Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază. Rata depozitelor, la cel mai ridicat nivel din 2008

Joi, 16 Martie 2023, ora 15:53
2010 citiri
Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază. Rata depozitelor, la cel mai ridicat nivel din 2008
BCE a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative FOTO Pexels

Banca Centrală Europeană a majorat joi, 16 martie, ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, așa cum a anunțat la începutul anului, ignorând haosul pieței financiare și apelurile investitorilor de a reduce înăsprirea politicii fiscale.

Astfel, BCE a ridicat rata depozitelor la 3%, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2008, potrivit Reuters.

"Inflația este proiectată să rămână prea ridicată o perioadă prea îndelungată. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în concordanță cu hotărârea sa de a asigura revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei de 2% pe termen mediu. Nivelul ridicat de incertitudine întărește importanța adoptării unei abordări bazate pe date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor privind ratele dobânzilor de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea sa privind perspectivele inflației pe baza noilor date economice și financiare, de dinamica inflației de bază, precum și de robustețea transmisiei politicii monetare", se arată într-un comunicat al Băncii Centrale Europene.

Potrivit documentului, Consiliul guvernatorilor monitorizează cu atenție tensiunile actuale de pe piețe și este pregătit să ia măsurile necesare pentru a menține stabilitatea prețurilor și cea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezilient, având poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, instrumentarul de politică monetară al BCE este complet dotat pentru a furniza sprijin constând în lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a prezerva transmisia ordonată a politicii monetare.

Noile proiecții macroeconomice ale experților BCE au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de manifestarea recentă a unor tensiuni pe piețele financiare. Prin urmare, aceste tensiuni implică incertitudini suplimentare asociate evaluărilor privind inflația și creșterea economică din proiecția de bază. Anterior celor mai recente evoluții, traiectoria din proiecția de bază a inflației totale fusese deja revizuită în sens descendent, îndeosebi pe seama unei contribuții sub așteptări din partea prețurilor produselor energetice.

Experții BCE estimează, în prezent, că inflația se va situa, în medie, la 5,3% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,1% în 2025. În același timp, presiunile inflaționiste la nivelul inflației de bază rămân puternice. Inflația exclusiv produse energetice și alimente a continuat să se intensifice în februarie, experții BCE anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 4,6% în 2023, nivel superior celui previzionat în proiecțiile din luna decembrie. Ulterior, aceasta este proiectată să revină la 2,5% în 2024 și 2,2% în 2025, în condițiile în care presiunile în sensul creșterii din partea șocurilor anterioare la nivelul ofertei și a redeschiderii economiei se disipează, iar politica monetară mai restrictivă frânează tot mai mult cererea.

Proiecțiile de bază privind creșterea economică în 2023 au fost revizuite în sens ascendent la, în medie, 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor produselor energetice, cât și a rezilienței sporite a economiei la contextul internațional dificil. Ulterior, experții BCE anticipează accelerarea în continuare a creșterii la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, sprijinită de o piață robustă a forței de muncă, de ameliorarea încrederii și de redresarea veniturilor reale. În același timp, intensificarea creșterii în 2024 și 2025 este inferioară celei proiectate în luna decembrie, reflectând înăsprirea politicii monetare.

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00% începând cu data de 22 martie 2023.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#dobanda BCE, #rata dobanda, #majorare dobanda, #Banca Centrala Europeana , #dobanda