Cum isi apara presa din Franta politicienii - tabuuri despre viol, pedofilie si amante

Marti, 17 Mai 2011, ora 11:18
3476 citiri
Cum isi apara presa din Franta politicienii - tabuuri despre viol, pedofilie si amante
Foto:france24.com

Presa din Franta, considerata o componenta de baza a uneia dintre cele mai solide democratii din lume, are o caracteristica ce o diferentiaza de cele din alte societati deschise de pe glob - tine secrete amanunte despre viata personala a liderilor sai, indiferent ca e vorba despre acuzatii de viol, de adulter, de copii nelegitimi sau de comportamente sexuale insolite.

"Credem ca suntem superiori americanilor sau britanicilor prin faptul ca retinem principiul de a proteja viata privata", spune Pierre Haski, unul dintre cei mai cunoscuti comentatori politici francezi, intr-un interviu citat de The New York Times.

Exemplele sunt numeroase si chiar surprinzatoare, daca ne gandim ca in alte tari ale lumii, de la America la Romania, ar fi constituit adevarate socuri de presa.

Autocenzura incredibila

Cazul acuzatiilor de viol pentru seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, aduce aminte de unul din cele mai surprinzatoare aplicari ale unui adevarat "cod al tacerii" in presa franceza.

Astfel, in 2007, Tristane Banon, o scriitoare si jurnalista franceza, a povestit intr-o emisiune televizata cum acelasi Strauss-Kahn a incercat sa o violeze in timp ce ea voia sa-i ia un interviu. Cu toate astea, in mod las, televiziunea care a difuzat interviul a cenzurat numele acestuia, punand "bip" de fiecare data cand jurnalista il mentiona si protejandu-l astfel pe actualul sef al FMI, scrie The Independent.

Discretia e atat de pretuita in presa din Franta incat, atunci cand jurnalistul de la Liberation, Jean Quatremeter, a scris pe blogul sau, in 2007, ca singura problema a lui Strauss-Kahn e insistenta lui fata de femei, a fost atacat intens de colegii sai din mass media.

Nu doar Strauss-Kahn a beneficiat despre aceasta aproape incredibila discretie a francezilor. Spre exemplu, fostul presedinte Francois Mitterand avea o amanta si o fiica nascuta din legatura cu aceasta despre care stia toata lumea, inclusiv presa si sotia acestuia. Cu toate astea, nici macar o publicatie importanta din Hexagon nu a scris despre acest lucru.

Presa franceza a tacut si cand Roland Dumas, fostul ministru de Externe, a avut o legatura amoroasa cu fiica ministrului Apararii din Siria, care ar fi putut fi problematica pentru imaginea si chiar securitatea Frantei. De asemenea, presa nu a facut valva cand actualul presedinte Nicolas Sarkozy s-a despartit temporar de sotia sa inaintea campaniei electorale sau cand contracandidata sa , Segolene Royale, s-a despartit de partenerul sau de viata, cu care avea patru copii, in aceeasi perioada.

Prostitutia homosexuala cu minori

Mai mult, nici macar subiectele cunoscute si recunoscute chiar de catre politicieni nu constituie subiecte suculente de presa si nu genereaza mega-scandaluri.

Spre exemplu, nepotul fostului presedinte Francois Mitterand, Frederic Mitterand, a fost numit ministru al Culturii de catre Nicolas Sarkozy, in ciuda faptului ca el scrisese o carte in care povestea cum face turism sexual in Thailanda, unde platea pentru sex cu baieti minori.

Dezvaluirea nu a generat vreo investigatie si nici macar vreo reactie virulenta a presei. Aceasta a venit abia acum, cand seful FMI a fost arestat in America. Unde in lumea libera s-ar mai putea intampla asta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#presa Franta scandal Kahn, #presa Franta codul tacerii , #stiri Dominique Strauss-Kahn