Dinu Patriciu: Nu mi-as tine averea nici in lei, nici in euro

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 12:12
3000 citiri
Dinu Patriciu: Nu mi-as tine averea nici in lei, nici in euro

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca el nu are incredere sa-si depoziteze averea in lei sau euro, desi guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR) a transmis investitorilor sa aiba incredere in moneda nationala.

"In lei nu, chiar daca acum este o varianta de castig, pe termen scurt. Si nici in euro. In primul rand, dolarul", a mentionat omul de afaceri. In plus, el considera ca leul ar trebui raportat la dolar, pentru ca aceasta este moneda de referinta.

"Se vorbeste de volatilitate, dar nu e volatilitatea dolarului, ci a celorlalte valute fata de dolar, care ramane etalonul, atata timp cat comertul international, in ceea mai mare parte, este in dolari. De aceea, SUA isi permit sa tipareasca bani, ceea ce Europa nu isi poate permite", a declarat Dinu Patriciu pentru The Money Channel.

Miliardarul a raspuns acuzatiilor facute de BNR la adresa lui. Oficialii BNR au sustinut recent ca omul de afaceri ar face declaratii nefondate. "Da, cred ca a fost pentru prima oara cand BNR a polemizat cu o persoana particulara. Dar asta nu este un motiv de mandrie. Mi se pare destul de hilar", a mentionat Dinu Patriciu.

El si-a exprimat din nou convingerea ca ar trebui sa ne aliniem la standardele internationale si ca ar trebui infiintata o organizatie independenta care sa reglementeze sistemul financiar, iar BNR ar trebui sa se ocupe strict de politica monetara, nu si de controlul sistemului bancar.

Intrebat daca zona euro va putea fi salvata, omul de afaceri a raspuns ca acest lucru este posibil, insa doar pe termen scurt. In opinia lui, o perioada mai lunga a crizei europene inseamna si cheltuieli mai mari.

"Trebuie sa iti legi moneda de una de care depinzi, ori noi depindem din punctul de vedere al materiilor prime cel putin, de dolar, moneda de rezerva a lumii, ori in aceasta conditie, in care esti legat de materiile prime, trebuie sa folosesti originalul si nu copia", a spus Dinu Patriciu.

Citeste si:
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu (USR-PLUS) a fost revocat de premierul Florin Cîțu din fruntea Gărzii de Mediu luni, 20 septembrie. La doar două zile după, în timpul unui interviu, acesta a primit un...
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Cine conduce România? Cîțu? Aspirantul la șefia PNL se dă, ca Superman, omnipotent, dar nu e decât o etichetă falsă, din puzderia caracterizând viața politică a unei țări, vai,...
Sursa: Ziare.com