Ce înseamnă yuanizarea economiei Rusiei: Riscul lui Putin de a renunța la dolari

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 06:32
5434 citiri
Ce înseamnă yuanizarea economiei Rusiei: Riscul lui Putin de a renunța la dolari
Renunțarea la dolari de către Rusia este un risc major FOTO: Oil Price

Președintele rus Vladimir Putin a propus ca economia țării sale să scape complet de dolari și să se îndrepte spre monedele țărilor numite ”prietene”, cum ar fi yuanul chinezesc. Astfel, în luna august 2022, resursele Rusiei în yuani au atins un apogeu istoric, ajungând la 17% din rezervele totale valutare. Dar, renunțarea masivă la bancnota verde a Moscovei ar fi un risc, deoarece acest lucru ar restrânge accesul Kremlinului pe piața mondială de produse, materii prime și tehnologii, unde tranzacțiile se fac 70% în dolari.

Experții ruși se tem că urcând rezervele valutare ale Moscovei în yuani foarte mult, Kremlinul nu va putea avea bani pentru tranzacții internaționale, atunci când va avea nevoie, putând deveni captiv al Chinei, potrivit Oil Price.

Pe 12 septembrie 2022, președintele Vladimir Putin a declarat că, având în vedere sancțiunile economice occidentale tot mai mari, ”dezdolarizarea” completă a economiei ruse este doar o chestiune de timp.

Putin, o nouă mutare periculoasă: Trenul militar nuclear rusesc se îndreaptă spre Ucraina VIDEO

Remarca lui Putin a fost precedată de o declarație a ministrului adjunct al Finanțelor Alexei Moiseev, care a susținut că ”Rusia nu mai are nevoie de dolarul american ca monedă de rezervă”.

În schimb, Rusia trebuie să acumuleze monede ale așa-ziselor ”țări prietene”, precum yuanul chinezesc, care joacă un rol cheie în schimburile comerciale ale Moscovei cu Beijingul.

Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea

După începerea războiului din Ucraina, Rusia a fost redusă la utilizarea yuanului ca rezervă valutară alternativă, în locul dolarului american și al euro. Popularitatea tot mai mare a yuanului în Rusia a atins apogeul în august 2022, când rezervele în această valuta au ajuns la 17% din total.

Chiar și giganții din industrie, precum Rosneft, Rusal, Polus și Metalloinvest și-au crescut dramatic investițiile în yuani, moneda Chinei.

Cu toate astea, unii experți și oficiali din Rusia împărtășesc îndoieli și preocupări serioase privind folosirea yuanului, ca monedă de rezervă. Stanislav Mitrakhovych a indicat trei riscuri pe care Rusia le-ar avea din dependența de yuani.

Cea mai critică voce din Rusia la adresa lui Putin: Cum arată sfârșitul realist al războiului criminal al liderului de la Kremlin

Moscova nu are competențe și infrastructura necesare pentru a lucra cu moneda chineză. În al doilea rând, un nivel ridicat de reglementări va face procesul incredibil de dificil.

În al treilea rând, în ciuda creșterii puterii comerciale și economice a Chinei, yuanul nu a devenit încă o monedă complet independentă, rămânând strâns legată de alte valute globale.

Astfel, ”a face un pariu exclusiv cu yuanul ar putea fi pentru Rusia o chestiune riscantă”, spun experții. De exemplu, Banca Populară a Chinei ar putea devaloriza cu ușurință moneda proprie, ceea ce ar duce la provocări serioase pentru partenerii Chinei, care investesc în yuani.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...