Va ajunge benzina la 5 lei/ litru in iunie?

Sambata, 24 Mai 2008, ora 13:30
2865 citiri
Va ajunge benzina la 5 lei/ litru in iunie?

Pretul benzinei va ajunge la 5 lei pe litru in urmatoarele luni - aceasta este previziunea pe care a facut-o joi, omul de afaceri roman Dinu Patriciu, cunoscut pentru miliardele de euro scoase din afaceri petroliere.

Declaratia a cuprins si un "daca" - respectiv pretul benzinei va ajunge la 5 lei pe litru, daca autoritatile nu vor reduce accizele si nu vor egaliza aceste taxe pentru benzina si motorina.

Ajunsi aici, este firesc sa ne gandim ca omul de afaceri roman a exagerat voit, pentru a forta o reducere a taxelor pe care le plateste, ceea ce nu poate fi decat in favoarea afacerilor pe care le patroneaza. Pentru ca, istoria reducerii taxelor de consum in Romania ne arata clar ca orice diminuare a taxelor a avut loc nu a dus si la scaderea preturilor la consumator, ci numai la cresterea profiturilor afaceristilor.

Scaderea TVA sau a accizelor nu s-a resimtit niciodata in buzunarul romanului consumator. Painea sau laptele nu s-au ieftinit, si nici serviciile turistice, atunci cand statul a redus impozitarea acestor domenii.

Nici macar faptul ca Romania are rezerve naturale importante de titei - putine tari europene beneficiind de un astfel de atu - nu ne-a ajutat sa tinem pretul carburantilor la un nivel rezonabil.

Atuul Romaniei s-a concretizat numai in profituri uriase in conturile companiilor petroliere straine sau autohtone care au stiut cum sa negocieze cu statul roman, in beneficiul lor si in defavoarea romanilor.

Situatia a atins culmea penibilului acum, cand autoritatile se lamenteaza ca preturile practicate de companiile petroliere carora le-a fost vandut pe nimic petrolul romanesc sunt "sfidatoare".

Pai cine a permis companiei Petrom ca, in mod legal, sa practice preturi sfidatoare? Sa ia ieftin si sa vanda scump de tot? Sa faca profituri mari si investitii mici? Sa vorbeasca despre decenta si sa nu o practice, ca orice companie care se respecta in capitalismul dambovitean practicat de guvernele care s-au tot perindat pe la Palatul Victoria?

Totusi, pana unde se va ajunge?

Mai departe de interesele petrolistului Patriciu, cert este ca, pe plan international, pretul petrolului bate record dupa record. Situatie care se regaseste, poate ceva mai repede decat ar indica-o rezervele de titei importat ale rafinariilor autohtone, in pretul carburantilor comercializati in Romania.

Importurile de titei ale tarii noastre sunt considerabile, avand in vedere ca productia interna de petrol se ridica la 4, 7 milioane de tone anual, in timp ce consumul este de 14 milioane de tone.

Iar, potrivit reprezentantilor companiilor petroliere, o crestere de 10% a pretului materiilor prime duce la o majorare cu 5% a carburantilor la pompa.

In contextul in care galopul cresterii cotatiilor titeiului nu pare sa aiba sanse sa se domoleasca prea curand, vestile nu sunt deloc bune nici pentru romani.

Intrebarea este: ce ar putea determina macar o reducere a acestui ritm de crestere? Un raspuns a venit vineri, de la experti internationali. Doar o recesiune ar putea ieftini petrolul, insa, chiar si in acest caz, tendinta de scadere ar fi pe termen scurt, a declarat secretarul general al Clubului de la Roma, Martin Lees.

Cel mai plauzibil scenariu ramane ca petrolul se va scumpi in continuare, pe fondul adancirii diferentei dintre cerere si oferta la nivel global.

Less a mai spus ca productia de petrol e limitata de nivelul insuficent de dezvoltat al tehnologiei de extractie si de faptul ca, in ultimii ani, nu au fost descoperite zacaminte noi semnificative, care sa acopere cererea aflata in permanenta crestere.

"Deci nu cred ca pretul va cobori foarte repede, decat daca ne indreptam spre o recesiune, ceea ce va insemna o schimbare temporara, si nu permanenta", a spus Lees.

Previziunile arata ca, pana in 2030, nevoia de petrol va ajunge la 130 milioane de barili pe zi, in timp ce statisticile departamentului responsabil cu energia din SUA indica un nivel maxim al ofertei de doar 120 milioane barili/zi, iar marile companii petroliere cred ca nivelul maxim al productiei este chiar mai jos de atat, a aratat Lees.

El a amintit si despre componenta speculativa a pretului petrolului, care, potrivit unor estimari, este de pana la 40%.

Nici o speranta dinspre OPEC

Nici dinspre OPEC nu vine vreo veste buna. Reprezentantii Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sustin ca nu pot face nimic pentru a reduce pretul petrolului intr-o piata "nebuna", in ciuda impactului asupra saracilor si a presiunii pentru cresterea productiei.

Astfel, OPEC va suplimenta cantitatea de petrol de pe piata daca aceasta se va confrunta cu lipsuri. Oficialii OPEC au mai sustinut chiar ca, daca productia de petrol ar creste maine, preturile nu ar cobori.

Marile tari consumatoare de petrol, precum Statele Unite, au cerut OPEC sa creasca productia pentru a tempera preturile. Administratia de la Washington a pus explozia preturilor pe seama livrarilor mici de petrol, insa OPEC a refuzat sa-si majoreze oferta.

Explicatia: piata nu se confrunta cu o oferta scazuta si nu este nevoie de cresterea productiei sau ca OPEC sa discute despre preturi inaintea intalnirii programate in septembrie.

Concluzia: se poate!

In consecinta: avem o piata interna ostila consumatorului roman, autoritati incapabile sa-i protejeze pe cei care i-au votat. Avem o piata internationala "nebuna", cu o componenta speculativa de nu mai putin de 40%, unde pretul petrolului a depasit pentru prima data in istorie pragul de 135 dolari pe baril.

In aceste conditii, 5 lei pe litrul de benzina in iunie sau iulie nu mai pare doar un cosmar din care ne vom trezi, ci pe care, este foarte posibil sa-l simtim pe pielea noastra.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#crestere, #petrol, #pret, #motorina, #benzina, #accize, #cotatii, #carburanti , #stiri Dinu Patriciu