Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazul trimis în judecată de DNA cu faptele deja prescrise. Procurorii au așteptat șase ani cu dosarul ținut în sertar

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 03:25
7049 citiri
Cazul trimis în judecată de DNA cu faptele deja prescrise. Procurorii au așteptat șase ani cu dosarul ținut în sertar
Persoane mergând pe holul unei instanțe de judecată FOTO Hepta

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au trimis în judecată un om de afaceri prahovean pentru complicitate la trafic de influență, deși în cazul faptei de care este acuzat a intervenit prescripția generală acum trei ani.

Ancheta în această cauză era finalizată din 2016, dar, inexplicabil, procurorii anticorupție de la Ploiești au ținut dosarul la sertar timp de șase ani. Conform legii, prescripția faptelor înlătură răspunderea penală, iar instanței nu-i mai rămâne decât să înceteze procesul penal.

Omul de afaceri prahovean, Vasile Valentin Șchiopulescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești pe 13 decembrie 2022, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova. Șchiopulescu este acuzat de complicitate la trafic de influență, fapta săvârșită în perioada 2010-2011, conform rechizitoriului.

Potrivit legii, pentru infracțiunea de trafic de influență pedeapsa închisorii nu depășește 10 ani, astfel că termenul de prescripție este de opt ani, termen care începe să curgă de la data săvârşirii ultimei fapte, în cazul de față februarie 2011, așa cum se precizează în actul de acuzare.

Practic, cazul a ajuns să fie trimis în judecată cu faptele deja prescrise.

Dosarul afaceristului Șchiopulescu este de fapt o disjungere dintr-o altă cauză celebră, în care au fost implicați șefi din Poliția Prahova.

Este vorba despre Constantin Ispas, la data faptelor șeful Direcției Generale Anticorupție Prahova, comisarul șef Emanuel Saghel, ofițer coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești și Adrian Rădulescu, fost adjunct al comandantului Poliției Prahova. Cei trei au fost trimiși în judecată tot de DNA Ploiești, în decembrie 2016. De atunci dosarul ofițerilor se află în cameră preliminară la Tribunalul Prahova, iar judecata pe fondul cauzei nu a început.

Este de neînțeles astfel de ce procurorii de la Ploiești au așteptat șase ani să trimită în instanță și dosarul lui Șchiopulescu, având în vedere că ancheta era finalizată din decembrie 2016.

De ce este acuzat omul de afaceri

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – februarie 2011, inculpatul l-ar fi ajutat pe comisarul șef Ispas Constantin, la acea dată șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, să pretindă, în cursul lunii aprilie 2010 și să primească, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 20.000 euro, în două tranșe, prin intermedierea și participarea la întâlnirile dintre cei doi în incinta unui birou al societății comerciale la care inculpatul era administrator, se arată în rechizitoriu.

Totodată, în perioada noiembrie – decembrie 2010, inculpatul ar fi fost implicat și în discuțiile cu privire la modalitatea de remitere a sumei de bani și, în cadrul acestor întâlniri, la solicitarea comisarului șef Ispas Constantin, care avea autoritate și ascendent față de martorul din cauză, ar fi acceptat primirea în luna ianuarie 2011 de la acesta, a unui împrumut în sumă de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea martorului, pentru a-i crea posibilitatea societății comerciale să obțină un credit bancar, acuză procurorii DNA.

În realitate, banii pentru imobil nu ar fi fost achitați.

Aceste avantaje patrimoniale ar fi fost pretinse și ar fi fost primite de comisarul șef Ispas Constantin pentru a-l determina pe ofițerul coordonator din cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Mihail Emanuel să instrumenteze, într-o anumită direcție, un dosar penal, astfel încât să se creeze o situație favorabilă martorului, cercetat în cauza respectivă.

Context

DNA Ploiești a fost considerată structura de elită, având ani la rând cel mai mare număr de dosare de mare corupție trimise în judecată, 66 de cauze cu peste 200 de inculpați deferiți justiției în patru ani. Vorbim de perioada 2013-2016.

Din 2017, odată cu izbucnirea celebrului scandal ”Portocală”, structura DNA Ploiești a fost decapitată, în serviciu rămânând doar un singur procuror din șapte. De atunci și până în prezent echipa de ofițeri și procurori nu a mai putut fi completată, magistrații refuzând constant să lucreze în dosarele de corupție din Prahova, speriați încă de tărăboiul de acum șase ani.

Cea mai mare parte a dosarelor de mare corupție care se aflau în faza de urmărire penală la Ploiești au fost preluate de structura centrală de la București. Din acest calup, din 2018 și până în prezent o singură anchetă a fost finalizată cu trimitere în judecată. Este vorba despre un al șaselea dosar de corupție care-l are ca prim inculpat pe Sebastian Ghiță.

Ploieștiul a rămas cu cauze de corupție banale, cu fapte vechi, fără miză, cu prejudicii mărunte, de zeci de mii de lei și inculpați din eșaloanele trei, patru ale aparatului administrativ și afaceriști mărunți. Puținele dosarele care pleacă în instanță de la DNA Ploiești par a fi doar pentru statistică, ”la număr”, finalitatea lor fiind ușor de anticipat, dat fiind vechimea faptelor.

În decembrie 2022, DNA a anunțat că face angajări pentru 22 de posturi de procurori cu funcții de execuție la toate structurile teritoriale din țară, dintre care cinci doar pentru structura de la Ploiești. Conform unui comunicat de presă, pentru cele 22 de locuri vacante, 32 de candidați vor intra în concurs. În comunicat nu se precizează câți dintre acești candidați au optat pentru DNA Ploiești.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
#DNA, #DNA Ploiesti, #prescriptie, #trafic de influenta, #tribunal Prahova , #DNA
Comentarii
Poza cartophil
cartophil
rank 5
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Cind era Kovesi la DNA tot asa era si o slaveati, pe nou slava. De