:30
2395 citiri
Dinu Patriciu: Leul n-are legatura cu economia reala!

Omul de afaceri Dinu Patriciu a acordat un interviu reporterilor de la Adevarul, cotidian in care el investeste, dezvaluind o viziune originala asupra economiei Romaniei si a impartasit viziunea sa asupra modului in care putem iesi din criza.

"Orice fel de investitie, cheltuiala, plan de afacere se calculeaza in euro. Companiile isi consolideaza contractele in euro de mult. Asta e un obicei foarte vechi. La inceputul anilor '90 a fost dolarul, apoi euro. Aici e o discutie: euro sau dolarul? Care moneda e mai buna?", a declarat el pentru Adevarul.

Leul este o moneda falsa

"Pentru ca Romania are mare parte din cheltuielile externe legate de dolar si am profitat in timp de pe urma devalorizarii lui in raport cu euro. Dar se poate intampla si invers. Daca ne legam de euro, avem avantajul ca cea mai mare parte a exporturilor romanesti sunt in euro, circa 70%, dar avem acelasi risc ca orice alta tara europeana legat de importul de materii prime si materii prime energetice", a mai spus el.

"In acelasi timp exista un risc major ca Europa sa iasa mult mai greu din criza SUA. Va intarzia multa vreme relansarea cresterii economice continentale. Europa poarta in spate o povara sociala extrem de mare", a spus omul de afaceri.

"Totusi, eu cred ca ar trebui sa fixam cursul fata de euro imediat, prin hotarare unilaterala, pe baza sistemului consiliului monetar. Nu am face decat sa recunoastem o realitate. Leul este o moneda falsa, fara legatura cu economia reala", a declarat Patriciu.

"Este adevarat ca tari care au luat aceasta masura cu multa vreme inainte au avut de suferit in criza. Cauzele au fost diferite. In primul rand, influxul masiv de investitii imobiliare. La costuri hipertrofiate", a spus el.

"Discutam mereu despre cursul monedei nationale. El nu este decat rezultanta speculatiei. Cu ceva vreme in urma spuneam ca pana la sfarsitul anului caderea economica va fi intre 7 si 10%, si ea este azi 8,8%. Tot atunci spuneam ca spre sfarsitul anului cursul ar trebui sa fie 4,7 - 4,8 lei pentru un euro", aminteste Patriciu.

"Nu e o predictie, ci pur si simplu o parere asupra nivelului de echilibru intre stimularea exporturilor, pe de o parte, si cresterea productiei interne in dauna importurilor. Cu toata buna-credinta, cand vorbesc despre aceste lucruri, sunt acuzat mereu ca as avea tot felul de interese ascunse. De fapt, sunt mai preocupat de raportul dintre euro si dolar (moneda pe care se bazeaza economia chineza...) decat de jocul abstract intre leu si euro. Incerc doar sa ma gandesc cum ne-ar fi mai bine tuturor".

Europa va iesi din criza mult dupa ce SUA se va pune pe picioare

Potrivit omului de afaceri, exista "cel putin un an" decalaj intre momentul revenirii din criza a SUA si cel in care Europa se va pune pe picioare. "Astazi e pe cale sa se instaureze un fel de euforie pornita din credinta ca s-a terminat criza odata ce economia americana da palide semne de redresare. Nu inseamna insa ca acelasi lucru se va intampla in Europa".

"Este unul dintre lucrurile pe care analistii economici incep sa le accepte, adica faptul ca Europa va iesi mult mai greu din criza si inca n-a ajuns la fundul "prapastiei"... Din pacate, Europa de Est este inca victima unei furtuni puternice, iar ochiul furtunii este sistemul bancar austriac. Noi trebuie sa fim extrem de atenti la ce se intampla in continuare", a declarat el.

"Criza noastra e mult mai veche"

Potrivit omului de afaceri, fost lider al Rompetrol, trust ale carui ultime actiuni pe care le detinea le-a vandut recent companiei KazMunaiGaz, birocratii sunt de patru ori mai multi decat in 1992.

"Structurile administrative ale tarii, in ciuda sloganurilor, au devenit mai rigide si mai corupte. Ma refer in special la coruptia de la baza. Sistemul statal a ramas sa gestioneze, intr-un fel sau altul, mai mult de jumatate din ceea ce se tranziteaza prin economie".

"Astazi, concomitent cu criza globala, traim un moment in care acest sistem nu mai este functional. De fapt, criza noastra e mult mai veche decat criza economico-financiara izbucnita in 2008".

In cadrul interviului acordat Adevarul, Patriciu a declarat ca Guvernul roman ar trebui sa reduca drastic birocratia si sa adopte de urgenta un sistem fiscal "prietenos".

Romanii si capra vecinului

Dinu Patriciu da si o mostra a "intelepciunii" autohtone a romanilor in ceea ce priveste prosperitatea. Potrivit acestuia, "romanii inca nu sunt constienti ca prosperitatea tuturor si a fiecaruia in parte depinde in mod direct de numarul de capre aflate in vecini. Cheltuiesc o imensa energie pentru a omori sau a fura capra vecinului".

"Unii mai agresivi planuiesc chiar sa omoare vecinul sau raman la visul despre cum ar fi sa aiba o capra. Turma creste astazi prin creativitate, prin inventivitate, punandu-ti mintea la contributie. Capitalismul presupune sa accepti ideea ca vecinul posesor de capre trebuie pretuit", declara el.

Omul de afaceri a mentionat si cateva dintre masurile care considera ca ar trebui luate pana la sfarsitul anului. Printre acestea, el a mentionat: "scaderea impozitarii, atat a celei directe, cat si a celei indirecte, reducerea cotei unice la 10%".

"Am justificat de multe ori aceasta masura. Singurul criteriu pe care poti sa-l ai in fixarea unei cote de impozitare este competitia in care orice stat se afla cu vecinii sai. Statele nationale se afla astazi in competitie. Nu poti sa-ti permiti sa fii mai putin atragator, in competitia pentru capital si noi contribuabili, mai putin deschis decat cei cu care te afli in competitie directa", a spus el.

"Acesta e principalul argument pentru care cota unica trebuie scazuta la 10%. Experienta ne invata ca veniturile vor creste si vor deveni mai certe, iar colectarea va fi mai buna cu cat cota e mai scazuta", a mai spus Patriciu.

"Pentru capitalizarea firmelor, si nu pentru scaderea preturilor, trebuie redusa TVA la 15%, asa cum ne povatuieste si Comisia Europeana. E o masura de stimulare economica. Am vorbit mult despre necesitatea ca Trezoreria Statului, in sistemul de plata a impozitului, sa introduca si bancile prin acceptarea platii in instrumente financiare, si nu numai in lichiditati, care decapitalizeaza firmele, in asa fel incat ar avea toata lumea de castigat, inclusiv statul", mentioneaza el.

Stimulente fiscale pentru cei care-si platesc la timp impozitele

"De asemenea, cred in necesitatea acordarii stimulentelor fiscale pentru cei care-si platesc la timp sau anticipat impozitele. De exemplu, reducerea cu 5% pentru plata la termen si cu 10% pentru plata anticipata cu 30 de zile poate sa reprezinte un stimulent extrem de interesant chiar pentru finantarea de catre contribuabil a platii impozitelor la banci", a mai spus Patriciu.

"Nu vreau sa fac acum o lista de solutii. Totusi, pot sa va spun ca exista, chiar in plina criza, capitaluri disponibile pentru afaceri profitabile. Am afirmat mereu ca birocratia ar putea sta cu chirie. Prin sistemul de "sale and lease back" ar putea fi valorificate cladirile administrative, incepand cu Guvernul si terminand cu primaria din Ghimpati", a declarat Patriciu.

"Ele constituie cele mai sigure plasamente pentru investitorii imobiliari. Pentru astfel de operatiuni exista bani in toata lumea. Trebuie doar sa existe vointa politica. In loc sa te imprumuti la FMI, aduci astfel cateva zeci de miliarde", a mai spus el.

Sansele economice ale Romaniei pe termen lung

Cat despre economia romaneasca pe termen lung, omul de afaceri care a infiintat prima firma privata din Romania, in 1990, crede ca "Romania are o mare sansa daca va stimula cercetarea, explorarea si dezvoltarea rezervelor de hidrocarburi la mare adancime despre care inca se stie foarte putin. Pentru asta insa ar trebui sa ne stavilim excesele demagogice si populiste si sa incurajam investitia de capital in acest domeniu".

"Scandalul Sterling in aceasta perspectiva a fost catastrofal. Ne-a creat o imagine de scandalagii pagubosi care nu stiu sa respecte efortul si investitia de buna-credinta", este parerea lui Patriciu.

"O alta sansa este cercetarea si dezvoltarea resurselor alternative de energie. Nu in ultimul rand, pozitia noastra geografica este o carte pe care nu am stiut sa o jucam pana acum cu inteligenta. Inca din 2003, presedintele Bush vorbea la Bucuresti despre podul dintre Est si Vest. Deocamdata insa am ramas la meschinaria batailor interne, nu stim sa ne deshidem catre exterior", a mai spus el.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Dinu Patriciu, #Patriciu iesire criza, #Patriciu criza economica, #Patriciu masuri criza , #stiri Dinu Patriciu