Românii plătesc dobânzi mai mari la credite decât cei din vestul Europei și nu numai. Inflația este unul dintre motivele care au dus la astfel de creșteri, deoarece BNR va ține și ea politica monetară sus, iar celelalte bănci se vor ghida după această decizie. Asta face ca românii să ajungă să plătească rate bancare cu 500-800 de lei mai mari decât ceilalți vecini, spun experții. Aceștia vin cu predicții mai bune pentru anul 2025.
Potrivit unui studiu realizat de AVBS Broker de Credite, în România dobânda nominală la un credit ipotecar în lei este de 4,99%, în timp ce în zona euro dobânda medie este de 3,59% la euro, în Polonia de 7,1% la un credit în zloţi, iar în Ungaria este de 6,79% la un credit în forinţi. Experții din domeniu explică că rata de dobândă de referință a BNR, care este de 6,5%, rămâne la un nivel mare din cauza inflației mari, dar și pentru a menține stabilitatea financiară.
”Dobânzile la credite sunt direct influențate de dobânda de referință de la BNR. Dobânda de referință este mecanismul prin care BNR se poate lupta împotriva inflației. Țara noastră a trecut printr-un puseu inflaționist în ultimii ani. Am avut inflație chiar și de 16%. Deși în trimestrul 3 am avut o inflație de 4,6%, încă suntem mult peste ținta BNR de 2,5%. Din acest motiv, Banca Centrală încă ține dobânda de politică monetară sus, lucru care face ca și dobânzile la credite să fie destul de mari. Pentru comparație, dobânda de referință în zona euro este de 3,5%, pe când în România este la 6,5%”, a declarat Ion Soltinschi, consultant financiar Mr. Finance.
De asemenea, băncile de pe piaţa românească sunt într-o competiție permanentă pentru atragerea de resurse financiare, respectiv de depozite, iar faptul că dobânzile sunt mari le dă acestora asigurări că au resursele necesare din care să ofere credite. Specialiștii spun însă că, de anul viitor, lucrurile se vor mai îmbunătăți, o veste bună și pentru cei care au credite cu dobândă variabilă.
”Indicii după care se calculează dobânda la credite vor începe să scadă de anul viitor. Conform calculelor preliminare, IRCC aplicat în trimestrul 1 din 2025 va fi 5,66% și va continua să scadă. Acest lucru se întâmplă și pentru că BNR a început să scadă dobânda de politică monetară. La începutul acestui an era 7%, acum suntem la 6,5%. Observăm că și inflația se domolește. Acest lucru va duce la ieftinirea creditelor, lucru care va ușura substanțial și situația financiară a persoanelor care au credite cu dobândă variabilă”, a explicat consultantul.
Cu toate astea, scăderea dobânzii ține de mai mulți factori, precum de modificările de taxe ce vor fi impuse din 2025.
”Sunt multe scenarii posibile, de exemplu variază în funcție de modificările de taxe ce vor fi impuse din 2025 și de regimul politic ales după alegeri - nu ar fi o informație validă, cât mai degrabă niște presupuneri, de aceea aș prefera să nu zic sus sau jos. Evident, BNR vrea să scadă ușor în timp, însă decizia de a scădea dobânda de referință este direct proporțională cu inflația din trimestrele anterioare”, a completat Alex Gligor, expert financiar, pentru Ziare.com.
Chiar și în condițiile unei mențineri sau creșteri a dobânzii, românii sunt în continuare interesați să acceseze un credit, spune acesta din urmă. În anul 2024 a fost o ușoară scădere a creditelor ipotecare noi, însă rapoartele arată o creștere datorită numărului mare de refinanțări.
”Românii cu siguranță vor accesa credite ipotecare, credite de construcții, dar și credite de consum. Odată cu creșterea păturii mijlocii în România apare și nevoia de creditare pentru diverse bunuri”, a conchis Alex Gligor.
Potrivit datelor Mr Finance, cele mai bune oferte de credite ipotecare în momentul de față sunt oferite de Raiffeisen Bank, dobânda standard pentru accesarea unui credit nou sau refinanțarea unui credit pentru o locuință fiind de 5,10%. De asemenea, BCR oferă o dobândă de 4,99%, fixă pentru primii trei ani, ulterior variabilă, iar la BRD dobânda este 5,15%, fixă trei ani.