Documentarul ”Amintiri de pe Frontul de Est”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competiția Berlinalei 2022

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 17:32
3053 citiri
Documentarul ”Amintiri de pe Frontul de Est”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competiția Berlinalei 2022
Cadru din ”Amintiri de pe frontul de est” FOTO Facebook / Cătălin Anchidin

Documentarul „Amintiri de pe Frontul de Est”, semnat de regizorul Radu Jude şi istoricul Adrian Cioflâncă, a fost inclus în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2022.

„Amintiri de pe Frontul de Est” este a treia colaborare lansată sub semnătura Jude - Cioflâncă.

Filmul-eseu „Ieşirea trenurilor din gară”, care a fost prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum a Berlinalei 2020, a fost a doua colaborare a lui Jude cu Cioflâncă, ei lucrând împreună şi pentru lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, premiat cu marele trofeu la Karlovy Vary, în 2018.

Radu Jude a fost prezent cel mai recent la Berlinală cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu marele trofeu în urmă cu un an.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut - „Cea mai fericită fată din lume”- premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. În 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Veneţia.

„Amintiri de pe Frontul de Est”, care va avea premiera mondială la Berlin, a intrat în competiţie alături de alte 20 de scurtmetraje din ţări ca Marea Britanie, Filipine, Franţa, Portugalia, Statele Unite şi Coreea de Sud.

Juriul internaţional al competiţiei de scurtmetraje este alcătuit din artista italiană Rosa Barba, expertul german în scurtmetraje Reinhard W. Wolf şi cineastul indian Payal Kapadia.

Ei vor selecta câştigătorii Ursului de Aur pentru scurtmetraj, Ursului de Argint - Premiul juriului şi vor alege scurtmetrajul candidat pentru nominalizare la European Film Awards.

Organizatorii Festivalului de Film de la Berlin au confirmat că a 72-a ediţie va avea loc cu prezenţă fizică, în perioada 10 - 20 februarie, dar fără petreceri ori recepţii şi sălile de proiecţii vor fi ocupate la 50% din capacitate.

Ediţia de anul acesta va fi deschisă cu proiecţia filmului „Peter Von Kant”, regizat de François Ozon, cu Denis Ménochet, Isabelle Adjani şi Hanna Schygulla, care este inclus şi în competiţia internaţională a festivalului.

Programele European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents şi World Cinema Fund vor avea loc online.

Actriţa franceză Isabelle Huppert, cunoscută din filme precum „Elle” şi „Sauve qui peut (la vie)”, va fi recompensată la Festivalul de Film de la Berlin cu Ursul de Aur onorific pentru întreaga activitate.

În cadrul festivalului va avea loc şi premiera celui mai recent film în care a jucat, „About Joan/ Joan Verra”, regizat de Laurent Larivière.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#documentar romanesc, #Radu Jude, #berlonala 2022, #amintiri de pe frontul de est, #scurtmetraj , #Film