Lupta pentru sefia FMI, pe ultima suta de metri. Cine pe cine sustine?

Marti, 14 Iunie 2011, ora 19:00
2470 citiri
Lupta pentru sefia FMI, pe ultima suta de metri. Cine pe cine sustine?

Numele vehiculate in lupta pentru sefia FMI au fost multe, de cand a inceput scandalul cu fostul sef Dominique Strauss-Kahn si pana in prezent. Insa, FMI a decis, luni, ca doar doua nume mari pot intra in competitie: ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, si Agustin Carstens, guvernatorului bancii centrale din Mexic.

Boardul FMI, instanta formata din reprezentanti ai 24 de tari sau grupuri de tari, si-a fixat ca obiectiv sa desemneze un nou director general pana la 30 iunie, astfel, cei doi candidati mai au numai jumatate de luna la dispozitie, pentru a convinge sa fie alesi.

In ciuda faptului ca Agustin Cartens pare sa fie mai experimentat, avand in vedere ca a detinut functii precum ministru de Finante, sef al Bancii Centrale din Mexic timp de patru ani si fost director general adjunct al FMI, candidatura frantuzoaicei pare sa adune, totusi, mai multe voturi.

Christine Lagarde are, in primul rand, sprijinul a sapte europeni: Temmeyer Hubert (Germania), Ambroise Fayolle (Franta), Gibbs Alexander (Marea Britanie), Kiekens Willy (Belgia), Age Bakker (Olanda), Sadun Arrigo (Italia) si Andersen Benny (Danemarca), scrie Le Parisien.

Reprezentantii Africii sunt si ei tot de partea lui Lagarde. Astfel, egipteanul Abdel Shakour Shaalan, care reprezinta douasprezece tari arabe si Maldive, ar trebui sa urmeze sfatul autoritatilor si sa o voteze pe Lagarde, ca si togolezul Kossi Assimaidou, care reprezinta 22 de tari francofone din Africa.

Mexicanul Agustin Carstens are si el sustinatorii sai. Carlos Perez-Verdia, care reprezinta sase tari din America Latina si Spania, il va sustine pe compatriotul sau. Si daca argentinianul Alfredo Mac Laughlin nu si-a exprimat inca, personal, o preferinta, Bolivia, Paraguay, Peru si Uruguay, tari pe care le reprezinta, i-au sugerat sa-l sprijine pe Agustin Carstens.

Alti patru membri asteapta ca Statele Unite sa ia o decizie. Cei doi directori care au majoritatea drepturilor de vot, Meg Lundsager (SUA) si Mitsuhiro Furusawa (Japonia), nu au luat inca o decizie. Secretarul american al Trezorerie, Timothy Geithner, nu a facut, deocamdata, niciun fel de angajament. In functie de pozitia Statelor Unite, pe acelasi principiu ar putea vota si Thomas Hockin (care reprezinta Canada, Irlanda, noua tari din Caraibe si Belize) si Ahmed Abdulkarim Alkholifey (Arabia Saudita).

La randul sau, Japonia nu si-a exprimat inca intentia. Tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) sunt si ele dezbinate. In cazul in care vor gasi un teren comun pentru criticarea faptului ca FMI a fost condus de europeni, acestea ar putea sa-l voteze pe mexicanul Agustin Carstens.

Pe langa toti acestia, inca patru reprezentanti in boardul FMI mai sunt de convins. Der Jiun Chia (din Singapore, reprezentand 13 tari din Asia si doua din Oceania), Christopher Legg (din Australia, reprezentand cincisprezece tari din Asia) si Jafar Mojarrad (Iran, care reprezinta patru tari din Africa, Afganistan si Pakistan) nu cred ca este o prioritate ca Europa sa dea seful institutiei. Incerta este si parerea lui Rene Weber (din Elvetia, reprezentand Polonia, Serbia, Azerbaidjan si patru tari din Asia Centrala).

Cine sunt cei doi candidati?

Avocat de meserie, Christine Lagarde, in varsta de 55 de ani, este ministrul Economiei, Industriei si Muncii din Franta. Inainte de a deveni o figura emblematica a lumii politice europene, Lagarde a avut o cariera stralucita de avocat, fiind prima femeie care a ajuns presedinte a unei firme de avocatura din Statele Unite. De asemenea, ea a fost si prima femeie ministru de Finante din cadrul G8 (cele mai dezvoltate opt tari din lume).

Ca ministru al Comertului din Franta, intre 2005 si 2007, Lagarde a deschis noi piete pentru produsele nationale, mai ales in privinta sectorului de tehnologie.

In mai 2007 a facut mutarea spre pozitia de ministru al Agriculturii, in Guvernul lui Francois Fillon, iar, in luna urmatoare a fost numita ministru al Economiei, Industriei si Muncii, devenind prima femeie responsabila pentru economia Frantei.

Guvernator al Bancii Nationale din Mexic, incepand din ianuarie 2010, Agustin Carstens a fost director executiv adjunct al FMI in perioada 2003-2006. In varsta de 52 de ani, Agustin Carstens "are capacitatile si calificarile pentru a conduce o institutie de importanta Fondului Monetar International", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante mexican.

Augustin Carstens a obtinut diploma de licenta in economie la Institutul Tehnologic Autonome din Mexic (ITAM). A lucrat o perioada ca stagiar in Banca Nationala din Mexic, apoi a primit o bursa si si-a completat studiile. A efectuat un program de masterat (1983) si un doctorat in economie (1985) la Universitatea din Chicago.

Carstens a fost nominalizat la sefia Bancii Centrale din Mexic pe 9 decembrie 2009, de catre presedintele Felipe Calderon, inlocuindu-l pe veteranul Guillermo Ortiz, care a redus inflatia de doua cifre la 4 la suta pana la sfarsitul anului 2009. El a fost confirmat de Senat la 15 decembrie 2009, cu 81 voturi pentru si 19 voturi impotriva.

Quarterly Report - Editia 4

După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Un zbor TAROM care circula pe ruta Paris – Bucureşti a avut probleme, vineri seară, 24 mai, după ce aeronava a lovit păsări şi a revenit pe aeroportul de unde a plecat imediat după...
#sefia FMI, #FMI lupta, #candidati FMI , #FMI