A inceput cursa pentru succesiunea lui Strauss-Kahn in fruntea FMI. Europenii par sa faca legea

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 23 Mai 2011, ora 22:55
1504 citiri
A inceput cursa pentru succesiunea lui Strauss-Kahn in fruntea FMI. Europenii par sa faca legea
Foto: bloombiz.ro

Cursa pentru succesiunea lui Dominique Strauss-Kahn in fruntea Fondului Monetar International (FMI) a inceput oficial luni, favorita fiind Christine Lagarde, actualul ministru de finante al Frantei.

Consiliul de administratie, format din reprezentantii a 24 de tari si grupuri de tari, va examina incepand de luni si pana la 10 iunie candidaturile depuse. Consiliul si-a stabilit ca obiectiv desemnarea unui nou sef al FMI 'pana la 30 iunie'.

Dupa ce Dominique Strauss-Khan, fostul director general al FMI si-a dat demisia, favorit pentru postul sau, la conducerea finantatorului mondial este tot un conational, ministrul de Finante al Frantei, Christine Lagarde.

Multi nu se mai indoiesc ca ministrul de Finante al Frantei va fi noul lider al FMI, desi aceasta nu a anuntat, deocamdata, ca va candida pentru acest post, potrivit BBC.

Sansele sale au crescut foarte mult dupa ce omologii sai din Germania si Marea Britanie, Wolfgang Schaeuble si George Osborne, au indicat zilele trecute ca renunta la o eventuala candidatura in favoarea ei.

Desi in Europa intelegerea este aproape de final, nu acelasi lucru se poate spune despre tari precum China sau Mexic care au ceva de spus cand vine vorba de sefia FMI. Si Malayezia a indicat luni ca tara sa doreste ca noul sef al Fondului sa reprezinte tarile in curs de dezvoltare.

Mexic a anuntat intentia de a propune candidatura guvernatorului bancii sale centrale Agustin Casterns. Comunitatea Statelor Independente (CSI) a evocat la randul ei candidatura sefului bancii centrale a Kazahstanului.

Board-ul FMI s-a angajat ca desemnarea noului director general sa se faca "intr-un mod deschis, bazat pe merite, si transparent". Procedura care a adus de fiecare data in trecut un european in fruntea institutiei de creditare de la Washington ramane insa neschimbata.

Daca sunt depuse cel putin patru candidaturi, Consiliul de administratie va cauta "prin consens", sau daca nu se ajunge la acesta, prin vot, sa reduca lista la trei nume. Ultimii doi-trei candidati ramasi in cursa vor fi audiati la Washington.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Conducere FMI Lagarde, #Franta Germania China Mexic , #FMI