1. Analizează gama de produse din oferta sa
Asigură-te că distribuitorul oferă o gamă variată de produse, potrivite nevoilor celor care vin în magazin să cumpere lucruri de care au nevoie. De la produse proaspete până la alimente procesate, este important să găsești un partener care să acopere toate categoriile pe care le consideri esențiale. De asemenea, este important să verifici dacă produsele oferite de distribuitor sunt de înaltă calitate și respectă toate standardele de siguranță alimentară. Dacă ai preferințe pentru anumite mărci, asigură-te că distribuitorul le are în portofoliu (ex: branduri de snacksuri dulci sau sărate - ROLLO, NATY, Viva, OLLA etc.).
2. Evaluează prețurile și condițiile comerciale
Pentru ca magazinul tău să își consolideze poziția de lider în piața locală, este important să găsești distribuitori ce-ți oferă acces la prețuri competitive. Compară ofertele mai multor posibili parteneri de afaceri, pentru a le găsi pe acelea cu care poți lucra, astfel încât să atingi cu simplitate obiectivele de business presetate. Negociază condiții de plată flexibile care să se potrivească fluxului tău de numerar. De asemenea, trebuie să te intereseze opțiunile de acces la reduceri și promoții. De aceea, dialogul cu cei cu care ai putea lucra trebuie să se raporteze și la posibilitatea stabilirii unor praguri de reduceri, în cazul unor comenzi cu volume mari și foarte mari.
3. Vezi ce servicii logistice acoperă distribuitorul
Explorează cu atenție oferta pieței și alege să închei parteneriate cu acei distribuitori care au deja implementat un sistem logistic eficient. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să rămâi fără acele produse pentru care clienții revin în magazinul tău. Așadar, optează pentru un partener care poate să livreze produsele la timp și în condiții optime. Frecvența livrărilor este un alt aspect pe care trebuie să îl analizezi în detaliu, atunci când vrei să găsești un distribuitor de încredere pentru marfa ta. Asigură-te că frecvența livrărilor se potrivește nevoilor tale de stocare, iar distribuitorul poate fi, în anumite cazuri, flexibil, pentru a se adapta la cerințele tale specifice.
4. Alege un distribuitor cu experiență și reputație bună
Dacă te afli la început de drum și încă n-ai format legături în piață, cel mai simplu este să soliciți referințe importante de la alți clienți ai diferiților distribuitori. Ai astfel garanția că înțelegi mult mai bine modul în care acesta își desfășoară activitatea, filtrând informații provenite de la entități comerciale cu nevoi asemănătoare celor pe care tu le ai. Un distribuitor cu experiență în industrie cunoaște bine piața și te poate sfătui în legătură cu anumite tendințe de marketing și noi produse. Mai mult decât atât, este mai probabil să dispună de o situație financiară stabilă. Acest factor trebuie analizat cu deosebit de multă atenție, pentru a reduce riscul de întrerupere a fluxului de aprovizionare.
5. Vezi ce servicii suplimentare mai poate oferi
Un distribuitor bun ar trebui să ofere suport tehnic și să te ajute să rezolvi orice problemă legată de produse. În plus, ți-ar putea pune la dispoziție instrumente de marketing valoroase, pentru a promova mai ușor sortimentele alimentare achiziționate din oferta sa. De asemenea, ar putea oferi training pentru personalul tău, privind acele produse. Înainte de a lua o decizie finală, este recomandat să întocmești o listă cu cerințele tale specifice și să compari ofertele mai multor distribuitori. Analizează cu multă atenție ofertele acestora și chiar depozitele de produse, pentru a evalua condițiile de depozitare. Negociază un contract care să protejeze interesele ambelor părți. Printr-o analiză atentă a acestor factori, vei putea alege un distribuitor de produse alimentare care să te susțină în dezvoltarea afacerii tale.