De ce FMI nu ar mai trebui condus de un european

Duminica, 22 Mai 2011, ora 21:55
2734 citiri
De ce FMI nu ar mai trebui condus de un european

A fost o saptamana plina, nicio zi nu a trecut fara ca noi detalii sa apara despre scandalul sexual al carui protagonist principal a fost Dominique Strauss-Kahn.

In paralel cu ceea ce pare a fi sfarsitul carierei de orice fel a fostului sef al FMI, a fost prezentat subiectul inlocuirii sale in fruntea institutiei financiare internationale.

Cu "sanse la titlu" pare sa fie Christine Lagarde, ministrul de Finante din Franta. Ca argumente pro, cei care o sustin aduc faptul ca Lagarde are o relatie buna atat cu Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei, cat si cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Dar, cel mai probabil, in doi ani, acest lucru nu va mai conta, pentru ca este posibil ca nici Sarkozy si nici Merkel sa nu mai aiba functiile pe care le detin in prezent.

In plus, un european la conducerea FMI ar tinde sa se preocupe mai mult de stabilitatea zonei euro. Si, daca zona euro are nevoie de FMI pentru asta, Fondul ar trebui sa aiba si are alte prioritati, scrie Forbes.

Daca stam sa ne uitam la ce s-a intamplat cat Strauss-Kahn a condus Fondul, 35% din imprumuturi au fost acordate tarilor din Europa, incluse sau nu in zona euro.

Majoritatea atentiei FMI trebuie indreptata spre tarile sarace, care au ajuns in faliment nu neaparat din cauza politicilor lor fiscale, cat a calamitatilor naturale sau ambele.

Tocmai de aceea, un alt argument al sustinatorilor unui sef FMI european - acela cum ca Fondul ar trebui condus de un reprezentant al persoanelor care au cea mai mare nevoie de serviciile lui -, este demontat din start.

Fondul Monetar International ar trebui sa isi indeplineasca scopul pentru care a fost creat - sa ajute tarile sarace si sa le impinga spre dezvoltare. Iar europenii nu prea tin cont de asta, ci au impresia ca pe masura ce ei devin mai bogati, au dreptul sa le dicteze altora ce sa faca, in sensul de a se da drept exemplu, fara sa considere ca "impulsul financiar" este neaparat necesar.

In orice caz, nu spune nimeni ca zona euro nu este importanta si ca nu ar trebui sa aiba un candidat la sefia FMI, insa cineva mai potrivit ar fi dintr-o zona care s-a confruntat cu situatii similare celor din tarile pe care Fondul trebuie sa le ajute.

Si sunt cateva nume de noneuropeni care par destul de potrivite: Agustin Carstens (Mexic), Trevor Manuel (Africa de Sud) si Tharman Shanmugaratnam (Singapore). Insa analistii Forbes si-ar pune toti banii pe Harahiko Kuroda, fostul ministru de Finante al Japoniei, actualmente presedinte Bancii Asiatice de Dezvoltare.

Astfel, pe langa faptul ca ar avea experienta necesara si cunostintele sa conduca institutia, i-ar si spala imaginea. Pentru ca Fondul poarta, indiferent daca acuzatiile la adresa lui Strauss-Kahn sunt sau nu adevarate, o mare umbra de neincredere, iar o figura cat mai indepartata de tot scandalul ar da un mare plus de incredere.

Asa ca, desi Christine Lagarde are cele mai mari sanse sa preia fraiele FMI, ar fi cel mai prost scenariu pentru viitorul Fondului.

Quarterly Report - Editia 4

Suno, AI-ul care generează muzică, obține o finanțare de 125 de milioane de dolari
Suno, AI-ul care generează muzică, obține o finanțare de 125 de milioane de dolari
Suno, un model de inteligență artificială capabil să creeze rapid muzică, inclusiv voci și linii melodice, a primit o finanțare în valoare de 125 de milioane de dolari. Practic, Suno le...
Amazon Games deschide un nou studio de dezvoltare în București
Amazon Games deschide un nou studio de dezvoltare în București
Amazon Games, divizia de jocuri video a gigantului comerțului online, a anunțat deschiderea unui nou studio european de dezvoltare în București, România. Acesta se alătură celorlalte divizii...
#FMI conducere, #Christine Lagarde sef FMI, #Dominique Strauss Kahn sef FMI , #FMI
Comentarii
Poza Lynn Dick
Lynn Dick
rank 5
Tocmai asta este motivul pentru care a fost inlaturat Strauss-Kahn de la conducerea FMI.
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Fondul Monetar International nu ar trebui ci trebuie condus de un european fiindca exista o conventie stabilata de lustri, aceea ca americanii conduc Banca Mondialà in vreme ce europenii conduc FMI.