Tu-160, bombardierul cu care ne ameninta Rogozin: Cat de periculoasa e de fapt "bijuteria" rusilor

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 19 Mai 2014, ora 18:26
40390 citiri
Tu-160, bombardierul cu care ne ameninta Rogozin: Cat de periculoasa e de fapt "bijuteria" rusilor
Foto: military-today.com

Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, a pus pe jar opinia publica din Romania, dar nu numai, dupa ce a scris pe un site de socializare ca urmatorul zbor peste tara noastra il va face la bordul unui bombardier Tu-160.

Brusc, "bijuteria" Fortelor Aeriene Ruse a devenit centrul atentiei, insa de foarte putine ori materialele despre acest bombardier au trecut de stadiul mitului care a fost promovat intens de Moscova in ultimul deceniu.

Tu-160 este un bombardier strategic, supersonic si care are aripi cu geometrie variabila. Este cel mai mare avion de lupta din lume, cel mai mare avion supersonic si cel mai mare avion cu aripi cu geometrie variabila. De asemenea, avionul proiectat de biroul Tupolev poate atinge o viteza maxima de 2.200 de kilometri pe ora (Mach 2.05 - de doua ori viteza sunetului) si poate transporta 40 de tone de armament.

La o prima vedere, aceste date sunt mai mult decat impresionante si transforma Tupolevul intr-o arma redutabila, de care orice tara din lume, nu doar Romania, ar avea motive intemeiate sa se teama.

Totusi, pentru o analiza corecta si impartiala a avionului trebuie sa privim dincolo de cifre.

Foto: military-today.com

Tu-160 este replica Rusiei, de fapt a defunctei URSS, la bombardierul american B-1B Lancer. Ideea unui avion cu asemenea capabilitati a aparut la Moscova la sfarsitul anilor '60 si a fost reluata la inceputul deceniului urmator, dupa ce in Statele Unite proiectul B-1 intrase in linia dreapta. In buna traditie sovietica, bombardierul lor trebuia sa fie mai mare, mai rapid, sa zboare mai sus si sa transporte mai multe arme.

Proiectul Tupolev, care beneficia de experienta acumulata prin constructia lui Tu-144, replica URSS la Concorde, a fost desemnat invingator, iar Tu-160 a efectuat primul zbor la sfarsitul anului 1981. Dupa nici trei ani, sovieticii extrem de incantati de noul avion aprobau inceperea productiei de serie.

In total, au fost fabricate 36 de asemenea bombardiere. Cele mai multe au iesit pe poarta uzinei din Kazan pana in 1992, cand productia a fost oprita.

Foto: military-today.com

Tu-160 a atins capabilitatea operationala initiala (IOC - Initial Operational Capability) in 1987, insa abia dupa alti 18 ani, in 2005, a devenit complet operational in cadrul Fortelor Aeriene Ruse.

Pe cat este de impresionant, pe atat de multe probleme are acest avion. Aparatul de zbor s-a lovit de dificultati inca de la inceput, punerea in practica a proiectului Tupolev fiind mult mai dificila decat se anticipa. Pentru ca industria sovietica nu dispunea de resursele occidentale, inovatiile propuse pentru Tu-160 (comenzi fly-by-wire in locul celor clasice hidraulice, tehnologie stealth si multe altele) au fost implementate aproximativ.

Astfel, niciun Tu-160 nu este identic cu celelalte, exista diferente semnificative chiar la capitolul dimensiuni.

Dezmembrarea Uniunii Sovietice a prins o buna parte a flotei de Tu-160 in Ucraina, la Pryluky. Noul stat le-a integrat rapid in propria armata, insa dupa doar cativa ani avioanele au fost consemnate la sol din cauza intretinerii deficitare. Opt dintre bombardiere au fost cedate Rusiei, iar alte 11 au fost taiate si trimise la fier vechi.

Foto: military-today.com

In acelasi timp cu "repatrierea" celor opt avioane din Ucraina, Federatia Rusa a inceput demersurile pentru reluarea productiei. Uzina din Kazan isi pierduse insa mult din capacitatea de construire a bombardierelor si, in decurs de 10 ani, nu a reusit sa livreze decat doua bucati, si acestea fiind construite pe fuselajele abandonate in diferite stadii in 1992.

Exista si un plan de modernizare a flotei de Tu-160, flota care in momentul de fata numara 16 avioane. Dintre acestea, patru sunt folosite pentru antrenament si doar 10 ar fi capabile de lupta. Cifra este insa neoficiala si, posibil, chiar supraevaluata, mai multe rapoarte oficiale aratand ca, in 2011, doar patru puteau zbura!

Problemele lui Tu-160 sunt multe si majore. Una dintre cele mai importante este legata de motoare. Aparatul este dotat cu patru motoare "de portelan" Kuznetsov NK-32. De ce "de portelan"? Pentru a atinge performantele uimitoare, aceste motoare sunt supuse unor solicitari incredibile si, prin urmare, au o durata de viata redusa si necesita lucrari de intretinere complicate.

Comparativ cu americanii, acestia au renuntat la proiectul B-1, iar cand l-au reluat sub forma B-1B au redus drastic solicitarile motoarelor, afectand serios performantele, tocmai pentru ca propulsoarele sa fie mult mai fiabile.

La capitolul avionica, se incearca aducerea acesteia in secolul XXI printr-un program de modernizare, dar rusii n-au reusit in ultimii 4 ani sa creeze nici macar un prototip. Comparat din nou cu bombardierul american, acesta a beneficiat in ultimele doua decenii de sapte etape de modernizare, iar in 2014 a inceput cea de-a opta.

Tu-160, Blackjack in codul NATO, este un avion impresionant, fara indoiala. Simplul fapt ca poate transporta rachete de croaziera, chiar cu focos nuclear daca este nevoie, cu de doua ori viteza sunetului ar trebui sa puna pe oricine pe ganduri.

Foto: military-today.com

Insa Tu-160 nu este o amenintare certa. Este un avion cu mari probleme, foarte scump de utilizat si cu capabilitati mai mult teoretice. Bombardierul rus nu a fost utilizat niciodata in situatie de lupta, nu s-a confruntat in mod real cu aviatia de vanatoare a NATO si nici cu sistemele de bruiaj occidentale.

Tu-160 este o amenintare potentiala doar daca va fi utilizat pentru lovituri nucleare, numarul foarte mic de bucati disponibile pentru zbor facandu-l un bombardier conventional ineficient.

Ba chiar nu e exagerat sa spunem ca, daca domnul Rogozin vine totusi in Romania cu un asemenea avion, el ar putea avea surpriza sa constate ca poate fi interceptat chiar si de catre mult-hulitele MiG-uri 21 LanceR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tupolev Tu 160, #Tu 160 Rogozin, #Rogozin bombardier Romania , #Romania