Fostul agent KGB, acuzat de uciderea criticului Kremlinului Alexander Litvinenko, a murit de Covid

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 16:33
3503 citiri
Fostul agent KGB, acuzat de uciderea criticului Kremlinului Alexander Litvinenko, a murit de Covid
Dmitri Kovtun, care a fost implicat în otrăvirea fostului ofițer FSB Alexander Litvinenko, a murit la Moscova FOTO: theins.ru/

Unul dintre principalii suspecți în uciderea fostului spion rus și critic al Kremlinului, Alexander Litvinenko, a murit sâmbătă, 4 iunie, de Covid-19. Fostul ofițer FSB, Litvinenko, a fost otrăvit cu poloniu la Londra în 2006.

Dmitri Kovtun a fost unul dintre cei doi bărbați despre care autoritățile britanice au otrăvit mortal pe Litvinenko la Londra în 2006, informează BBC.com.

”Domnul Kovtun a murit într-un spital din capitala Rusiei, Moscova”, a informat sâmbătă, 4 iunie, agenția de presă de stat Tass.

Un alt suspect în crimă, Andrei Lugovoi, a scris pe rețelele de socializare că „prietenul său fidel” a murit.

Litvinenko, un fost ofițer KGB care a devenit cetățean britanic și critic deschis al președintelui rus Vladimir Putin, a fost otrăvit cu o substanță radioactivă la un hotel din Londra unde i-a cunoscut pe cei doi bărbați.

S-a îmbolnăvit la scurt timp după întâlnire și a fost internat la spital. Starea lui s-a înrăutățit și a murit câteva săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie.

O anchetă publică din Marea Britanie efectuată 10 ani mai târziu a concluzionat că asasinarea a fost „probabil aprobată” de președintele rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe președintele Putin că a ordonat uciderea lui.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în crimă.

Cine e Dmitri Kovtun, bărbatul suspectat că i-a dat ceai cu plutoniu lui Alexander Litvinenko

Dmitri Kovtun s-a născut în 1965 și s-a antrenat la academia de comandă sovietică din Moscova înainte de a se alătura unității de protecție a KGB.

El era în Germania de Est când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și a fugit împreună cu prima sa soție la Hamburg pentru a cere azil politic.

Kovtun s-a întors ulterior în Rusia, unde ar fi fost recrutat de Lugovoi.

După ce raportul din Regatul Unit a fost publicat, Kovtun a declarat agenției de presă Interfax: „Nu sunt implicat în moartea lui Litvinenko. În ceea ce privește rezultatul anchetei publice care a fost publicată la Londra, nu ar fi putut ajunge la alte concluzii bazate pe pe dovezile falsificate și fabricate”.

Alexander Litvinenko, otrăvit la Londra cu poloniu

Alexander Litvinenko a fost otrăvit la Londra în toamna anului 2006, scrie theins.ru. Poloniul-210 a fost folosit ca otravă. Curtea britanică a concluzionat că otrăvirea lui Litvinenko a fost organizată de Lugovoi și Kovtun. Instanța a mai sugerat că aceștia au acționat sub conducerea FSB și, probabil, cu aprobarea șefului departamentului de atunci, Nikolai Patrushev.

Kovtun, în cadrul anchetei preliminare, și-a exprimat intenția de a depune mărturie în fața anchetatorilor britanici, dar apoi a abandonat aceste planuri, invocând o interdicție de către autoritățile ruse. În 2017, Kovtun a fost inclus pe lista de sancțiuni de către Trezoreria SUA. Chiar și mai devreme, Regatul Unit i-a impus sancțiuni.

În 1998, ofițerul FSB Alexander Litvinenko, împreună cu un grup de colegi, a luat parte la o conferință de presă. El a anunțat public atunci că a primit un ordin de a-l ucide pe Boris Berezovsky.

După aceea, Litvinenko a fost supus urmăririi penale, iar în 2000 a fugit împreună cu familia în Marea Britanie, unde a primit azil politic.

Litvinenko a scris cartea The Lubyanka Criminal Group și a fost coautor al cărții The FSB Blows Up Russia, care a implicat serviciile secrete în atentatele cu bombă din 1999. Autoritățile ruse i-au acuzat pe teroriștii ceceni de aceste crime.

Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Principalii pretendenți pentru fotoliul de la Cotroceni s-au făcut remarcați și prin fapte mai puțin lăudabile, prin declarații controversate sau chiar greșeli majore. Printre cele mai...
Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președinte al României, a declarat că, dacă va fi aleasă în această funcție, va reduce cheltuielile Administrației Prezidențiale. Candidata...
#Dmitri Kovtun, #mort covid, #spion rus, #Alexander Litvinenko otravit , #Rusia
Comentarii
  1. „O mare aberație". Interzicerea sportivului după ce și-a făcut semnul crucii, subiect de revoltă în România. Ce spun președintele Federației de Judo și europarlamentarii
  2. Lupta crucială a Ucrainei pentru Donețk. „Dacă rușii nu mor, infanteria noastră va muri“
  3. Nimănui nu-i mai pasă dacă ajungi la timp la serviciu. Ce îi deranjează, de fapt, pe colegi
  4. Nivelul radiațiilor a crescut în mod misterios de-a lungul graniței dintre Norvegia și Rusia. Activitate secretă la locul de testare a rachetei „Cernobîl zburător”
  5. Microsoft dezvăluie minciunile pe care le-a postat Rusia pe rețelele de socializare despre Kamala Harris. Ipostazele false în care a apărut rivala lui Trump
  6. Franța modernizează avioane de luptă Mirage-2000-5 pentru a le livra Ucrainei
  7. Creatorul mesageriei criptate Ghost, folosită de infractori, arestat împreună cu alte zeci de persoane
  8. Aproape de dezastru în aer. Avion depresurizat în zbor. Pasageri răniți. „Urechile și nasurile oamenilor au început să sângereze"
  9. Încă o iarnă grea pentru bucureșteni. Nicușor Dan: „Vor mai fi avarii, dar presiunea va crește”
  10. Kamala Harris este susținută de vedete, Trump de sindicaliști. Diferența dintre cei doi candidați la Casa Albă este uriașă în rândul membrilor Teamsters