Patriciu: Statul roman e prost, imprumutul de la FMI - cea mai mare greseala

Marti, 04 Mai 2010, ora 21:32
2712 citiri
Patriciu: Statul roman e prost, imprumutul de la FMI - cea mai mare greseala

Dinu Patriciu sustine ca statul roman a gresit foarte mult si ca in toamna anului trecut se putea face rost de bani si altfel, nu prin contractarea unui imprumut de la Fondul Monetar International.

"Cea mai mare greseala pe care Romania a facut-o in ultimii ani a fost imprumutul la FMI si la Comisia Europeana", a spus Patriciu, intr-un interviu pentru Money.ro.

Surse din Ministerul Finantelor: TVA de 22%, de la 1 iulie sau 1 ianuarie

Mai mult, omul de afaceri sustine ca o masura care ar trebui luata imediat, in ciuda acordului cu FMI, ar trebui sa fie o scadere drastica a cotei unice si a TVA-ului. Si asta pentru ca "este mult mai important viitorul apropiat si pe termen lung, decat respectarea unor acorduri pe care le-am facut din necunoastere".

Daca politicul ar pune in practica aceasta propunere fiscala s-ar echilibra deficitul bugetar pentru ca la impozite mai mici ar creste incasarile bugetare, sustine omul de afaceri.

Astfel, Patriciu spune ca Romania este inca in criza pentru ca nu se restructureaza nimic in sistem.

"Ne aflam in criza din cauze interne si externe, dar in primul rand interne. Pe de-o parte, pentru ca nu restructuram nimic si Romania are din pacate un sistem birocratic administrativ exrem de greoi", a spus Patriciu.

Ar trebui concediati 600.000 de bugetari

Intrebat daca concedierile din sistemul bugetar sunt o solutie la iesirea din criza, omul de afaceri a spus ca ar trebui dati afara in jur de 600.000 de bugetari.

"Aici problema trebuie pusa simplu si logic. Cand vorbim de bugetari, nu ne referim la cei extrem de necesari - invatamant, sanatate, ordine publica, aparare, ci ne referim la aparatul administrativ extrem de stufos.

Jumatate din numarul bugetarilor, adica peste 750.000 de persoane, fac parte din personalul care se ocupa de administrarea veniturilor bugetare si redistribuirea lor. Din acesti 750.000 de oameni este nevoie de cel mult 150.000 daca facem comparatia cu state eficiente", a explicat Patriciu.

Ce inseamna cota unica de 20% si TVA de 22-25%?

El mai spune si ca Romania are peste 100 de impozite in vreme ce exista state ale caror bugete supravietuiesc cu "4-5 taxe mari si late".

"In al treilea rand si foarte important ar fi desfiintarea barierelor fiscale. Avem peste 100 de impozite si taxe. Exista tari ale caror bugete supravietuiesc cu 4-5 taxe mari si late", explica Patriciu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Dinu Patriciu criza Romania, #Patriciu criza Romania FMI, #Patriciu concedieri bugetari , #stiri Dinu Patriciu