Dinu Patriciu: Romania se afla in situatia Greciei

Sambata, 08 Mai 2010, ora 21:05
7865 citiri
Dinu Patriciu: Romania se afla in situatia Greciei

Romania se afla in situatia Greciei, deoarece criza are aceleasi cauze, adica aparatul bugetar supradimensionat, coruptia si risipa banilor, a declarat sambata seara omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Romania se afla in situatia Greciei, deoarece cauzele crizei sunt aceleasi: aparatul birocratic supradimensionat, coruptie si risipa banilor din impozite si taxe", a declarat sambata Dinu Patriciu, la Realitatea TV.

Solutia pentru depasirea crizei consta in reducerea taxei, pentru sprijinirea mediului de afaceri, adauga Dinu Patriciu.

"La noi, solutiile sunt legate de reducerea taxelor. (...) Toata puzderia de taxe ar trebui eliminata, o economie libera ar incepe sa produca", a declarat Patriciu.

Omul de afaceri sustine ca solutia pentru reducerea cheltuielilor bugetare nu este taierea salariilor sau a pensiilor, cum intentioneaza Guvernul, ci eliminarea functionarilor inutili, care nu fac decat "sa plimbe hartii".

"Toti avem nevoie de doctori, de educatie, nu poti sa-i pui pe doctori si profesori in acelasi snop in care ii pui pe cei care nu fac decat sa plimbe hartiile, iar astia sunt 600.000 in plus", spune Dinu Patriciu.

Daca toti functionarii inutili ar fi disponibilizati si li s-ar da in loc de salarii compensatorii garantii pentru credite, cu care sa isi inceapa o afacere, redresarea economica ar fi mai rapida, sustine Dinu Patriciu.

"Important e ca programul de reforma sa fie coerent si el ar putea sa stea in reducerea cheltuielilor bugetare, dar in primul rand in scoaterea din sistem a tuturor functionarilor inutili si am apreciat ca este vorba de 600.000 de functionari care se ocupa de corectarea si redistribuirea bugetului sunt oameni care nu au o functie utila pentru societate si se ocupa de hartii intr-un sistem suprabirocratic", a declarat Dinu Patriciu.

Daca inca o tara ajunge in situatia Greciei, euro nu va mai rezista mult

Situatia financiara este grava in mai multe tari europene, iar daca inca o tara ajunge in situatia Greciei, euro va disparea, crede omul de afaceri.

"Daca o alta tara in afara de Grecia ajunge in aceeasi situatie, euro nu va mai rezista mult. Va disparea sau va deveni moneda unui numar mai mic de tari din nordul Europei. Alte tari vor reveni la monedele nationale sau la legarea de dolar care este o solutie mult mai inteleapta", a declarat Dinu Patriciu.

Patriciu sustine ca Grecia ar trebui sa intre in faliment, pentru ca falimentul ar insemna "insanatosirea economiei", iar povara financiara ar cadea pe creditori, nu pe populatie.

Intrebat daca Romania ar putea ajunge la faliment, Patriciu a raspuns: "S-ar putea sa ajungem si aici, si atunci va plange foarte tare FMI. Le-as spune uitati de banii astia o lunga perioada de timp, pentru ca nu avem cum sa-i dam inapoi, cu riscul ca o perioada sa ne scada ratingul".

Omul de afaceri a adaugat ca dupa perioada de criza economica va urma o perioada de inflatie la nivel global si sustine ca nu vede iesirea din criza decat dupa cativa ani de acum inainte. Iesirea din criza "depinde si de inteligenta politicienilor", sustine Dinu Patriciu.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...