Paradoxul facturilor astronomice. Cum a ajuns monopol piața în care distribuitorii de energie ar trebui să fie în competiție

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Marti, 15 Martie 2022, ora 10:31
5101 citiri

Când România a devenit membru al Uniunii Europene, acum 15 ani, pentru toți guvernanții era foarte clar că piața de energie pentru consumul industrial și casnic va trebui liberalizată.

Asta presupunea ca statul România să elaboreze politici, planuri și programe prin care să încurajeze formarea unei piețe concurențiale de energie, în care producătorii, furnizorii, transportatorii și distribuitorii finali să fie suficient de numeroși și cu siguranță neînțeleși între ei, astfel încât să atragă clienți/consumatori, care ar veni la ei, pe criteriul prețului celui mai mic și serviciilor celor mai bune.

Partea cu transportatorii era cea mai simplă, în sensul că nu e nevoie de mai mulți transportatori de gaz, de exemplu, care să aibă fiecare conductele sale, alături de conductele competitorilor, iar clientul să își tot cupleze și decupleze instalația sa de la unul sau altul dintre transportatori, în funcție de evoluția pieței. Dacă luăm în considerare că vorbim despre costuri minime de transport (majoritatea rețelelor și-au amortizat investițiile încă din primii ani de exploatare) am fi putut trăi într-o piață concurențială de energie și în condițiile unui singur transportator de electricitate sau de gaze, într-o anumită locație.

În schimb, existența doar a unuia sau doar a câtorva, foarte puțini distribuitori de energie, care, la rândul lor, cumpără curent electric sau gaze de la foarte puțini producători sau importatori direcți, face ca piața pe care se află ei în competiție unul cu altul să fie de fapt o piață de monopol. Astfel încât prețul energiei să nu se poată forma pe acea piață, prin jocul cererii și ofertei, ci în înțelegerile uneori chiar numai din priviri, între cei doi-trei vânzători de pe acea piață.

Astfel încât prețurile, în loc să scadă, pentru a atrage consumatori/clienți cât mai mulți, cresc nemăsurat, punându-l pe bietul consumator casnic sau industrial în situația să plătească facturi astronomice, fără să beneficieze de cea mai mică satisfacție, pentru energia facturată.

În plus, adică în minus, nici nu poate fi vorba despre formarea prețului pe vreo piață liberă, atâta vreme cât consumatorul final află post-factum care a fost prețul energiei deja consumate.

Situație în care statul România, care nu a făcut nimic, de 15 ani, pentru a crea o piață liberă, reală și funcțională de energie, preferând să „regularizeze” prețurile și distribuția în rețelele existente, continuă și după deregularizare/„liberalizare” să intervină cu subvenții, compensații și alte scheme netransparente și nefirești de susținere a monopolului, spre satisfacția deplină a actorilor de pe această pseudo-piață. Mai puțin consumatorii finali, desigur.

Dacă România ar fi fost o democrație funcțională, toată suflarea din țară ar fi văzut pe pielea ei că avem de a face cu un aranjament prin care niște negustori de energie (așa-zișii „băieți dăștepți”) cumpără ieftin și vând scump electricitatea și gazele, după care mai și primesc o cotă din banul public, sub formă de compensații și subvenții directe. Iar după ce ar fi văzut, și-ar fi exercitat dreptul suveran de a mustra guvernul actual, direct ori prin reprezentanții săi liber aleși, mergând până la datul șutului în fund guvernanților care se pretează la acest circ.

Dar cine a zis că România ar fi o democrație funcțională?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o...
Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"
Rareş Bogdan: "Traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată/ Situaţii de genul ăsta sunt în România 132 astăzi"
Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL întrebat ce părere are despre racolările de primari din partea PSD şi intenţia de a scoate din lege, pentru alegerile locale, interdicţia traseismului,...
#distribuitori energie, #monopol, #competi ie, #facturi energie , #energie