Șapte zile de doliu național în Turcia după tragedia de luni. Bilanțul provizoriu se ridică la peste 1.600 de morți

Luni, 06 Februarie 2023, ora 20:55
1576 citiri
Șapte zile de doliu național în Turcia după tragedia de luni. Bilanțul provizoriu se ridică la peste 1.600 de morți
Dărâmături după cutremure în Turcia FOTO: Twitter/ Agenția Anadolu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni, 6 februarie, doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi, relatează AFP.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină.

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6.

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

#doliu national turcia, #cutremure turcia, #victime cutremur, #mecanismul european protectie civila , #cutremur Turcia
Comentarii