Dinu Patriciu vrea sa investeasca in banci din piete emergente mici

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 21:06
1408 citiri
Dinu Patriciu vrea sa investeasca in banci din piete emergente mici

Liberty Capital LLC, fondul de investitii detinut de Dinu Patriciu in Georgia, vrea sa preia banci din state emergente mici care indeplinesc o serie de conditii, intre care nivelul redus al taxelor, a declarat partenerul de afaceri al lui Patriciu, Lado Gurgenidze

In septembrie 2009, Liberty a platit 15 milioane dolari pentru pachetul majoritar al Bancii Populare a Georgiei, cel de-al saptelea creditor din fosta republica sovietica. Banca distribuie pensiile publice in Georgia.

"Avem destui bani si pentru alte afaceri de acest gen", a declarat Gurgenidze, fost premier al Georgiei, in cadrul unui interviu acordat Bloomberg.

"Suntem inca un fond de investitii tanar si suntem in curs de a aduce pe profit prima investitie, deci ar putea trece ceva timp pana la gasirea unei alte banci", a completat el.

Gurgenidze a exclus preluarea unei alte banci in Georgia. "Detinem deja una, deci este suficient", a asigurat el.

Liberty va investi numai in banci din "pietele emergente mici, cu un nivel scazut al coruptiei, cu taxe reduse si cu economii deschise", a afirmat Gurgenidze, precizand ca patru sau cinci tari din Africa si trei sau patru din Europa de Est indeplinesc aceste cerinte. Fostul premier georgian a spus ca Patriciu detine "peste 50%" din fondul Liberty, fara a da detalii.

Patriciu vrea sa cumpere una-doua banci pe an

In octombrie, Patriciu a declarat pentru NewsIn ca vrea sa se extinda in sectorul bancar si sa cumpere una-doua banci pe an in tari care incep sa se dezvolte, cu o legislatie liberala, vizand tari din Asia Centrala si de Sud-Est sau din Africa.

"Am in vedere extinderea pe sectorul bancar. Voi mai face si alte achizitii in tari aflate in curs de dezvoltare, care indeplinesc patru criterii: au o legislatie extrem de liberala si deschisa, de preferinta bazata pe common-law anglo-saxon, apoi, sunt in tari care acum incep sa creasca, trebuie totodata sa fie banci universale si care pot sa se muleze pe dezvoltarea specifica a tarii respective", sustinea Patriciu.

El preciza ca sunt 20-25 de tari in lume care indeplinesc aceste criterii, nu insa si Romania. "Am incercat, dar nu se poate, pentru ca Romania are o legislatie bancara incalcita. Nu va pot spune unde anume voi face urmatoarea achizitie, dar este vorba de o banca-doua pe an. Ne uitam in tari din Africa, precum Rwanda, sau din Asia Centrala si de Sud-Est, de exemplu Mongolia. Nu ma intereseaza tarile cu o crestere economica de numai 2-3% pe an", explica Patriciu.

Omul de afaceri a subliniat ca nu se va extinde in alte sectoare si ca va investi numai in acele domenii in care o face deja: media, real-estate, energie, bancar si IT.

Patriciu este considerat cel mai bogat om din Romania, cu o avere evaluata de Forbes la peste 1,8 miliarde dolari.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Dinu Patriciu investitii banci, #investitii fond Liberty, #investitii piete emergente, #Liberty Capital LLC , #stiri Dinu Patriciu