Cum înveţi să alegi tipul de dobândă care te avantajează, în funcţie de nevoi. Creditul ipotecar cu mai puţine riscuri

Joi, 24 Februarie 2022, ora 08:30
17401 citiri
Cum înveţi să alegi tipul de dobândă care te avantajează, în funcţie de nevoi. Creditul ipotecar cu mai puţine riscuri
"Din ultimul trimestru al anului trecut, vedem o creștere a interesului pentru creditele cu dobânda fixă" FOTO Pixabay.com

Te găseşti în situaţia în care ai nevoie cât mai curând de un credit ipotecar pentru casă. În acelaşi timp, îţi dai seama că nu mai esti chiar la zi cu ultimele informaţii şi ai nevoie urgentă de câteva date care să te ghideze în luare celei mai bune decizii, în concordanţă cu posibilităţile financiare şi nevoile tale.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi care sunt tipurile de dobândă existente pe piaţă şi ce anume este necesar să iei în calcul când trebuie să alegi între un credit cu dobândă fixă şi unul cu dobândă variabilă.

Un client care dorește sa ia un credit ipotecar poate alege durata de rambursare, nivelul avansului și tipul de dobândă care îl avantajează cel mai mult: dobânda fixă sau variabilă.

În prezent, pe piață, la creditele ipotecare, vei regăsi două tipuri de dobândă:

• cu dobândă fixă - pentru primii ani de la semnarea contractului, după care devine variabilă;

• cu dobândă variabilă – care se ajustează periodic, de obicei trimestrial, în funcție de evoluția indicilor de referință - cel mai frecvent IRCC.

”Creditele cu dobândă fixă implică mai puține riscuri pentru clienți. Aceștia sunt feriți de creșterea ratelor în perioada în care dobânda este fixă.

În ultima perioadă, în condițiile în care dobânzile interbancare sunt pe un trend crescător, începând din ultimul trimestru al anului trecut, 2021, vedem o creștere a interesului pentru creditele cu dobânda fixă”, a declarat Director Produse în cadrul CEC Bank, Adina Călin.

În cazul creditelor cu dobânda variabilă, ratele variază în funcție de evoluția indicilor de referință: dacă indicii de referință cresc, ratele vor crește. Iar dacă dobânzile sunt în scădere, și ratele vor fi mai mici.

Pentru ajustarea dobânzilor la credite, cel mai utilizat indice de referință este IRCC, care se calculează pe baza tranzacțiilor interbancare.

Decizia pentru un credit cu dobândă fixă versus unul cu dobândă variabilă trebuie luată în funcție de apetitul de risc și de abilitatea de a intui evoluțiile macroeconomice. De obicei, dobânda fixă este mai mare decât cea variabilă.

Cei care simt că își pot asuma riscuri mai mari, pot beneficia de evoluțiile favorabile dacă optează pentru dobânzi variabile. Iar cei care vor sa fie prudenti au la dispoziție creditele cu dobânzi fixe, care implică însă costuri mai mari.

În prezent, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), creditele ipotecare cu dobândă fixă au dobânzi cu 0,7 puncte procentuale mai mari decât cele cu dobândă variabilă: 4,29%/an în cazul creditelor pentru locuințe în lei cu dobândă fixă pe mai mult de 5 ani, față de 3,55%/an în cazul creditelor cu dobândă variabilă.

Astfel, la un împrumut de 250.000 lei pe 25 de ani, rata ar fi de 1.258,27 în cazul unui credit cu dobândă variabilă versus 1.359,95 în cazul creditelor cu dobânda fixă, deci o diferență de 100 de lei în plus în cazul împrumuturilor cu dobândă fixă.

CEC Bank te învață să fii responsabil cu banii tăi! Banca oferă credite ipotecare atât cu dobândă fixă, cât și cu dobândă variabilă.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#dobanda, #dobanda variabila, #credit, #credit ipotecar, #risc, #BNR, #adina calin, #CEC Bank , #Banca