Cât de relaxat se manifestă extremiștii în România. Expert: ”În perioadă de criză tensiunea este mai mare”

Marti, 03 Ianuarie 2023, ora 23:16
2506 citiri
Cât de relaxat se manifestă extremiștii în România. Expert: ”În perioadă de criză tensiunea este mai mare”
Imagine de pe un cont de Instagram FOTO: pixabay.com

Rețelele de socializare sunt indispensabile în viața noastră. Acolo vorbim cu prietenii și familia, comentăm diverse știri, cerem sau oferim sfaturi în diverse domenii. Însă tot acestea sunt și locuri unde unii oameni decid să jignească, să acuze, să amenințe.

Sunt cazuri în care se ajunge la crimă, sinucidere sau chiar viol. Atunci ar trebui să intervină instituțiile de aplicare a legii.

Facebook este în continuare cea mai populară platformă social-media din lume, cu mai mult de 1 miliard de persoane care o utilizează în mod activ. Rețeaua a devenit în ultimii ani un spațiu care găzduiește o diversitate de persoane, care se remarcă, în mod evident, printr-o diversitate de opinii și comportamente.

Natural, reunirea unui număr imens de oameni proveniți din medii diferite în același spațiu conduce, frecvent, spre apariția de conflicte, scrie avocatoo.ro.

Pe lângă dezbaterile firești la diferite postări, își fac loc, mai des decât ne-am dori, injurii, jigniri, afirmații cu tentă rasistă, sexistă, homofobă sau xenofobă. În unele cazuri, se ajunge chiar la amenințări.

Pe de altă parte, există pe Facebook și persoane care, prin comentariile pe care le lasă, instigă la infracțiuni grave: viol, agresiune fizică, tortură, omor.

Și nu scapă de astfel de injurii sau amenințări nici funcționarii statului. Pe pagina președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, sunt multe comentarii injurioase.

”Nu prea stau pe Facebook dar am cerut să sancționeze aceste comentarii, să blocheze conturile. Am primit răspuns că nu se justifică cererea mea”, a explicat Asztalos Csaba într-un interviu pentru Ziare.com.

De ce ne vărsăm frustrările pe internet?

Dar nu numai în cazul funcționarilor publici sau al persoanelor publice sunt persoane care comentează urât sau instigă la ură. Absolut orice persoană care postează pe orice rețea de socializare sau site poate fi atacată în acest mod.

De ce există acest val de discursuri rasiste și extremiste pe internet?

”Cauze sunt multe”, a spus Asztalos Csaba.

”În primul rând traversăm perioade de crize multiple suprapuse. În perioadă de criză tensiunea este mai mare. Atunci evident că apar și aceste discursuri de incitare la ură și discriminare. Este vorba despre zona online, iar acesta este un domeniu distinct.

Se cercetează de ce se exprimă oamenii astfel mai ales pe zona aceasta online. Unii se ascund sub anonimat pentru că se simt mai liberi. În principiu este reglementată această zonă online deci există obligații.

Noi, în România, avem decizii ale Înaltei Curți care vorbesc de comentariile la postări pe rețelele de socializare.

Una dintre decizii ale ICCJ spune că titularul contului de socializare care postează informații și la care se fac comentarii ce incită oamenii la discriminare, nu răspund, nu au obligația să le șteargă dacă li se aduce la cunoștință.

Mai sunt decizii de instanță care spun contrariul însă acestea sunt la nivel de recurs de apel și aici trebuie să se ajungă la o concluzie.

Pe de altă parte, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un caz împotriva Ungariei, a site-ului index.hu, spune exact la finalul deciziei că în cazul comentariilor de incitare la ură și discriminare, în mod evident proprietarul paginii de internet este obligat să șteargă acele comentarii chiar și dacă nu îi este adus la cunoștință acest lucru.

Zona online este foarte dinamică și foarte încărcată de astfel de mesaje”, a mai spus președintele CNCD.

Cum pot fi pedepsiți cei care postează comentarii rasiste și incită la ură.

”Oamenii pot să fie pedepsiți pentru ceea ce fac dacă sunt identificați. De exemplu, dacă cineva postează un comentariu și poate fi identificat și se depune o plângere, în funcție de comentariu, la poliție, parchet, la CNCD, în funcție de gravitatea faptei.

Poate fi tras la răspundere. Problema este a celui care deține acel cont de socializare, face o postare, iar la postarea sa se fac comentarii de incitare și nu le șterge sau nu le blochează, nici măcar la cerere.

Acolo, instanța, în anumite decizii spune că acesta nu are această obligație și nu răspunde pentru comentariul altuia. Din punctul meu de vedere nu este în linie cu ceea ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis dar se va cristaliza și acest lucru într-un final.

La proprietarii de rețele de socializare nu este clară jurisprudența dar la cei de site-uri este altfel. Dacă pune un articol și acolo sunt comentarii de acest gen și i se aduce la cunoștință sau decoperă chiar proprietarul, acesta are obligația să le șteargă”, a mai spus șeful CNCD.

CNCD aplică amenzi de la 1000 până la 30.000 de lei dacă comentariul vizează o persoană în mod individual, dacă vizează un grup de persoane, adică două sau mai multe, atunci amenda pornește de la 2.000 de lei până la 100.000 de lei.

Cum putem să ajungem să eliminăm agresivitatea de pe internet și incitarea la ură?

”Este vorba despre o activitate continuă. Multe state au această problemă. Este un subiect în dezbatere despre cât se reglementează internetul și cât nu și unde se găsește acest echilibru între reglementare și libertate?

Nu cred ca trebuie sa fie sancțiunile mai dure decât sunt în prezent. Sancțiunile există, doar trebuie aplicată legea”, a mai spus Asztalos Csaba.

Cei de la Facebook au un set de reguli prin care își propun să creeze un safe space pentru exprimare, prin intermediul căruia „să permită persoanelor să se facă auzite”. Așadar, platforma oferă garanții pentru libertatea de exprimare, însă ea nu trebuie să fie înțeleasă ca fiind absolută. Mai exact, suntem liberi să ne exprimăm opiniile și credințele, cu condiția de a nu aduce atingere demnității, vieții particulare sau imaginii altora și, firește, de a nu comite sau instiga la comiterea unor infracțiuni, scrie avocatoo.ro.

Astfel, avem posibilitatea de a raporta pagini, grupuri, profiluri, conținut individual și comentarii, în cazul în care sesizăm că acestea nu se încadrează în limitele pe care rețeaua, prin standardele ei, raportate la legislația în vigoare, le urmărește.

De asemenea, avem control asupra a ceea ce vedem și, implicit, consumăm pe Facebook, prin intermediul funcțiilor de blocare, întrerupere a urmăririi și ascundere a unor persoane sau postări care ne deranjează. Există, firește, o linie fină între ceea ni se pare nouă și ceea ce reprezintă cu adevărat conținut nepotrivit în mediul online, astfel că, atunci când, de pildă, raportăm un comentariu și solicităm Facebook ștergerea sa, trebuie să fim cât mai preciși cu privire la motivul pentru care comentariul nu ar trebui să apară pe platformă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#discriminare, #sexism, #incitare la ura, #extremism, #CNCD , #Facebook