Seful FMI, arestat pentru tentativa de viol: Cum reactioneaza politicienii francezi

Duminica, 15 Mai 2011, ora 14:23
2052 citiri
Seful FMI, arestat pentru tentativa de viol: Cum reactioneaza politicienii francezi

Noul scandal in care a fost implicat seful FMI, Dominque Strauss-Kahn, considerat un contracandidat redutabil pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy, ii va diminua serios sansele de a obtine investitura socialistilor pentru alegerile prezidentiale de anul viitor, sunt de parere analistii.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pentru tentativa de viol - vezi reactia FMI

Seful FMI, una dintre figurile marcante ale Partidului Socialist francez, a fost retinut sambata pe aeroportul JFK din New York si pus sub acuzare pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, in urma plangerii facute de o angajata a unui hotel de lux din metropola americana.

Stupoare si prudenta

Clasa politica franceza a reactionat deocamdata cu un amestec de stupoare si prudenta la vestea acuzatiilor ce i se aduc lui "DSK", asa cum este numit in mediile politice franceze directorul FMI.

Pentru socialisti este, in orice caz, o noua lovitura. fara o conducere puternica si macinati de lupte interne, socialistii aveau o speranta in Dominique Strauss-Kahn, care statea cel mai bine in sondaje, pentru a-i face fata lui Sarkozy in cursa prezidentiala de anul viitor.

Segolene Royal, cea in fata careia Dominique Strauss-Kahn a pierdut in 2006 investitura socialistilor pentru a candida impotriva lui Nicolas Sarkozy, a declarat la Europe 1 ca vestea arestarii colegului ei de partid este "bulversanta", un "soc". Pe de alta parte, ea a reamintit ca toate aceste acuzatii "raman de verificat", iar DSK are dreptul la prezumptia de nevinovatie. Royal a spus ca i se pare indecent sa comenteze consecintele asupra vietii politice franceze. "Acest om are dreptul de a fi respectat", a conchis Royal.

Un alt politician de stanga, Jean-Marie Le Guen, un apropiat al lui DSK, este de parere ca nu trebuie trase niciun fel de concluzii pana nu este auzita si versiunea pe care seful FMI o are asupra faptelor. "Si apoi, mai ales, in aceasta afacere DSK nu seamana deloc cu omul pe care il cunoastem cu totii", a insistat deputatul.

Europarlamentarul socialist Stephane Le Fol, un apropiat al lui Francois Hollande - considerat un rival al DSK in partid - a declarat ca a luat cunostinta de anuntul inculparii sefului FMI.

"Ramanem pe o linie simpla si clara, de a construi candidatura lui Francois Hollande, fara a ne preocupa de ceea ce li s-ar putea intampla altor candidati", a aratat el.

Hollande, fostul partener de viata a lui Segolene Royal, cu care are patru copii, a avut si el o relatie ascunsa cu o jurnalista franceza. Cuplul Hollande-Royal si-a anuntat separarea la o luna dupa alegerile prezidentiale din 2007, in care socialista a fost infranta de Nicolas Sarkozy.

Francois Bayrou, presedintele MoDem, partidul francez de centru, a spus ca scandalul DSK este de natura sa genereze "confuzie, tristete si infinita tulburare". Bayrou, si el fost candidat la presedintia Frantei in 2007, a subliniat necesitatea "responsabilitatii unui om politic", potrivit TF1.

"Bineinteles ca ancheta este in desfasurare, dar exista deja consecinte atat pentru omul DSK, pentru partidul sau, cat si pentru imaginea Frantei in lume", a punctat Bayrou.

O capcana?

Dominique Paille, membru al partidului prezidential UMP si presedinte al Biroului francez pentru imigratie si integrare, a declarat pentru LCI ca este "uluit" de vestea inculparii lui Dominique Strauss-Kahn. El a marturisit ca mai intai s-a gandit la o "capcana intinsa" sefului FMI.

"Dar sa pui la cale o lovitura de aceasta natura ar fi halucinant", a adaugat el. Precizand ca nu vrea sa judece responsabilitatea lui Strauss-Kahn in aceasta afacere, Dominique Paille a spus ca i se pare putin probabil ca Partidul Socialist sa-l mai sustina majoritar pe DSK.

In ceea ce o priveste pe lidera extremei-drepte, Marine le Pen, care in unele sondaje era data cu sanse egale cu DSK de a intra intr-un al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2012, ea a spus ca "aceasta afacere incurca Franta" si a condamnat "ipocrizia" unora dintre reactiile politice aparute dupa anuntul inculparii sefului FMI.

Marine le Pen a spus ca "problemele patologice pe care Dominique Strauss-Khan le are in relatie cu femeile" sunt cunoscute de multi ani. Seful FMI este "definitiv discreditat ca potential candidat pentru cea mai inalta functie in stat", a declarat pentru RTL sefa Frontului National.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dominique Strauss Kahn retinut, #Dominique Strauss Kahn scandal, #Dominique Strauss Kahn FMI, #Dominique Strauss Kahn retinut reactii, #politicieni Dominique Strauss Kahn , #retinut