Axa autocrată Rusia-Iran, atac la dominația financiară a SUA: Lovitură pentru dolar

Marti, 12 Iulie 2022, ora 05:04
6650 citiri
Axa autocrată Rusia-Iran, atac la dominația financiară a SUA: Lovitură pentru dolar
Rusia și Iranul vor să elimine dolarul american din tranzacțiile lor comerciale FOTO: Insider

Odată cu sancțiunile economice occidentale masive împotriva Rusiei și eliminarea sa din sistemul de plăți SWIFT, Moscova încearcă să găsească metode alternative pentru a atenua efectul în economia țării. Astfel, o întâlnire la nivel înalt între Rusia și Iran a stabilit un acord care atacă dominația financiară mondială a Statelor Unite, prin eliminarea dolarului american din tranzacțiile dintre cele două state.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak și guvernatorul Băncii Centrale a Iranului (CBI), Ali Saleh Abadi, care s-au întâlnit la Moscova pe 8 iulie 2022, au explorat modalități de a elimina dolarul american din tranzacțiile lor financiare, pentru a facilita cooperarea economică, în contextul în care ambele țări sunt supuse sancțiunilor Statelor Unite, scrie agenția de presă Fars News.

Să menționăm că potrivit informațiilor Fondului Monetar Internațional (FMI) structura rezervelor valutare pe plan mondial a fost în 2021 astfel: dolarul american – 59%, euro – 21%, alte monede – 10%, 6% - yenul japonez, 5% - lira sterlină.

Disperarea lui Putin: Pierde bătălia financiară și Rusia va deveni un stat paria

În urma discuțiilor ample cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak și ministrul dezvoltării economice Maksim Reshetnikov, Sale Abadi a declarat că s-au ajuns la niște ”acorduri foarte bune” între cele două părți în sectoarele bancar, financiar și economic.

Sale Abadi a remarcat faptul că subiectul utilizării monedelor naționale în locul dolarului american din tranzacțiile economice reciproce a fost pe agenda discuțiilor care au avut loc la Moscova.

În plus, oficialii ruși și iranieni au purtat discuții și despre înlocuirea sistemului de plăți internațional SWIFT, de unde Rusia a fost eliminată după începerea invaziei din Ucraina.

Anunț surpriză: Economia Rusiei merge mult mai bine decât ne așteptam

Iranul și Rusia, ambele țări supuse unor sancțiuni internaționale dure ale țărilor occidentale, sunt hotărâte să-și aprofundeze cooperarea economic. Să menționăm faptul că schimburile comerciale dintre Rusia și Iran din prezent au atins o valoare totală de 4,5 miliarde de dolari anual.

Schimburile comerciale dintre Rusia și UE au fost de peste 250 de miliarde de euro pe an, dar ele au scăzut din cauza războiului din Ucraina, lucru care poate fi folosit de Iran ca o oportunitate, deoarece există acum o rută alternativă de tranzit pentru Rusia.

Rusia și Iranul sunt interconectate fie prin Marea Caspică, fie prin rețelele feroviare. Iranul plănuiește să exporte în Rusia materiale de construcții în valoare de 3 miliarde de dolari.

Guvernul rus a anunțat că s-a constatat ”o creștere semnificativă a comerțului dintre cele două țări, cu 81% în 2021 și cu 31% în acest an”. La rândul său Iranul a raportat că importurile sale din Rusia au ajuns la peste 2,1 miliarde de dolari în 2021, cu o creștere de 19% față de anul precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#dolar american, #Rusia Iran, #tranzactii comerciale fara dolari, #dolar rezerve internationale, #Iran Rusia relatii , #stiri economice