O femeie in fruntea FMI?

Joi, 19 Mai 2011, ora 16:06
3464 citiri
O femeie in fruntea FMI?
Foto: Le Figaro

Dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn din postul de director al FMI, in urma acuzatiilor de viol, discutiile pentru succesorul sau au intrat in linie dreapta.

Prin traditie, conducerea FMI apartine Europei, iar cea a Bancii Mondiale, Statelor Unite. In ultimul timp au existat tot mai multe zvonuri potrivit carora succesorul lui Strauss-Kahn ar putea proveni din afara Europei, dar se pare ca acestea nu sunt intemeiate.

The New York Times plaseaza o femeie in fruntea preferintelor pentru sefia Fondului.

Este vorba despre ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, aplaudata la "scena deschisa" la Forumul Economic de la Davos din ianuarie, cand l-a infruntat pe unul dintre cei mai puternici bancheri din lume, Robert E. Diamond Jr., directorul executiv al Barclays.

Dominique Strauss Kahn a demisionat din fruntea FMI

"Cea mai buna cale prin care bancherii lumii isi pot arata recunostinta in urma iesirii din criza economica este finantarea reala a economiilor", s-a adresat ministrul de Finante sefului Barclays, in urma unui discurs al acestuia in care sustinea ca bancile au nevoie de sustinerea guvernelor.

Din acel moment, Christine Lagarde beneficiaza de reputatia unuia dintre cei mai puternici ambasadori ai finantelor europene. In varsta de 55 de ani, Lagarde mai are un avantaj, care nu este mentionat in CV-ul sau.

O personalitate puternica, care ar "spala" imaginea FMI

"Dupa ce s-a intamplat cu Dominique Strauss-Kahn, cred ca ar fi perfect ca o femeie sa preia conducerea FMI", este de parere Kenneth S. Rogoff, profesor la Universitatea Harvard.

"Christine Lagarde are o personalitate puternica si o activitate care o recomanda", mai sustine Rogoff, care a comparat-o cu "un star rock". Oficialii europeni trag toate sforile pentru ca postul de director al FMI sa nu ajunta pe alt continent, avand in vedere ca acesta apartine europenilor inca de la crearea Fondului, in 1940.

Dominique Strauss Kahn a demisionat. Cum este vazuta decizia lui in Romania?

Numirea unui barbbat de varsta mijlocie, in actualul context, ar putea fi riscanta pentru imaginea institutiei internationale. Analistii aprecieaza ca principalul competitor al doamnei Lagarde este Kemal Dervis, fostul ministru de Finante al Turciei. Acesta a reusit sa salveze economia tarii sale, dupa ce a fost lovita de criza financiara, in 2001.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, nu a inaintat nici un nume favorit pentru a prelua functia lui Dominique Strauss-Kahn, iar Christine Lagarde pastreaza tacerea asupra zvonurilor legate de candidatura sa.

Peste 55% dintre francezi considera ca Strauss-Kahn este victima unui complot

"Stie ca daca ar comenta, i s-ar diminua sansele. Dar, fara indoiala, este unul dintre cei mai bine plasati candidati pentru a prelua sefia FMI", a declarat un diplomat francez, sub acoperirea anonimatului.

Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, a fost arestat pentru tentativa de viol, dupa ce instanta new-yorkeza a respins cererea avocatilor sai de a fi eliberat pe cautiune.

Judecatorii au respins cererea avocatilor lui Dominique Strauss-Kahn pe motiv ca acesta ar putea parasi teritoriul SUA. Acestia cerusera cautiunea pentru suma de un milion de dolari. Seful FMI va sta in arest pana pe 20 mai, cand vor avea loc urmatoarele audieri.

Quarterly Report - Editia 4

Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României a spus, miercuri, la Zărnești, fiind întrebat dacă există posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina și dacă România este amenințată, că...
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București, care candidează pe listele AUR la europarlamentare, este acuzat de studenții săi de extremist și de promovarea de idei fasciste. În...
#Dominique Strauss Kahn demisie, #Dominique Strauss Kahn succesor, #ministru franta succesor , #FMI