Sex la varf in organizatiile internationale: De ce se musamalizeaza cazurile?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 10:51
4332 citiri
Sex la varf in organizatiile internationale: De ce se musamalizeaza cazurile?

Scandalul sexual in care este implicat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, pune sub lupa modul in care organizatiile internationale se fac ca nu observa ce fac liderii lor in materie de sex - mai ales cand situatiile indoielnice din punct de vedere moral au si potential penal.

In companiile private, comportamentul sexual neadecvat este din ce in ce mai des sanctionat, practicandu-se, in cele mai multe cazuri, o politica de toleranta zero, in special fata de cei aflati in pozitii de conducere, scrie Reuters.

Indiferent de cum se va solutiona acuzatia de agresiune sexuala a lui Strauss-Kahn, observatorii cred ca organizatiile internationale nu sunt suficient de riguroase atunci cand fac angajari pentru cele mai inalte functii, si in special atunci cand cea mai inalta pozitie este subiectul unei negocieri dure intre guverne.

Strauss-Kahn, sustinut de Uniunea Europeana pentru sefia FMI, a mai fost subiectul unei controverse in 2008, dupa o relatie sexuala cu o colega care ii era subordonata. El a admis ca a fost o "greseala de judecata" si, intr-o ancheta interna, FMI a decis ca raporturile privind alte relatii extraconjugale nu reprezinta nicio importanta in stabilirea competentelor lui Strauss-Kahn de a conduce organizatia.

La institutia - sora a FMI, Banca Mondiala, Paul Wolfowitz, nominalizat pentru sefie de presedintele american George W. Bush in 2005, a demisionat in 2007 dupa ce s-au pus sub semnul intrebarii abilitatile sale de conducere, ca urmare a unei promovari bine-platite decisa pentru partenera sa.

Este limpede, subliniaza sursa citata, ca exista unele slabiciuni in sistemul de selectie a candidatilor pentru cele mai inalte functii in aceste organizatii internationale.

FMI si Banca Mondiala sunt clasificate drept agentii specializate ale ONU, insa in practica ONU nu le controleaza, nici nu numeste conducatorii acestora.

Chiar si ONU, care sustine ca are o "toleranta zero" fata de hartuirea sexuala,a avut probleme. Cel mai cunoscut scandal este al fostului premier olandez Ruud Lubbers, care a devenit seful agentiei ONU pentru refugiati si a fost acuzat, in 2004, de catre o angahata americana, ca a pipait-o.

Desi un raport intern a sustinut acuzatia, secretarul ONU, Kofi Annan, a decis ca nu poate fi sustinuta. Lubbers a demisionat in 2005.

La Curtea Penala Internationala, procurorul Luis Moreno-Ocampo a fosta cuzat in 2006 de comportament sexual nepotrivit implicand o jurnalista din Africa de Sud. Judecatorii CPI au gasit acuzatia "nefondata".

George G. Irving, fost consilier pe probleme juridice pentru ONU, actualmente avocat in Massachusetts, a spus ca, in vreme ce verificarile sunt extensive pentru ocupantii functiilor de nivel mic si mediu, la nivel inalt "cu siguranta nu se face cu transparenta numirea".

Organizatiile internationale se apara insa, spunand ca respecta cele mai inalte standarde de etica, iar angajatii sunt verificati cu maxima atentie. Primul instinct al organizatiilor internationale este insa sa isi apere oamenii, cel putin in public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Dominique Strauss Kahn, #Dominique Strauss Kahn retinut, #Dominique Strauss Kahn scandal sexual , #retinut