Dosarul generalilor SRI a explodat la DNA. Coldea se gândea să revină la putere. Dumbravă i-a turnat pe toți ca să scape cât mai ușor STENOGRAME

Vineri, 24 Mai 2024, ora 22:41
10837 citiri
Dosarul generalilor SRI a explodat la DNA. Coldea se gândea să revină la putere. Dumbravă i-a turnat pe toți ca să scape cât mai ușor STENOGRAME
Florian Coldea FOTO Hepta

Apar noi informații în dosarul generalilor SRI, acuzaţi că au cerut 700.000 de euro unui om de afaceri ca să îl scape de pedeapsa cu închisoarea.

Florian Coldea, cel mai longeviv cap al SRI, şi Dumitru Dumbravă, fostul şef al Direcţiei Juridice din același SRI, au lăsat de înțeles în interceptari că plănuiau să revină la putere.

"E sfârşit de epocă, se vor schimba multe", erau cuvintele lui Dumbrava, cândva cel care coordona justiția de la anchetă până la sentinte, și o făcea din interiorul SRI. Culmea, tot Dumbravă este cel care a cedat primul în fața procurorilor care îl anchetează. El a recunoscut și a colaborat, ceea ce înseamnă că a dat nume și informații noi. Procurorii i-au pus sub control judiciar pe toţi cei implicaţi, relatează observatornews.ro.

"E prea târziu pentru o discuţie la ora asta. Promit că mâine fac o declaraţie", a declarat Florian Coldea la ieşirea de la audieri.

După 15 ore de audieri, fostul adjunct SRI Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă şi complicii lor, avocatul Doru Trăilă şi Dan Tocaci, au ieşit din sediul DNA în calitate de inculpaţi pentru spălare de bani şi trafic de influenţă.

Avocatul Trăilă a ajuns primul în faţa procurorilor şi a susţinut că e curat ca lacrima. După doar câteva zeci de minute, a plecat din sediul DNA la cabinetul de avocatură să aducă dovezi. Până să se întoarcă, generalul Dumbravă a dat startul declaraţiilor. Surse judiciare spun că ar suferi de o boală incurabilă şi a decis că mai bine vorbeşte decât să ajungă în imposibilitatea de a se trata în arest. Până la Florian Coldea, procurorii aveau deja mai multe informaţii decât sperau că vor obţine de la ei.

Deşi ar fi avut mandatele de reţinere pregătite, anchetatorii i-au plasat sub control judiciar pe cauţiune. Pentru libertatea temporară, în maxim o săptămână, foştii capi ai serviciilor şi avocatul Trăilă au de plătit 500.000 de lei. Iar complicele Dan Tocaci, şoferul fostului director Romprest, 150.000 de lei. Potrivit probelor din dosar, Coldea şi Dumbravă erau capii unei reţele de trafic de influenţă, aşa cum reiese şi din înregistrările depuse la dosar chiar de omul de afaceri Cătălin Hideg, care a făcut denunţul în urmă cu o lună. Cei 4 l-au convins că au atâta influenţă în rândul magistraţilor încât pot obţine o sentinţă cu suspendare în dosarul în care fusese condamnat în primă instanţă pentru fraudă cu fonduri europene. 700.000 de euro îl costa libertatea.

"Multe, multe persoane, în cei doi ani cât am stat în control judiciar, îmi spuneau: domnul Coldea este singura salvare, singura persoană, singurul care poate să te ajute", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător.

Discuţii din stenograme:

D.D: Adică putem să mergem jos cu voioșie …Dar trebuie să se întâmple ceva din momentul ăsta… Ei, oricum, de la 10 ani așa cât visa madame… s-a dus către… mai… adică el putea să dea 2 ani și 3 luni pe fiecare faptă. A dat 3 ani, adică a adăugat…

H.R.C.: Da. N-a dat …… n-a dat …

Banii urmau să fie viraţi prin firmele lui Coldea care dădea consultanţă avocatului Doru Trăilă, apărătorul lui Hideg. Conform înţelegerii, suma trebuia plătită în 3 tranşe. Denunţătorul a reuşit să le dea 100.000 de euro, iar din momentul în care a avut probleme cu banii, au început presiunile.

"Deci asta-i una cu acoperirea prejudiciului și doi, să rezolvați problema cu asta. Deci și FC-ul (n.red. Florian Coldea) are o problemă cu asta", a spus Dumitru Dumbravă, conform stenogramelor.

Dar cum a ajuns omul de afaceri în legătură cu cei doi generali SRI? În iulie 2023, Dan Tocaci, fost şofer al directorului Romprest, i-a recomandat să îi achite 2.000 de euro, ca să meargă la Monaco. Acolo, s-a întâlnit cu Bogdan Neidoni, fiul lui Petre Neidoni, fost colonel SRI şi apropiat al lui Coldea.

"Mi-a spus că ştie despre problema mea, că ştie despre situaţia mea din justiţie, ştie că am un dosar dificil cu Parchetul European", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător.

Din interceptări reiese şi faptul că foştii generali din SRI aveau în plan să revină la putere, după cum i-a mărturisit Dumitru Dumbravă omului de afaceri.

"E sfârşit de epocă. Se vor schimba multe în Administraţie, se vor schimba. Credeti-mă, două trei luni de zile mai strângeți din dinţi, o să se mai ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administraţie ştii cu cine vorbeşti - Ministru, Secretar de Stat. E altă treabă", spune Dumitru Dumbravă, conform stenogramelor. De acest lucru era convins şi intermediarul.

Discuţii din stenograme:

DAN TOCACI: Cine să-i facă ceva? Păi, el dacă te apucă să deschidă 2-3 vorbe că… cade România. Din două… dă două drumuri… două ă… dă 2-3 direcții, cade România, pe safety. M-ai înțeles?

CĂTĂLIN HIDEG: Hai noroc! Noroc! …

DAN TOCACI: M-ai înțeles?

CĂTĂLIN HIDEG: Cine dracu' să mai cadă, mă DANE? Nu vezi, că acum cad ei, mă DANE.

DAN TOCACI: Păi, nu cad ei. Păi, gândește-te ce conexiuni au. Au Uniunea Europeană… cu KOVESI, cu alea…

Omul de afaceri spune că se teme pentru viaţa sa după ce a făcut denunţul. "Am primit deja 5 telefoane, am ascultat nişte poveşti absolut halucinante, cum aceşti oameni au stat 7 ani, 8 ani, 12 ani tăvăliţi şi chinuiţi prin procese inventate cu martori falşi, cu lucruri care nu erau adevărate", a declarat Cătălin Hildeg, denunţător.

La audieri, în faţa procurorilor anticorupţie ar putea ajunge, zilele viitoare, figuri importante din magistratură, servicii şi politică. Surse judiciare spun că, la audieri, foştii şefi ai SRI au vehiculat multe nume de presupuşi complici.

Dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă Cătălin Hideg a fost deschis de Parchetul European şi vizează accesarea unor fonduri pentru construcţia unui centru medical. Prejudiciul estimat depăşește 3 milioane de euro.

Dosarul ”Florian Coldea”
Florian Coldea aruncă bomba: ”Hoții, ajutați de alți hoți, strigă "hoții!"”
Ieri, 23:52 - Florian Coldea aruncă bomba: ”Hoții, ajutați de alți hoți, strigă "hoții!"”
Florian Coldea, fostul prim adjunct al SRI, a transmis miercuri, 19 iunie, un punct de vedere prin avocații săi în care acuză o campanie mediatică în urma deschiderii dosarului de la DNA care...
Florian Coldea, declarație surprinzătoare despre informația că ar fi fost consultantul secret al premierului Albaniei
Ieri, 17:13 - Florian Coldea, declarație surprinzătoare despre informația că ar fi fost consultantul secret al premierului Albaniei
Așteptat la Secția de Poliție din Voluntari miercuri, 19 iunie, acolo unde a semnat controlul judiciar, Florian Coldea a fost întrebat de jurnaliștii prezenți dacă a lucrat pentru prim...
Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații, susține SRI
08.06.2024 19:15 - Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații, susține SRI
Academia SRI a declarat că programa universitară pentru 2024-2025 nu va mai include norma didactică pentru Florian Coldea. Acesta ocupa un post de conferențiar din 2017. „Domnul general...
Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă. Dezbateri aprinse, după scandalul în care a fost implicat Coldea
06.06.2024 16:05 - Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă. Dezbateri aprinse, după scandalul în care a fost implicat Coldea
Scandalul în care este implicat Florian Coldea a generat diverse discuții despre foștii generali ai SRI și averile acestora, în special pensiile pe care le încasează. Un fost general SRI,...
Efectele mega-scandalului de corupție Coldea-Dumbravă. Expert: „Ne bântuie Securitatea. Politicienii ocolesc esențialul”
04.06.2024 21:30 - Efectele mega-scandalului de corupție Coldea-Dumbravă. Expert: „Ne bântuie Securitatea. Politicienii ocolesc esențialul”
Cazul de corupție  al foștilor șefi ai SRI, generalii (r) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, ar putea modifica legile privind activitatea ofițerilor de informații, susține premierul...
Burleanu: Nu am avut vreo întâlnire cu Coldea înainte de 2014. Ce spune despre avocatul Doru Trăilă
04.06.2024 15:42 - Burleanu: Nu am avut vreo întâlnire cu Coldea înainte de 2014. Ce spune despre avocatul Doru Trăilă
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat într-o conferinţă de presă, marți, 4 iunie, că nu s-a întâlnit cu fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea înainte de 2014, ci doar după...
O nouă răfuială între Adrian Năstase și Traian Băsescu: ”Trebuie trimis la groapa de gunoi a istoriei post-decembriste”
04.06.2024 13:59 - O nouă răfuială între Adrian Năstase și Traian Băsescu: ”Trebuie trimis la groapa de gunoi a istoriei post-decembriste”
Fostul premier Adrian Năstase a reacționat marți, 4 iunie, în scandalul izbucnit după deschiderea dosarului care-l vizează pe Florian Coldea. Mai exact, Năstase a comentat, pe blogul...
Patronul Universității Craiova acuză că a fost băgat la pușcărie de "rețeaua Coldea": ”Mi s-a furat echipa și nu am primit nicio despăgubire”
04.06.2024 08:48 - Patronul Universității Craiova acuză că a fost băgat la pușcărie de "rețeaua Coldea": ”Mi s-a furat echipa și nu am primit nicio despăgubire”
Adrian Mititelu, patronul echipei FCU Craiova, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a depune denunțuri împotriva unei rețele pe care o acuză de abuzuri....
Ciolacu cere discutarea cazului Florian Coldea în CSAT. „Să aplicăm un set de reguli”
03.06.2024 14:49 - Ciolacu cere discutarea cazului Florian Coldea în CSAT. „Să aplicăm un set de reguli”
Marcel Ciolacu, premierul României vrea ca în următoarea ședință a CSAT să fie dezbătut dosarul de corupție în care este implicat Florian Coldea, fostul general al SRI. De asemenea,...
Un alt om de afaceri face un denunț legat de Florin Coldea: "M-am prins că este o înșelăciune, am început să fiu ameninţat"
30.05.2024 17:02 - Un alt om de afaceri face un denunț legat de Florin Coldea: "M-am prins că este o înșelăciune, am început să fiu ameninţat"
Al doilea denunț în cazul Florin Coldea a fost făcut de un om de afaceri care a dorit să-și păstreze anonimatul, dar a explicat într-un interviu televizat despre amenințări și încercări...
”Săgeata lui Florian Coldea”, la DNA. Noi audieri în dosarul generalilor SRI
30.05.2024 15:09 - ”Săgeata lui Florian Coldea”, la DNA. Noi audieri în dosarul generalilor SRI
Audierile în dosarul fostului prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, au continuat și joi, 30 mai. La DNA s-a prezentat omul de afaceri Bogdan Neidoni, despre care...
Un cetățean chinez audiat în Dosarul Coldea. Wang Yan este cel care a făcut legătura dintre generalii SRI și denunțător
29.05.2024 21:44 - Un cetățean chinez audiat în Dosarul Coldea. Wang Yan este cel care a făcut legătura dintre generalii SRI și denunțător
Un om de afaceri chinez, Wang Yan, a fost audiat miercuri, 29 mai, la DNA, în dosarul în care Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), și Dumitru Dumbravă,...
Noi probe în dosarul lui Coldea. Denunțătorul a dus la DNA telefoanele cu care a făcut înregistrările
29.05.2024 12:58 - Noi probe în dosarul lui Coldea. Denunțătorul a dus la DNA telefoanele cu care a făcut înregistrările
Omul de afaceri Cătălin Hideg, denunţătorul din dosarul în care generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă, a mers,...
Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
29.05.2024 09:31 - Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacție publică după plasarea sub control judiciar a fostului înalt oficial al Serviciului Român de Informații (SRI) Florian Coldea, într-un dosar...
Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
27.05.2024 21:30 - Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
După o perioadă în care părea că a dispărut din spațiul public, fostul prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea a apărut iar în atenția publicului, vizat într-un dosar de corupție....
Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA
27.05.2024 12:42 - Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA
Dosarul deschis pe numele ”fondatorilor statului paralel” scoate la iveală o serie de legături mult mai adânci între inculpații din dosar și instituții, companii și chiar trusturi de...
Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
27.05.2024 12:04 - Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
Florian Coldea susține că are totală încredere în justiție și că va face precizări legate de dosarul după ce vede ”despre ce este vorba”. Fostul prim-adjunct al directorului SRI s-a...
Traian Băsescu, despre dosarul lui Coldea: ”Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate / Să facă pușcărie”
27.05.2024 08:43 - Traian Băsescu, despre dosarul lui Coldea: ”Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate / Să facă pușcărie”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit duminică seară despre cazul foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, care au fost puși sub acuzare de DNA pentru trafic de...
Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
26.05.2024 20:24 - Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
Elena Udrea, fosta ministră a Turismului, aflată în arest pentru fapte de corupție, a comentat pe pagina sa de Facebook, cazul generalului (r) Florian Coldea, anchetat și el de Direcția...
Ciolacu, reacții la dosarul de trafic de influență al lui Coldea: ”Nu se ține cont de culoarea politică”
25.05.2024 13:23 - Ciolacu, reacții la dosarul de trafic de influență al lui Coldea: ”Nu se ține cont de culoarea politică”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că, în opinia sa, sistemul de justiție funcționează în mandatul său. Reacția președintelui PSD vine după plasarea sub control...
#DNA, #Florian Coldea, #SRI, #dumitru dumbrava, #ancheta, #stenograme , #DNA
  1. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  2. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO
  3. „Mogulilor media” acuzați de Florian Coldea. ”Au pârghii de presiune care le permit influenţarea agendei publice”
  4. Bărbat salvat în ultimul moment de intervenția unui polițist local, după ce intrase în stop cardio-respirator
  5. Centrală electrică din Ucraina, distrusă într-un atac rus masiv cu drone și rachete FOTO
  6. Peste 60 de incendii în Grecia în ultimele 24 de ore. Flăcările s-au extins foarte repede din cauza vântului puternic FOTO VIDEO
  7. „Putem trăi fără Matematică, dar ar fi păcat”. Povestea lui Dani, multiplu campion Brio Challenge
  8. Mormintele mai multor eroi ucraineni morți în războiul cu Rusia au fost profanate. Imaginile dezolante din cimitir VIDEO
  9. Două depozite de petrol din Rusia lovite de armata ucraineană. Kievul a atacat cu drone 6 regiuni ruse. O persoană a murit VIDEO
  10. Universitatea din București cere eliberarea spaţiului ocupat de manifestanţii pro-palestinieni în urmă cu o lună, acuzând vandalizarea unor monumente