Procesul de selectie a sefului FMI se vrea deschis si transparent

Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:45
874 citiri
Procesul de selectie a sefului FMI se vrea deschis si transparent
Foto: Bloomberg

Procesul de selectie a directorului general al Fondului Monetar International (FMI) este dorit de catre institutie a fi unul "deschis" si "transparent", dar a fost, de fapt, intotdeauna o chestiune de diplomatie in care europenii au stiut sa-si impuna propriul candidat.

"Consiliul de administratie alege un director general care nu este nici guvernator de banca, nici director executiv", potrivit sectiunii 4 din articolul XII al statutului institutiei.

Cand postul este "scos la concurs", FMI prezinta un calendar pentru depunerea candidaturilor individuale. Ulterior, consiliul de administratie al fondului, format din reprezentantii a 24 de tari sau grupuri de state, ii audiaza pe fiecare dintre candidati, intr-un fel de "examen oral" si alege unul dintre ei.

"Desi consiliul de administratie ar putea alege un director general prin vot majoritar, obiectivul sau este de a-l alege pe directorul general prin consens", a indicat, joi, FMI.

Procesul de selectie a fost lansat joi. Decanul consiliului, egipteanul Abdel Shakour Shaalan, si-a contactat colegii in legatura cu derularea procedurii, a anuntat un comunicat al FMI, citat de Agerpres.

Din 1946, printr-un acord nescris, Statelor Unite le revine presedintia Bancii Mondiale, institutie internationala de ajutor pentru dezvoltare, iar europenilor conducerea FMI, insarcinata sa crediteze statele membre aflate in dificultate.

Titularii postului au provenit din numai sase tari - Franta, de patru ori, Suedia si Olanda, de cate doua ori, Germania, Belgia si Spania, cate un mandat.

Intre timp, ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, pare sa aiba cele mai mari sanse de a-l inlocui pe Dominique Strauss-Kahn la sefia FMI, din moment ce tarile emergente nu reusesc sa se uneasca in spatele unui candidat, noteaza Bloomberg.

Cine l-ar putea inlocui pe Dominique Strauss-Kahn in fruntea FMI?

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a cerut, joi, numirea urgenta a unui nou director general, iar administratia Obama a evitat sa sustina deschis vreun candidat, mai precizeaza sursa citata.

"Vrem sa vedem un proces transparent, care sa conduca la o succesiune prompta", a afirmat Timothy Geithne.

Potrivit acestuia, John Lipsky, cel care asigura interimatul FMI, "va conduce cu experienta si abilitate Fondul in acest moment critic pentru economia globala".

In tot acest timp, Italia si Suedia o sprijina pe Christine Lagarde. In plus, si Berlinul se pregateste sa faca acelasi lucru.

In schimb, oficialitati din Thailanda, Rusia sau Africa de Sud, considera ca urmatorul sef al FMI ar trebui sa provina dintr-o tara aflata in curs de dezvoltare.

China nu a anuntat public ce candidat ar sprijini, in timp ce Thailanda si Insulele Filipine si-au anuntat sprijinul pentru ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat din fruntea FMI

Postul de director al FMI a ramas vacant dupa ce Dominique Strauss Kahn a demisionat, joi, in urma scandalului in care este acuzat de tentativa de viol.

C.N.

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
#proces selectie director FMI, #ministru francez favorit , #FMI