Un mare producător de componente auto, prezent și în România, anunță disponibilizări masive. Câți angajați riscă să-și piardă locul de muncă

Joi, 08 Iunie 2023, ora 21:05
5690 citiri
Un mare producător de componente auto, prezent și în România, anunță disponibilizări masive. Câți angajați riscă să-și piardă locul de muncă
Grupul are aproximativ 10.000 de angajaţi în România FOTO Unsplash

Compania suedeză Autoliv, cel mai mare producător mondial de airbag-uri şi centuri de siguranţă, cu o prezenţă important şi pe piaţa din România, vrea să reducă mii de locuri de muncă la nivel internaţional, alăturându-se unui număr tot mai mare de companii care accelerează economiile de costuri din cauza inflaţiei ridicate, transmite Reuters.

Compania suedeză, care numără printre clienţii săi mulţi dintre cei mai mari producători auto din lume, a anunțat joi că va reduce aproximativ 6.000 de locuri de muncă directe şi până la 2.000 de posturi indirecte, cum ar fi angajaţii care nu lucrează direct pe liniile de producţie.

Reducerile, care echivalează cu aproximativ 11% din locurile de muncă directe şi aceeaşi proporţie de locuri de muncă indirecte la companie, vor include închiderea mai multor unităţi de producţie din Europa şi vor fi implementate complet până în 2025, se arată în comunicat.

”Aceste iniţiative vor continua să optimizeze amprenta noastră geografică, pentru o structură mai eficientă. Intenţionăm să simplificăm şi să consolidăm modul în care operăm în toate domeniile”, a declarat CEO-ul Mikael Bratt.

Reducerile oglindesc măsurile luate de alte companii care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi o economie globală slăbită, inclusiv în industria auto.

Luna trecută, Volvo Cars a declarat că renunţă la 1.300 de locuri de muncă, iar producătorul de maşini electrice Polestar a anunţat că îşi va pierde 10% din forţa de muncă.

Autoliv a declarat în ianuarie că inflaţia costurilor din 2022 a fost cea mai mare din ultimele trei decenii şi că a încercat să transfere aceste costuri mai departe.

Bratt a declarat pentru Reuters că negocierile de preţuri cu clienţii din Europa au fost cele mai dificile, o regiune care are o inflaţie ridicată şi un mediu macroeconomic dur.

”Ceea ce necesită timp este că aceste negocieri sunt foarte detaliate, este practic componentă cu componentă, fabrică cu fabrică, pe măsură ce trecem prin asta”, a spus el.

Compania, ai cărei rivali includ ZF şi Joyson Safety Systems, a reiterat o previziune pentru întregul an dată în aprilie, pentru o creştere a marjei operaţionale ajustate la aproximativ 8,5-9,0%.

Autoliv desfăşoară operaţiuni în 27 de ţări. Compania este prezentă în România din 1997, unde dezvoltă, produce şi comercializează airbaguri, centuri de siguranţă şi volane.

Datele de pe site-ul companiei arată că grupul are aproximativ 10.000 de angajaţi în România şi caută angajaţi pentru unele posturi.

Autoliv a anunţat în acest an că va investi 3 milioane de euro într-un prc fotovoltaic la Braşov.

Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
Decizia şoc a Northvolt de săptămâna aceasta de a-şi restrânge operaţiunile şi de a reduce locurile de muncă a stârnit temeri că cea mai bună şansă a Europei pentru a avea un campion...
Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Google a introdus trei noi funcții pentru browserul Chrome, vizând îmbunătățirea gestionării tab-urilor și sincronizarea între dispozitive. Într-o mișcare neobișnuită, aceste funcții...
#disponibilizari, #producator, #componente auto, #Autoliv , #stiri economice
  1. Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
  2. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  3. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  4. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  5. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
  6. Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
  7. Tinerii nu-și permit să-și cumpere locuințe și ajung să locuiască cu părinții până la 30 de ani. Ce categorie de vârstă ocupă 45% din locuințele din România
  8. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
  9. Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
  10. Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică