Ce au discutat președinții Biden și Xi Jinping timp de 3 ore în Indonezia. ”Nu ar trebui să existe un război nuclear și nu pot exista câștigători”

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 18:52
6512 citiri
Ce au discutat președinții Biden și Xi Jinping timp de 3 ore în Indonezia. ”Nu ar trebui să existe un război nuclear și nu pot exista câștigători”
Biden și Xi au discutat probleme regionale și globale majore FOTO Twitter

La summitul G20, președintele american Joe Biden și președintele cinez, Xi Jinping, au discutat despre probleme regionale și globale majore, inclusiv invazia rusă a Ucrainei, anunță serviciul de presă al Casei Albe.

Cei doi lideri și-au subliniat dezacordul față de practica folosirii șantajului nuclear și a folosirii armelor nucleare în Ucraina.

Ce a spus Biden

„Președintele Biden a ridicat problema războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și a amenințărilor iresponsabile ale Federației Ruse cu arme nucleare”.

„Președinții Biden și Xi Jinping și-au reiterat pozițiile potrivit cărora nu ar trebui să existe un război nuclear și că nu poate exista câștigători în el”.

Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la provocările Coreei de Nord. Potrivit acestuia, toți reprezentanții comunității mondiale sunt interesați să oblige Coreea de Nord să ia măsuri responsabile. El a subliniat, de asemenea, angajamentul neclintit al Statelor Unite față de protecția aliaților SUA din regiunea Indo-Pacific.

Ce a spus Xi Jinping

Xi Jinping, la rândul său, a spus că este extrem de îngrijorat de „situația actuală din Ucraina” și va sprijini o rezolvare pașnică a conflictului prin negocieri, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul chinez de Externe.

„Susținem reluarea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina. În același timp, sperăm că ONU, NATO și Uniunea Europeană vor purta negocieri cuprinzătoare cu Rusia”, a declarat Xi Jinping.

El a enumerat pașii care, în opinia sa, trebuie să fie întreprinși de comunitatea mondială.

Biden nu consideră invazia Taiwanului de către China inevitabilă

Potrivit lui Joe Biden, în timpul conversației de trei ore, Xi Jinping nu a spus niciun cuvânt care ar putea fi văzut ca un indiciu inevitabil că o invazie a RPC în Taiwan este iminentă.

Biden i-a spus clar lui Xi că poziția SUA față de Taiwan nu s-a schimbat și că SUA vor apăra Taiwanul militar dacă RPC încearcă să trimită trupe în națiunea insulară.

„Am spus foarte clar că vrem să rezolvăm complexitățile din jurul strâmtorii Taiwan într-o manieră pașnică, astfel încât să nu trebuiască să recurgem niciodată la asta”, a spus Biden despre orice potențial conflict în Taiwan.

„Cred că a înțeles exact despre ce vorbeam”, a spus Biden.

Problema Taiwanului este cheia pentru China

„China nu încearcă să schimbe ordinea internațională existentă sau să se amestece în afacerile interne și nu are intenția de a contesta sau înlocui Statele Unite”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

Publicația subliniază, de asemenea, că Xi Jinping a subliniat: problema Taiwanului se află pe lista intereselor cheie ale Chinei.

„Aceasta este prima linie roșie care nu poate fi depășită în relațiile SUA-China”, se arată în mesaj.

Potrivit lui Xi Jinping, oricine încearcă să separe Taiwanul de China dăunează intereselor de bază ale națiunii chineze, iar poporul chinez nu va permite acest lucru.

SUA vor să evite un nou Război Rece

Într-un interviu acordat jurnaliştilor, preşedintele american a spus că liderii celor două ţări au fost sinceri şi şi-au exprimat clar poziţiile.

„Sunt pe deplin convins că un nou Război Rece ar trebui evitat”, a spus el.

Testele de rachete nucleare ale Coreei de Nord

De asemenea, Biden nu este sigur dacă China are vreo influență asupra deciziilor luate de conducerea Coreei de Nord cu privire la testele nucleare sau de rachete.

Biden consideră că China trebuie să transmită Coreei de Nord mesajul că nu ar trebui să efectueze teste nucleare folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Potrivit acestuia, „va trebui să luăm anumite măsuri, care din partea noastră vor avea un caracter mai defensiv, și că nu vor fi îndreptate împotriva... Chinei”, a spus președintele american.

"Este dificil de spus dacă China are vreo oportunitate de a-l convinge pe Kim Jong Un de necesitatea reducerii testelor nucleare. Sunt sigur că China nu este interesată de măsuri suplimentare de escaladare", a spus Biden.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
#discutii, #Joe Biden, #Xi Jinping, #Indonezia, #Bali, #razboi Ucraina, #razboi nuclear, #Taiwan China, #Coreea de Nord , #stiri Joe Biden