UPDATE Principalul suspect în cazul scurgerii documentelor secrete ale Pentagonului a fost arestat. Cine este Jack Teixeira VIDEO

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 22:08
6994 citiri
UPDATE Principalul suspect în cazul scurgerii documentelor secrete ale Pentagonului a fost arestat. Cine este Jack Teixeira VIDEO
Jack Teixeira are 21 de ani FOTO Twitter

Conducătorul unui mic grup de discuţii de jocuri online pe care s-au divulgat în ultimele luni documente clasificate americane este un membru al aripii de informaţii a Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, potrivit unor documente şi interviuri analizate de cotidian, dezvăluie The New York Times (NYT).

UPDATE 22:08 Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA l-a reţinut joi, la North Dighton (statul Massachusetts), pe presupusul autor al recentei scurgeri de documente militare secrete ale Pentagonului, stânjenitoare pentru Washington şi care pare a fi cea mai gravă breşă în sistemul american de securitate din ultimul deceniu, relatează agenţia EFE.

FOTO Jack Teixeira

Reţinerea suspectului a fost anunţată de FBI printr-un comunicat, fără a preciza identitatea acestuia. Dar presa asigură că numele său este Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, membru al membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, potrivit Agerpres.

Postate iniţial pe pagina web a respectivului grup, documentele secrete apărute începând din weekendul trecut şi pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram oferă o imagine asupra activităţilor de culegere de informaţii desfăşurate de SUA pe plan global. Dar ies în evidenţă dezvăluirile despre războiul ruso-ucrainean şi despre ajutorul militar occidental oferit Kievului. Datate din februarie şi martie, aceste documente arată deopotrivă deficienţe atât ale armatei ruse, cât şi ale armatei ucrainene.

Știrea inițială:

Jack Teixeira a condus grupul privat online Thug Shaker Central, în care 20-30 de persoane, majoritatea bărbaţi tineri şi adolescenţi, se întâlneau să discute despre arme de foc, memeuri rasiste şi jocuri video.

Doi oficiali au confirmat NYT că anchetatorii vor să discute cu aviatorul Teixeira despre divulgarea documentelor guvernamentale pe acest grup privat online.

Potrivit Reuters, acesta va fi arestat joi la Massachusetts.

Unul dintre oficiali declară că tânărul ar putea deţine informaţii relevante pentru anchetă.

Anchetatori federali caută de mai multe zile sursa divulgării online a documentelor secrete, însă nu l-au desemnat pe Teixeira sau pe altcineva drept suspect.

Poliţia federală (FBI), contactată de cotidian, a refuzat să comenteze.

Unul dintre membri grupului a început să încarce sute de pagini de briefinguri de informaţii pe micul grup de chat şi să le explice membrilor grupului, care s-au legat între ei în timpul izolării din cauza pandemiei covid-19, importanţa de a se ţine la curent cu evenimentele din lume.

NYT scrie că a stat de vorbă cu patru membri ai chatului Thug Shaker Central, dintre care unul a declarat că cunoaşte persoana care a făcut divulgări - timp de cel puţin trei ani - că a întâlnit-o faţă în faţă, pe care a desemant-o drept ”OG”.

Prietenii l-au descris ca fiind cel mai în vârstă dintre membrii grupului - adolescenţi - şi liderul necontestat al lor.

Unul dintre prieteni a declarat că OG avea acces la documente secrete prin serviciul său.

Prietenii de joc nu au vrut să-l identifice pe conducătorul grupului după nume, însă o serie de dovezi digitale, compliate de NYT, conduce la aviatorul Teixeira.

Cotidianul scrie că a putut face o legătură între Teixeira şi alţi membri ai grupului Thug Shaker Central cu ajutorul profilului său de jucător online şi alte înregistrări.

Detalii din casa în care a copilărit aviatorul - postate pe reţele de socializare în fotografii de familie - se potrivesc cu detalii de pe marginea unora dintre fotografiile documentelor secrete divulgate.

NYT scrie că a stabilit, cu ajutorul unor postări pe reţele de socializare şi dosare militare că aviatorul Teixeira este înrolat în a 102-q Escadră de Informaţii a Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts.

Aviatorul Teixeira şi colegii săi este felicitat, în postări pe Facebook, pentru promovarea ca aviator clasa I în iulie 2022.

Preşedintele Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite ”se apropie” de găsirea unor răspunsuri cu privire la divulgare.

”Se desfăşoară o întreagă investigaţie, după cum ţtiţi, a comunităţii de informaţii şi Departanentului Justiţiei, iar ei se apropie”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite la Dublin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#documente clasificate pentagon, #scurgere informatii, #sursa, #tanar 21 ani, #Jack Teixeira, #Garda Nationala, #suspect , #SUA