Dominique Strauss-Kahn a demisionat. Cum este vazuta decizia lui in Romania?

Joi, 19 Mai 2011, ora 09:03
2034 citiri
Dominique Strauss-Kahn a demisionat. Cum este vazuta decizia lui in Romania?

Dominique Strauss Kahn a demisionat din fruntea FMI iar reactiile nu au intarziat sa apara. Cum este vazuta decizia lui in Romania? Va afecta demisia lui DSK acordul tarii noastre cu FMI?

Fostul ministru liberal de Externe, Adrian Cioroianu, considera ca este in interesul FMI sa se tina departe de orice scandal si cel mai probabil conducerea i-a sugerat lui Dominique Strauss Kahn sa isi dea demisia.

"Este in interesul oricarei institutii sa se tina departe de orice fel de scandal. Francezii se plang de intensa mediatizare a acestui caz. Ori in aceste conditii restul conducerii FMI a decis ca e bine ca institutia sa fie parte separata de aceasta aventura media. Nu am niciun fel de indoiala ca i-a fost sugerata o demisie explicita, care se pare ca a venit", a declarat Cioroianu la Antena 3.

Diplomatul roman sustine ca in cazul in care se va dovedi nevinovatia lui Strauss Kahn, acest lucru ii va aduce un val mare de popularitate, care il va ajuta la alegerile prezidentiale.

"Poate sa fie vinovat si atunci lucrurile se termina. Ori este nevinovat si este o lucratura menita sa il ingroape. Poate sa fie nevinovat si asta o sa il ajute mult pentru o viitoare candidatura. Luand in considerare antecendentele sale se pare ca avem de-a face cu un sambure de adevar. Sunt o serie de lucruri care trebuie elucidate. Eu cred ca noi trebuie sa apreciem foarte mult felul in care s-a miscat Justitia americana luand in considerare calitatea de VIP al lui DSK. Procesul va fi facut serios chiar daca primul pas a fost facut cu rapiditate", a mai mentionat fostul ministru de Externe.

Adrian Cioroianu este convins ca activitatea FMI nu va fi afectata de aceasta demisie.

"Nu cred ca macropolitica internationala tine doar de Dominique Strauss Kahn si cred ca cei de la FMI isi vor face in continuare treaba", a conchis Cioroianu.

Ilie Serbanescu: "Secta" bancherilor se bucura cel mai mult de demisia lui Kahn

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca "secta" bancherilor, probabil, se bucura cel mai mult de demisia lui Dominique Strauss Kahn, iar inlocuirea lui va fi o adevarata provocare.

"Pentru secta aceasta a bancherilor mondiali cred ca este o usurare pentru ca Dominique Strauss Kahn nu era din lumea lor si nu prea le-a convenit ca el conducea FMI. Ii deranja pur si simplu din cauza ca nu era din lumea lor", a declarat analistul economic la Antena 3.

Ilie Serbanescu crede ca Fondul Monetar International, sub conducerea lui Kahn, dar si datorita crizei, a reusit sa renasca si sa joace un rol important.

"DSK a gasit niste formule de revitalizare ale FMI cu articulatia crizei si pentru asta ar trebui, mai degraba, ca lumea bancara sa ii fie recunoscatoare", a mai mentionat analistul economica.

Rugat sa numeasca un eventual inlocuitor al lui Dominique Strauss-Kahn, in fruntea FMI, Ilie Serbanescu a declarat ca este o chestiune delicata, Europa riscand sa piarda aceasta lupta in defavoarea tarilor emergente.

"Inlocuirea este o chestie complicata. Acest post, prin traditie, apartine unui european, insa, in ultimul timp, ascensiunea formidabila a asa zisilor emergenti, cum ar fi China, India, Brazilia, a adus cu sine si cereri. Daca Europa nu ajunge sa impuna un candidat puternic si de notorietate va pierde postul in defavoarea unui emergent", a conchis analistul economic Ilie Serbanescu.

Adrian Vasilescu: Acordul Romaniei nu va fi afectat de demisia lui DSK

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca demisia lui Dominique Strauss Kahn nu va afecta acordul Romaniei cu FMI, deoarece a fost incheiat cu "institutia, nu cu persoana".

"Acordul nostru este incheiat cu o institutie, de fapt cu mai multe institutii financiare internationale, dar pe partea Fondului e incheiat cu institutia, nu cu persoana. Mie personal imi pare rau ce i s-a intamplat si imi vine in minte o vorba a lui Baudelaire: prosti mai sunt oamenii destepti. Kahn are tot dreptul la prezumptia de nevinovatie, dar iata ca un om destept a cazut intr-o capcana. De aici nu mai putea sa intinda lucrurile si cred ca a facut-o in interesul institutiei. Starea lumii impunea schimbari si el a fost omul care a asigurat aceste schimbari. Nu cred pentru ca criteriile FMI in aceasta perioada au fost impuse de imprejurari si nu de un om", a declarat Vasilescu la Antena 3.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca Dominique Strauss-Kahn a fost omul acestor timpuri si spera ca viitorul director va fi un european.

"Este foarte important ca Europa, care a detinut mult timp scaunul de la FMI, sa o faca in continuare. Batalia este mare. Daca sefia FMI ar fi preluata de un chinez nu cred ca fondurile vor avea pe viitor o alta destinatie", a conchis Vasilescu.

Quarterly Report - Editia 4

”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troită din zonă a fost înlocuită cu un poster...
Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria
Pericolul extremist crește în Europa. Formațiunea xenofobă și eurosceptică Partidul Libertății, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare în Austria
Mai mult de un sfert dintre austrieci indică că vor vota cu formaţiunea xenofobă, eurosceptică şi prorusă Partidul Libertăţii (FPOe), la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Potrivit...
#Adrian Cioroianu demisie DSK , #FMI