Cine este bancherul care a renuntat la o cariera in Bucuresti pentru a fi city manager al Timisoarei: "Sunt un copil al comunismului"

Luni, 01 Februarie 2021, ora 14:29
6737 citiri
Cine este bancherul care a renuntat la o cariera in Bucuresti pentru a fi city manager al Timisoarei: "Sunt un copil al comunismului"
Matei Creiveanu, noul city manager al Timisoarei FOTO Primaria Timisoara

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, l-a prezentat luni pe noul city manager al orasului, selectat in urma unei competitii in care s-au inscris peste 300 de persoane. Alesul lui Dominic Fritz este Matei Creiveanu, fost director al reprezentantei din Romania a HYPO NOE Landesbank fur Niederosterreich und Wien AG, banca de dezvoltare a Landului Niederosterreich din Austria.

Dominic Fritz a declarat ca obiectivul sau a fost sa recruteze "cel mai bun profesionist din Romania pentru acest post, indiferent de provenienta geografica" si astfel a ajuns la Matei Cerveanu, care a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, are 42 de si o experienta de 18 ani in sistemul financiar-bancar.

"A fost timp de 15 ani din cariera lui omul de legatura intre administratia publica si banca de dezvoltare in care a lucrat. A initiat si manageriat finantari municipale de peste 500 de milioane de euro pentru municipii din Romania precum Oradea, Brasov, Iasi, Craiova si orase mari din Bulgaria, Serbia sau Cehia si a asistat municipalitati din toata Europa Centrala si de Est in utilizarea fondurilor UE.

A doua calitate a lui Matei este ca impartasim aceeasi viziune despre administratia publica si despre directia de dezvoltare a Timisoarei. Credem amandoi ca Primaria trebuie sa se intoarca la misiunea ei de baza, sa ofere locuitorilor acces la servicii de calitate. Nu facem proiecte ca sa taiem panglici, ci investim in cele care produc un impact real in viata oamenilor. Aducem bani pentru proiecte, nu facem proiecte pentru bani", a aratat Dominic Fritz.

Fraza care l-a convins pe primarul Timisoarei

Dominic Fritz a aratat si fraza din scrisoarea de intentie care l-a determinat sa il cheme pe Matei Creiveanu la interviu: "Peste tot in centrul si sud-estul Europei, diferenta dintre bunastare si subdezvoltare, dintre povesti de succes si esecuri rasunatoare nu consta in bani. De la Praga la Sofia, municipalitatile au acces la finantari rambursabile si nerambursabile aproape nelimitate. Diferenta intre succes si esec o face calitatea oamenilor care lucreaza in administratia publica si mai ales calitatea liderilor din sectorul public".

Fritz a mai anuntat sarcinile pe care le-a primit noul city manager al Timisoarei din partea sa: sa reduca din cheltuieli de functionare, sa creasca veniturile si sa valorifice patrimoniul (impreuna cu viceprimarul), sa creasca calitatea serviciilor publice de curatenie, transport in comun, iluminat, spatii verzi.

"Ultimele trei luni au fost fabuloase"

Matei Creiveanu a declarat ca ultimele trei luni au fost pentru el "fabuloase", in urma cu trei luni neavand nicio intentie sa renunte la cariera sa pentru a intra in administratia publica. "A fost un proces incredibil. Nu exista nicio intentie sa fac pasul catre sectorul public si catre Timisoara. Acum doua luni a fost anuntat acest concurs care a atras atentia profesionistilor din aceasta foarte subtire patura a oamenilor din sectorul privat care lucreaza cu sectorul privat care lucreaza cu sectorul public. Mi-a atras atentia pentru ca era unul dintre primele concursuri care parea sa urmareasca exact ce spunea ca urmareste", a declarat Creiveanu.

Noul city manager al Timisoarei a mai declarat ca i-a atras atentia la Dominic Fritz viziunea asupra administratiei. "Ce a fost absolut impresionant e ca s-a inconjurat de profesionisti, varfuri in domeniul lor. Asta a facut diferenta majora fata de oricare alta administratie publica din Romania. Au fost nenumarate etape de discutie, de cunoastere. A fost un drum cu doua sensuri pentru ca eu, ca profesionist trebuia sa conving echipa, dar a fost si o provocare sa inteleg ca pot lucra cu acesti profesionosti. Ne-am dat seama ca avem aceeasi viziune. Nu ne facem iluzii. Stim ca va fi greu, stim ca lucram cu un sistem greu si multe dintre lucrurile care par din afara usoare daca ai intentii bune, aici sunt greu de miscat, dar cu o echipa sudata si profesionista putem sa le depasim", a declarat Creiveanu.

"Nu am ales Timisoara intamplator"

In conferinta de prezentare a sa, noul city manager al Timisoarei a declarat ca nu a ales Timisoara intamplator. "Sunt nascut in 1978, sunt un copil al comunismului. Pentru mine si generatia mea, prima mare schimbare din viata noastra, renasterea a venit de la Timisoara. La anilor 2000, cand imi incepeam cariera profesionala, din Timisoara a inceput renasterea economica a Romaniei, au inceput investitiile straine, mult asteptaptele investitii straine, pe care le-am tot asteptat in anii '90 si care au facut sa renasca Romania. Sunt sanse mari ca tot de la Timisoara sa inceapa si un nou mod de a face administratie publica", a declarat Matei Cerveanu.

Noul city manager a declarat ca e clar ca la Timisoara exista "o vointa autentica de reforma". "Aici este punctul esential care m-a determinat sa fac pasul din mediul privat in mediul public. Aici a fost un proces pentru ca ani de zile am lucrat in pro. Poti sa torni foarte multi bani in investitii publice, dar totul se inchide pe calitatea administratiei publice. Nu poti sa ridici nivelul serviciilor publice fara o noua calitate a oamenilor din sectorul public", a mai declarat Matei Creiveanu.

"Vine un urias bulgare de zapada"

Noul city manager a declarat ca prioritatea sa este achitarea datoriilor mostenite de la fosta administratie pentru ca "vine din urma un urias bulgare de zapada". "E foarte important sa rebalansam bugetul de pe partea de cheltuieli care nu aduc un plus in comunitate catre partea de investitii. A existat o evolutie la nivelul intregii tari de crestere a cheltuielilor de functionare si renuntare la investitii. Aceasta tendinta trebuie sa o intoarcem incepand cu acest an. Suntem chemati sa avem un buget cat mai echilibrat si cat mai prudent. Nu exista solutii magice in acest moment", a mai declarat Creiveanu.

Centrele de vaccinare incep administrarea de luni, 1 februarie 2021, a vaccinului Moderna, in paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech.

El este noul Man din fotbalul romanesc. Craiova i-a facut deja o oferta. Cine il mai vrea pe fotbalistul minune

George Simion, dupa intalnirea cu Vlad Voiculescu: "Sunt in stare de soc!". Diana Sosoaca a anuntat ca se va duce sa vorbeasca cu ministrul Sanatatii

Ana Maria Prodan, despre Gigi Becali: "Are 1,20 m, pe scaunel, cu mainile ridicate, bust si cap ca sa nu ii ploua in gat, ca nu il foloseste"

"Miracolul" de la Cazinoul Constanta. Celebra cladire-monument incepe sa arate "ca in tinerete" dupa decenii de abandon

Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga a ieșit la atac: ”Minte excepțional!” Fostul om de încredere al lui Traian Băsescu nu mai prinde post la Bruxelles
Vasile Blaga, politicianul PDL care a trecut în PNL și, după ce l-a susținut pe Traian Băsescu, și-a exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis în vederea propulsării fostului primar la...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#city manager, #dominic fritz , #stiri Dominic Fritz
Comentarii