Lucrători vamali suspectați că ar fi implicați în afaceri ilegale cu articole contrafăcute din Turcia. DNA a intrat pe fir

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 13:42
1842 citiri
Lucrători vamali suspectați că ar fi implicați în afaceri ilegale cu articole contrafăcute din Turcia. DNA a intrat pe fir
DNA, operațiune de amploare în vămile din România FOTO Pixabay

Autoritatea Vamală cooperează, miercuri, cu procurorii DNA în ancheta care vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

”În dimineaţa zilei de 23 noiembrie 2022, specialişti din cadrul Autorităţii Vamale Române participă alături de ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. şi specialişti din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. - Serviciul Teritorial Iaşi, la o operaţiune în cadrul căreia sunt puse în aplicare 162 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Ilfov, Ialomiţa, Arad, Sibiu şi Municipiul Bucureşti. Operaţiunea vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”, a transmis, miercuri, Autoritatea Vamală.

Sursa citată a precizat că, de la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităţilor ilegale.

”În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaţei a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute. În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorităţii vamale şi s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală şi control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor şi protejării drepturilor de proprietate intelectuală”, a mai transmis instituţia citată.

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului şi, în funcţie de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcţia publică a personalului vamal implicat în activităţile de sprijinire a grupării infracţionale.

”Încă de la infiinţarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie şi prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care şi în cazul prezentat s-a implicat activ şi a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, tragerii la răspundere a vinovaţilor şi recuperării prejudiciului”, a mai transmis instituţia.

Citește și:
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Maşinile BMW achiziţionate de IGPR - achiziţia fiind verificată de Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruţa Kovesi - au fost prezentate sâmbătă, cu ocazia Zilei Poliţiei Române,...
Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante
Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante
Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum,...
#DNA, #vama, #contrafacute, #Turcia , #DNA