Membri ai familiei Cârpaci acuzați că au luat ilegal fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 16:14
1477 citiri
Membri ai familiei Cârpaci acuzați că au luat ilegal fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei
Fonduri europene luate în baza unor acte false FOTO Arhivă

Procurorii DNA au dispus control judiciar pentru 60 de zile, pe numele a doi membri ai familiei de romi Cârpaci, suspectaţi de fraudarea de fonduri europene pe baza unor documente ori declaraţii false. Prejudiciul este de 2 milioane de lei.

”În perioada 2016 – 2022, cei doi inculpaţi ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condiţiilor necesare obţinerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, “Instalarea tânărului fermier” şi “Agricultură ecologică”.

Concret, cei doi inculpaţi ar fi înfiinţat atât pe numele lor cât şi pe numele altor persoane din anturajul acestora entităţi juridice (societăţi comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau şi, ulterior, atât personal cât şi prin intermediari, ar fi depus la cele două organisme menţionate mai sus mai multe documente şi declaraţii false sau inexacte (declaraţii, adeverinţe, certificate, etc.), prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate pentru obţinerea fondurilor nerambursabile. În realitate, niciunul dintre inculpaţi nu ar fi îndeplinit condiţiile pentru a fi considerat un ”fermier activ”, nedesfăşurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, păşuni, etc.) fiind lăsate în paragină”, se arată într-un comunicat de presă, de vineri, al DNA.

Prin aceste demersuri, cei doi inculpaţi ar fi obţinut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei.

Marinela Cârpaci şi Ion Rusalin Cârpaci au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. În această perioadă au obligaţia să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, în perioada 2015 - 2022, familia suspectată a accesat fonduri europene, după ce a înfiinţat pe numele membrilor săi sau al unor persoane din anturaj, diferite societăţi comerciale sau prin PFA-uri prin care au depus documente sau declaraţii false la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). De asemenea, au depus şi personal astfel de documente sau declaraţii în calitate de reprezentanţi ai acestora.

După ce cererile le-au fost aprobate, Marinela Cârpaci şi Ion Rusalin Cârpaci au devenit beneficiarii sumelor astfel obţinute.

De ce spune șeful DNA că instituția „s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţat”: „Trebuie să trecem la un DNA 2.0”
De ce spune șeful DNA că instituția „s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţat”: „Trebuie să trecem la un DNA 2.0”
Procurorul-şef al DNA Marius Voineag a declarat într-un interviu acordat Pro Tv că instituţia pe care o conduce s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţată, s-a abătut de...
Fostul preşedinte al CJ Botoșani, condamnat în decembrie 2022 pentru corupţie, va fi eliberat. Faptele pentru care a ajuns la închisoare
Fostul preşedinte al CJ Botoșani, condamnat în decembrie 2022 pentru corupţie, va fi eliberat. Faptele pentru care a ajuns la închisoare
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, care în luna decembrie a anului trecut a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru...
#DNA, #fonduri europene, #coruptie, #APIA , #DNA