Nordul cu banii, sudul cu tarata umflata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 14:13
8481 citiri
Nordul cu banii, sudul cu tarata umflata (Opinii)
Foto: pensionpulse.blogspot.com

O moneda care nu are in spate o politica economica unitara nu poate supravietui, declara fostul director al FMI, Dominique Strauss Kahn, anul trecut la Bucuresti. Era un avertisment pe care insa nu l-a prea luat multa lume in seama. Dar iata ca el se dovedeste profetic. Caci aceasta este marea problema a euro. Ani de zile, sub umbrela comoda a monedei comune fiecare tara membra a uniunii monetare a facut cam ce a vrut.

Adica tarile din jumatatea nordica a continentului au respectat regulile si au contribuit tot mai mult la bugetul comunitar. Sa nu uitam ca Germania aduce o cincime din PIB-ul Europei. Statele din sudul continentului au consumat tot mai mult peste ceea ce produceau, s-au bucurat de o bunastare nesustenabila, pe datorie. O datorie cu mult mai mare decat cea permisa de tratatul european. E drept, pentru asa ceva exista sanctiuni, insa greu de aplicat si mereu evitate, caci nimeni nu vedea niciun pericol. Dar dezechilibrele din fundatia euro se agravau constant.

Si a venit criza. "Sudicii" au inceput sa gafaie, n-au mai gasit bani pentru a-si finanta deficitele uriase si au luat in brate solidaritatea, adica dreptul lor de a fi ajutati de "banosii" de la nord. Iar acestia au fost nevoiti sa-i ajute, legati fiind de ei prin euro. Daca Grecia era lasata sa pice, tragea dupa ea euro. Si de aceea a fost salvata chiar impotriva vointei ei. Spania, Italia si Portugalia nu sunt nici ele departe.

Dar nordicii s-au saturat sa plateasca prostiile altora si conditioneaza acest ajutor de reguli noi. Germania, sustinuta de Franta si Polonia, doreste o disciplina financiara ... nemteasca in toata zona euro, adica deficit maxim de 3%, un nivel de indatorare publica de cel mult 60% din PIB si sanctiuni automate pentru cei care incalca regulile. Mai mult, Germania doreste chiar o uniune fiscala, care ar stirbi insa din suveranitatea statelor asupra propriilor bugete nationale. Al patrulea Reich!, s-a umflat tarata latina mai sa pocneasca. Cum sa permitem asa umilinta, s-au revoltat "sudicii", demni nevoie mare, dar cu bracinarii in vine si dependenti, practic, de ajutorul comunitar.

Sigur ca galusca e greu de inghitit, sigur ca e greu sa admiti ca lasat de capul tau ai ajuns in faliment si ai nevoie de tutela. Sigur ca austeritatea e dificila dupa atata huzur si e neplacut sa iesi din logica in care nemtii muncesc, iar spaniolii, grecii si italienii cheltuiesc, insa pozitia Germaniei este justificata. Caci suntem, daca vreti, ca intr-un bloc in care numai unii platesc intretinerea si pentru restantieri pentru a evita oprirea apei calde. Situatia asta nu poate dura la infinit, cel putin pentru ca platitorii, supraimpovarati, vor ajunge in cele din urma si ei la faliment. Deja ratingul intregii UE a fost pus sub observatie si o declasare devine oricand posibila.

In aceste conditii nu mai e loc nici pentru clementa, nici pentru crize de orgoliu national, nici pentru jocuri din pix. Adica ori punem sub euro un fundament solid, reguli comune imuabile, ori moneda unica nu are absolut nicio sansa, dupa cum avertiza DSK. Iar daca zona euro se destrama, ma tem ca si zilele UE sunt numarate. A vent iata ziua ca Europa sa admita ca solidaritea nu poate fi doar un fel de haiducie moderna, ci doar reversul responsabilitatii comune si egale.

Quarterly Report - Editia 4

După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Un zbor TAROM care circula pe ruta Paris – Bucureşti a avut probleme, vineri seară, 24 mai, după ce aeronava a lovit păsări şi a revenit pe aeroportul de unde a plecat imediat după...
#summit UE criza euro, #recesiune summit UE, #Germania Franta summit euro , #FMI