Cine l-ar putea inlocui pe Dominique Strauss-Kahn in fruntea FMI?

Marti, 17 Mai 2011, ora 07:28
2711 citiri
Cine l-ar putea inlocui pe Dominique Strauss-Kahn in fruntea FMI?
Foto: Daylife

Arestarea sefului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de viol, ar putea determina schimbari majore in cadrul institutiei, mai ales in ceea ce priveste rolul tarilor emergente.

Dominique Strauss-Kahn, in varsta de 62 de ani, a fost arestat pentru tentativa de viol, in New York, iar avocatul sau a anuntat ca va pleda nevinovat. Fost ministru de Finante al Frantei, el fusese pus la conducerea FMI in 2007, in baza unei intelegeri ce dateaza de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi mondial, potrivit careia un european trebuie sa fie seful FMI, in timp ce un american trebuie sa conduca Banca Mondiala.

Insa, de mult timp, tot mai multe state emergente, in special Brazilia, sustin ca acest aranjament nu reflecta realitatile din prezent, manifestate prin cresterea economica mai mare a acestora.

Potrivit lui Eswar Prasad, un fost oficial FMI, in prezent de la Brookings Institution din Washington, citat de Bloomberg, acest eveniment le va da "munitie" tarilor emergente. El a adaugat ca Strauss-Kahn nu isi va putea mentine pozitia, iar europenii ar putea sa piarda rolul pe care il au, in prezent, in FMI.

Dupa arestarea lui Strauss-Kahn, secundul sau, americanul John Lipsky, i-a preluat atributiile. Insa acesta a anuntat deja ca ar vrea sa se retraga in august, cand ii expira mandatul actual.

Cine ar putea veni, atunci, la carma Fondului Monetar International, institutie care a capatat, din nou, o influenta majora in Europa, mai ales in zona euro, unde trei tari deja depind de ajutorul oferit, anume Grecia, Irlanda si Portugalia?

Prasad este de parere ca printre candidati s-ar putea numara ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministrul al Finantelor din Africa de Sud, Trevor Manuel, si Kemal Dervis, care era ministrul al Economiei in Turcia, in momentul cand tara a apelat la sprijinul FMI.

Din Europa, Jacob Kirkegaard, de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, vede un singur candidat posibil: ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, care ar fi prima femeie la conducerea FMI.

"Chiar si asa, mingea este in terenul pietelor emergente, deoarece pot veni cu un candidat puternic, in spatele caruia se pot uni", a explicat Kirkegaard.

Un alt posibil candidat ar putea fi Zhu Min, consilier special al FMI si fost viceguvernator al bancii centrale chineze, in opinia lui Shen Jianguang, fost economist FMI, acum aflat la Mizuho Securities Asia, in Hong Kong. Avand in vedere ca cea mai mare economie considerata inca emergenta este China, Zhu Min ar putea avea mari sanse.

In timp ce unii analisti au adus in discutie si numele fostului premier britanic, Gordon Brown, care a fost si ministru de Finante pana in 2007, David Cameron, actualul prim ministru, a cerut FMI sa caute un lider in afara Europei, potrivit Reuters.

Speculatiile nu s-au oprit aici. Simon Johnson, fost economist sef al FMI, a declarat, pentru Financial Times, ca ar putea fi luat in considerare si Agustin Carstens, guvernor al bancii centrale mexicane si fost director adjunct al FMI.

O alta optiune ar fi Stanley Fischer, care a fost, in trecut, numarul 2 in cadrul fondul si guvernator al Bancii Israelului.

Potrivit unor surse, Dominique Strauss-Kahn avea oricum de gand sa demisioneze in urmatoarele luni, insa o plecare prematura ar fi diminuat sansele europenilor de a primi sefia FMI.

Astfel, potrivit lui Johnson, desi nici unul din candidati nu poate fi considerat preferat, in acest moment, posibilitatea alegerii unui director dintr-o tara emergenta este mai mare decat oricand. "Pietele emergente au asteptat acest moment de multa vreme si acum ar putea simti ca este momentul lor", a incheiat fostul ecomomist sef al FMI.

Quarterly Report - Editia 4

Inflația în Germania, din nou în creștere. Cum este afectată coborârea ratei dobânzilor-cheie de către BCE
Inflația în Germania, din nou în creștere. Cum este afectată coborârea ratei dobânzilor-cheie de către BCE
Rata anuală a inflaţiei în Germania a revenit pe creştere în luna mai, pentru prima dată după şase luni, în principal ca urmare a unui efect de bază ce are legătură cu preţurile la...
Bucureștenii au venituri medii de 2.000 de euro pe lună, susține un antreprenor: „Oamenii nu mai renunță la ieșirile la restaurant”
Bucureștenii au venituri medii de 2.000 de euro pe lună, susține un antreprenor: „Oamenii nu mai renunță la ieșirile la restaurant”
Salariile medii nete din București sunt cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro pe lună potrivit unui om de afaceri din Capitală. Acesta a explicat că, după temperarea presiunilor pandemice,...
#Dominique Strauss Kahn arestat, #inlocuire Dominique Strauss Kahn , #FMI
Comentarii
Poza Lynn Dick
Lynn Dick
rank 5
Cu siguranta BOGDAN OLTEANU,chiar daca nu mai face oficial parte din ACTUALA COALITIE INTERLOPA SECURISTA-UNIUNEA SOCIALIST -LIBERALA.
Poza marius64
marius64
rank 4