Dominique Strauss-Kahn are idei pentru salvarea euro

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 19:24
3641 citiri
Dominique Strauss-Kahn are idei pentru salvarea euro
Foto: Arhiva

Aflat pentru odihna la Yalta, fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, retras din acest post in urma unei celebre inculpari cu conotatii sexuale, a avansat propria solutie, care ar putea sa salveze situatia monedei euro, tocmai cand soarta ei se pune sub semnul intrebarii.

Conform ideii fostului presedinte al FMI, tarile prospere din nordul Europei, in frunte cu Germania, care detin ratinguri excelente, in baza carora platesc dobanzi reduse, uneori chiar derizorii, ar trebui sa cedeze din propria rata a dobanzilor in favoarea tarilor prejudiciate, care, din cauza ratingului scazut, sunt supuse unor dobanzi grele si adesea insuportabile, noteaza La Tribune.

Dominique Strauss-Kahn considera ca povara grea a datoriilor din aceste tari nu provine in principal din datoriile insesi, ci din serviciul datoriilor, respectiv din obligatia de a plati dobanzi grele.

Este de observat ca dobanzile sunt o povara grea pentru aceste economii aflate in dificultate, in timp ce economiile prospere, care ar avea disponibil sa plateasca dobanzi ridicate, sunt supuse, in baza ratingului, la rate scazute si chiar foarte scazute.

Ideea lui Dominique Strauss-Kahn este de a depasi momentul dificil in care tarile prospere, si in primul rand Germania, au retineri cu privire la propria contributie financiara pentru salvarea tarilor din sudul continentului. Respectiva contributie trebuie inlocuita cu un factor mai usor digerabil pentru public.

O solutie mai blanda

Focalizand problema in alta parte decat la varsarea unor fonduri direct in bani, si anume spre o operatiune financiara axata pe redistribuirea dobanzilor, nici pentru opinia publica forma sprijinului economic n-ar mai fi atat de incomoda.

In orice caz, tratand astfel problema, ea va fi mai usor acceptata de publicul sensibilizat deja in problema euro-obligatiunilor, care au facut prea multe valuri, ca sa poata fi trecuta cu vederea.

In propunerea sa, Strauss-Kahn vorbeste foarte concret. Astazi, Germania si celelalte tari din nordul continentului beneficiaza de dobanzi mai mult decat modice la credite pe care le angajeaza: in cazul obligatiunilor germane cu termen de zece ani, se percepe o dobanda de 1,7%. Dobanzile obtinute de Grecia, Spania, Italia sau Portugalia sunt ucigatoare, datorita faptului ca investitorii au indoieli cu privire la solvabilitate.

Pe acest fond, Germania a stiut sa culeaga avantajele ce-i revin, economisind, in ultimele 30 de luni, 60 de miliarde de euro, numai prin refinantarea datoriilor cu o rata convenabila a dobanzii, fapt recunoscut de insusi ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble.

Capcana datornicilor

Daca se va continua in acelasi stil, sistemul va exploda - este de parere fostul presedinte al FMI. Este o capcana in care au intrat tarile indatorate si din care nu pot iesi altfel, decat reducandu-li-se dobanzile monstruoase care li se impun.

Dar aceste reduceri nu pot fi impuse creditorilor. Singura solutie este reechilibrarea lor in cadrul zonei euro, astfel incat povara celor din sud sa fie suportata partial din sarcina lejera a celor din nord.

Este interesul acestor nordici sa accepte solutia, intrucat altfel poate deveni inevitabila prabusirea monedei euro, ceea ce ii va afecta direct.

Din pacate, Dominique Strauss-Kahn n-a putut contura procedura concreta de operare a planului sau. In cazul cand va fi acceptat de toti factorii interesati, procedura poate fi analizata intre specialisti - si n-ar fi exclus ca autorul ideii sa se ofere el insusi printre acestia, simtind nevoia sa se reafirme in lumea economica a Europei.

Efectul psihologic

Desi propunerea pare interesanta, comentatorii sunt de parere ca are sanse mici de succes. In primul rand, tarile prospere nu renunta usor sa le dea o "lectie" celor cheltuitoare. In al doilea rand, BCE a initiat deja masuri poate ceva mai putin costisitoare.

Asa cum se stie, BCE a hotarat sa cumpere o parte din obligatiile tarilor aflate in dificultate, in momentul cand creditele lor vor resimti amenintari speculative, ceea ce a si produs un efect psiholoogic asupra creditorilor, care au redus ratele dobanzilor pentru Spania, Italia si Grecia.

Ca urmare, propunerea fostului presedinte al FMI a venit cam tarziu. Dar, daca efectul psihologic de care vorbeam inceteaza, n-ar fi exclus sa devina, totusi, actuala.

Quarterly Report - Editia 4

Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Revoluție pe piața financiară internațională! Un gigant bancar a adoptat o inițiativă fără precedent legată de aur
Gigantul bancar HSBC s-a angajat de curând în tokenizarea aurului, permițând ca metalul prețios să fie investit și tranzacționat digital. Prin tokenizarea aurului, HSBC reduce decalajul...
Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO
Cum arată "rucsacul zburător" care îi va transporta pe salvamontiști pe trasee de o oră și jumătate în doar două minute VIDEO
Salvamontiștii din România au testat, zilele trecute, un aparat de zbor individual, cunoscut sub numele de jetpack (n. r. ”rucsac zburător”), care promite să revoluționeze intervențiile...
#Dominique Strauss Kahn zona euro, #idee salvare zona euro, #criza datorii zona euro , #FMI