Dinu Patriciu: Orice imprumut la FMI e toxic. La FMI suntem milogi

Joi, 08 Iulie 2010, ora 20:00
2683 citiri
Dinu Patriciu: Orice imprumut la FMI e toxic. La FMI suntem milogi

Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca introducerea impozitului progresiv ar fi o catastrofa pentru Romania si ca avem nevoie de fapt de o micsorare a cotei unice pana la 10%. Despre acordul cu FMI Patriciu spune ca e "toxic".

"Avem nevoie de o scadere a impozitelor si nu de o crestere. In paralel cu reducerea cheltuielilor publice. Pentru cota unica de 10% sunt argumente foarte puternice. Nu putem avea o cota unica mai mare decat vecinii nostri cu care suntem in competitite", a spus Patriciu la Realitatea TV.

El a explicat ca investitiile straine au scazut la jumatate si trebuie sa ajungem la un nivel cel mult egal cu cel al vecinilor nostri daca daca vrem sa mentinem nivelul lor. In opinia omului de afaceri, calculele contabile nu au nici cea mai mica importanta in aceasta problema.

"Veniturile bugetare vor creste daca se scade cota unica. Daca se va renunta la ea, ne putem astepta ca investitiile straine sa ne ocoleasca si chiar sa inceapa un fenomen semnificativ de retragere a lor de pe piata romaneasca", a continuat el, spunand ca deja sunt firme care se inregistreaza in Bulgaria sau Republica Moldova unde nu exista impozit pe profit.

Mai mult, Dinu Patriciu sustine ca nici nu ar trebui sa mai existe impozit pe salariu in tara noastra daca se aplica din nou impozitul progresiv.

"Salariul mediu anual este mai mic decat in majoritatea tarilor care au cota progresiva. Este mai mic decat plafonul minim de la care se pune cota. Asta inseamna ca in Romania nu ar trebui sa avem impozit pe salariu", crede el.

FMI e toxic

In ceea ce priveste acordul cu FMI, Patriciu a afirmat ca orice imprumut la Fond e toxic si creeaza o imagine proasta in lume.

"A te imprumuta de la FMI e toxic, e nociv, e un semn negativ pentru piata de capital. Trebuie sa iti folosesti toate argumentele pentru convinge pietele de capital. La FMI suntem milogi. Trebuie sa dovedesti ca ai forta sa iti cresti singur economia prin masuri coerente", a mai spus omul de afaceri.

Patriciu a mai spus la Realitatea TV si de ce continua sa aiba mai multa incredere in dolar decat in euro.

El a explicat ca "dolarul este singura moneda de rezerva a economiei globale. O voi sustine pana cand va fi inlocuita de alta moneda. Vor trece decenii. Nu poate fi inlocuita asa de usor. Se vede din ciclul euro ca a avut o crestere si descrestere despre care oameni cu premii nobel spun ca vor ajunge din nou egale".

Creditele, pe de alta parte, trebuie luate in moneda mai slaba. "Creditele intotdeauna se iau in moneda slaba. Pentru ca, in cele din urma, chiar daca apar greutati, moneda slaba va ceda".

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...