Penitenciarul în care a fost închis Ceaușescu, preluat de un “privat” cu 25 de milioane de euro. Planurile spectaculoase includ un hotel cu specific comunist

Luni, 06 Iunie 2022, ora 21:30
19265 citiri
Penitenciarul în care a fost închis Ceaușescu, preluat de un “privat” cu 25 de milioane de euro. Planurile spectaculoase includ un hotel cu specific comunist
Clădirea fostului penitenciar Doftana va fi transformată într-un hotel cu specific comunist FOTO captură video/Youtube/Laurențiu Florin Cuțaru

Fostul penitenciar Doftana, situat la intrarea comunei prahovene Telega, renumită pentru băile sărate, a fost concesionat de omul de afaceri Mohammad Murad, cel care deține în România lanțul de hoteluri Phoenicia.

Afacerea a fost parafată în urma unei licitații publice organizat de proprietarul penitenciarului, primăria Comunei Telega, în data de 30 mai 2022. Potrivit contractului, câștigătorul va prelua imobilele și terenul aferent pentru o perioadă de 49 de ani.

Construit în anul 1894 (1896 după unele surse), la ordinul regelui Carol I, penitenciarul Doftana a devenit loc de detenție inițial pentru tâlharii de rând care erau trimiși în ocna de sare, iar ulterior aici au fost deținuți liderii comuniști, inclusiv Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, dar și legionarii Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima. Penitenciarul a fost închis după cutremurele din anii 40, când clădirea a fost serios afectată, ulterior fiind transformat în muzeu.

Abandonată după anii 90, clădirea penitenciarului Doftana a devenit o ruină, plafonul imobilului prăbușindu-se sub greutatea zăpezii. Distrugerile provocate de trecerea timpului au fost completate de mâna omului, multe dintre zidurile din cărămidă fiind transformate în sursă de câștig pentru hoții locali, care au furat de acolo tot ceea ce se putea valorifica pe piața neagră.

Chiar și așa în ruină, clădirea penitenciarului a fost o atracție pentru oamenii de afaceri interesați să preia clădirea și terenul pentru o clinică medicală, centru de recuperare și chiar complex sportiv. Zeci de ani de zile intențiile oamenilor de afaceri nu s-au concretizat, întrucât imobilul central al penitenciarului este monument istoric din clasa A (valoare națională și internațională), iar preluarea în concesiune nu permite dărâmarea ruinelor, ci conservarea lor.

Investitorul, obligat să păstreze specificul unei clădiri penitenciar

Inclusiv Mohammad Murad este obligat prin caietul de sarcini să păstreze, să consolideze, să conserve și să restaureze clădirea penitenciarului, transformând o parte din ea în muzeu dedicat comunismului. Pentru acest capitol din contractul de concesionare, muzeul Doftana, omul de afaceri va cheltui zece milioane de euro.

Alte 15 milioane de euro vor fi cheltuite pentru amenajarea unui complex turistic, cu precizarea că viitorul hotel trebuie să respecte elementele de arhitectură originale, nefiind permisă nici măcar demontarea ”elementelor de finisaj care amintesc de programul de arhitectură de penitenciar” sau a elementelor din metal, conform caietului de sarcini.

Pe lângă cele 25 de milioane de euro care vor fi investite la penitenciarul Doftana, concesionarul va plăti anual primăriei Telega o redevență în valoare de 110.000 de lei, în două tranșe. Primii bani, 50 la sută din valoarea redevenței anuale, vor intra în contul primăriei în primele șase luni de la semnarea contractului.

Pe lângă importanța istorică a imobilului, valoarea acestuia este dată de domeniul care îl înconjoară. Potrivit datelor publicate pe site-ul primăriei Telega, domeniul Doftana cuprinde clădirea centrală a închisorii cu o suprafață de 5930 mp, la care se adaugă alte dependințe, casa portarului și birourile administrative. Terenul are o suprafață de 110163 metri pătrați.

#Doftana, #Mohammad Murad, #hotel, #inchisoare, #penitenciar, #comunism, #Ceusescu , #Turism