Procurorii au renunțat să ancheteze un student la Economie care s-a înscris la facultate cu o diplomă falsă de BAC, cumpărată din piață cu 500 de lei

Luni, 04 Martie 2024, ora 03:40
73997 citiri
Procurorii au renunțat să ancheteze un student la Economie care s-a înscris la facultate cu o diplomă falsă de BAC, cumpărată din piață cu 500 de lei
Un craiovean a fost trei ani student cu o diplomă falsă de Bacalaureat FOTO: Pixabay

Procurorii craioveni au renunțat să mai ancheteze un bărbat care s-a folosit de o diplomă de Bacalaureat falsă pentru a deveni student la o facultate de Economie, unde a studiat timp de trei ani Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Anchetatorii au invocat faptul că ”nu există interes public” în acest caz, iar cercetările ar implica cheltuieli mai mari decât prejudiciul produs.

Escrocul a fost acuzat inițial de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Prin confirmarea renunțării la urmărirea penală, omul a fost exonerat de orice acuzație.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au început urmărirea penală cu privire la fapta bărbatului în primăvara anului 2023.

M.S a fusese prins cu acte false la dosarul de student de către angajații ai Facultății de Științe Juridice, Economice și Administrative Craiova din cadrul Universității ”Spiru Haret”.

Individul a declarat procurorilor că și-a cumpărat diploma din piața din Craiova, de la un anume bărbat cunoscut în zonă drept ”profesorul”.

Contra sumei de 500 de lei, vânzătorul de diploma i-a adus în câteva zile documentele care atestau faptul că a absolvit un liceu teoretic din București: foaia matricolă și diploma de Bacalaureat.

Acest individ l-a avertizat să nu folosească documentele pentru a se înscrie la o universitate din cadrul MAI sau MAPN, dar le poate utiliza la facultăți ”civile”.

Cu actele în mână, omul a mers la facultate unde s-a înscris pentru a urma programul de studii Contabilitate și Informatică de Gestiune.

A fost declarat admis, iar timp de trei ani a mers nestingherit la cursuri. Problemele au apărut în momentul când studentul absolvent a mers să-și ridice diploma. Atunci a fost avertizat de către secretara facultății că există o problemă legată de dosarul său, motiv pentru care va fi exmatriculat și nu va mai fi admis la alt program de studii. Angajații facultății verificaseră autenticitatea diplomei la liceul din București, care au confirmat că respectivul nu fusese niciodată elevul acelei școli.

Bărbatul și-a recunoscut fapta, menționând că a vrut neapărat să urmeze cursurile unei facultăți pentru a-l ajuta la dosarul de pensionare.

Fapta acestui individ nu a părut deloc gravă în ochii procurorilor craioveni care au dispus renunțarea la urmărirea penală, Judecătoria Craiova admițând cererea, decizia fiind definitivă.

Nouă falsificatori de acte care au format probabil cea mai prolifică grupare din acest domeniu din România au scapăt de pedepse prin prescrierea faptelor.

Tribunalul Dolj a dispus la finele anului trecut încetarea procesului față de o parte din membrii acestui grup, iar în cazul unuia a decis achitarea pentru că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

Gruparea a acționat din Craiova între anii 2011-2016, perioadă în care a falsificat cam tot ce se putea în materie de acte de identitate sau de diplome de studii. La percheziții au fost găsite inclusiv cărți de identitate din Japonia, certificate Cambridge care atestau cunoașterea limbii engleze sau atestate profesionale, evident falsificate.

Procurorii au putut proba în fapt peste o sută de acte falsificare de această grupare, dar în realitate numărul documentelor contrafăcute este cu mult mai mare, consecințele juridice fiind uriașe.

Quarterly Report - Editia 4

Universitatea Craiova s-a despărţit de fundaşul central: ''Îi mulţumim lui Raul...''
Universitatea Craiova s-a despărţit de fundaşul central: ''Îi mulţumim lui Raul...''
Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că s-a despărţit de fundaşul central brazilian Raul Silva, ca urmare a încheierii contractului. ''Îi...
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
#diploma falsa, #bacalaureat, #Craiova, #student, #Universitate Spiru Haret , #stiri invatamant