Dinu Patriciu: Proiectul South Stream este daunator pentru Romania

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 14:34
1399 citiri
Dinu Patriciu: Proiectul South Stream este daunator pentru Romania

Dinu Patriciu sustine ca un proiect de tip Nabucco ar fi de preferat pentru Romania fata de unul de tip South Stream pe care il considera chiar daunator, deoarece ar crea un monopol.

Declaratiile omului de afaceri au fost facute joi pentru Realitatea FM, Patriciu aflandu-se in SUA unde participa la Consiliul Atlantic al Statelor Unite.

"Consiliul Atlantic este o retea nepartizana politic si internationala, de lideri care incearca sa dea putere ideilor, pe care apoi le aduc la putere. El e un factor de stimulare a dialogului si discutiilor care imbogatesc agenda publica internationala, promovand consensul asupra raspunsurilor politice date de administratie in SUA, de sectorul corporatist, de societatea civila si chiar de presa americana", a precizat Patriciu precizand ca un subiect fierbinte pe agenda dezbaterilor va fi zona Marii Negre.

"Initiativa pe care ne-am propus-o porneste de la faptul ca Marea Neagra este o zona extrem de fierbinte a relatiilor internationale, economice si politice. Si nu doar zona Marii Negre ci si cea a Marii Caspice si a Asiei Centrale, ele exercitand o influenta extrem de puternica asupra securitatii globale. Potentialul de dezovoltare a cooperarii regionale si transregionale este foarte mare aici. E vorba in primul rand de podul energetic intre resursele estului si consumul vestului", a mai spus Patriciu la postul de radio citat.

Omul de afaceri a mai explicat ca in Marea Neagra exista doua proiecte concurente: proiectul Nabucco, incurajat de Uniunea Europeana, si South Stream, incurajat de Rusia prin Gazprom.

"O alegere nu poate fi facuta decat prin stimularea proiectelor care nu se aprovizioneaza dintr-o singura sursa, care nu creeaza monopoluri (...)Un proiect pe un traseu sau altul, de tip Nabucco, este mult mai de dorit decat o conducta monopolista, controlata de un producator", a mai sustinut Patriciu, precizand totodata ca "zic de tip Nabucco, pentru ca a construi o conducta inseamna sa ai ce sa bagi in ea, or daca ea nu se extinde si de cealalta parte a Marii Caspice, colectand rezerve din Asia Centrala, nu are niciun sens".

In opinia sa, proiectul Rusiei, South Stream, este nu doar inutil din punctul de vedere al Romaniei ci "chiar daunator, pentru ca mentine, in continuare, un monopol de care oricine in locul nostru si-ar dori sa scape".

"Nu cred ca astazi independenta energetica a Romaniei tine doar de o conducta de energie. Tine si de explorarea rezervelor proprii, de echilibrarea productiei de energie cu energia din surse alternative", a mai precizat omul de afaceri.

Ruperea contractului cu Sterling, o mare greseala

Pe de alta parte, Dinu Patriciu spune ca nu ar fi de dorit ca statul roman sa rupa contractul cu firma Sterling Resources deoarece ar da un semnal prost noilor investitori.

"Ar fi o mare greseala, pentru ca, pe langa faptul ca el are o pondere extrem de mica in consumul Romaniei - rezervele cunoscute in acea zona reprezinta extrem de putin, cel mult 3% din consumul pe urmatorii zece ani - ar fi si un semnal foarte prost dat tuturor investitorilor, acela ca e posibil ca intr-o tara democratica si cu economie de piata, contracte cu o vechime de decenii sa fie reziliate din motive politice".

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...