Top 5 perdanti in scandalul Dominique Strauss-Kahn

Joi, 07 Iulie 2011, ora 19:38
6549 citiri
Top 5 perdanti in scandalul Dominique Strauss-Kahn
Foto: Arhiva

Ca va exista sau nu o condamnare in cazul Srauss-Kahn, scandalul in care fostul sef al FMI este acuzat de viol a scos la iveala vulnerabilitatile a doua societati dominate de prejudecati. Atat Franta, cat si SUA au de pierdut din ceea ce presa americana numeste "afacerea DSK".

Locul 5 - Feminismul francez

Intr-un top al perdantilor dupa scandalul DSK, alcatuit de revista Foreign Policy, pe locul cinci s-ar situa "miscarea feminista din Franta".

Cand Dominique Strauss-Kahn a fost acuzat de viol si arestat, mai multe voci din tara sa de origine i-au sarit in aparare, spunand ca fostul sef al FMI este victima jocurilor politice. Acela a fost si momentul in care s-a reaprins "miscarea feministelor", care s-au grabit sa condamne gestul lui Strauss-Kahn, care avea de infruntat in Franta o alta acuzatie de viol venita din partea unei jurnaliste.

Insa, dupa ce Strauss-Kahn a fost eliberat conditionat si au aparut suspiciuni asupra credibilitatii victimei, feministelor li s-a inchis gura. Dezbaterea problemelor de gen in Franta, tara despre care sociologii sustin ca femeile sunt tratate de cele mai multe ori ca obiecte sexuale, ar putea fi blocata.

In acelasi timp, cum francezii nu au o problema ca potentialii lor conducatori sa fie implicati in scandaluri sexuale, achitarea lui Strauss-Kahn i-ar putea aduce acestuia mai multe sanse in cursa pentru presedintia Frantei.

Locul 4 - Imigrantii

In timp ce erorile judiciare ale anchetatorilor in cazul Strauss-Kahn nu au nicio justificare, este de inteles totusi de ce cineva aflat in papucii acuzatoarei fostului sef al FMI isi ascunde trecutul. Avand ca scop obtinerea cetateniei americane, persoanele care solicita azil trebuie nu numai sa demonstreze capacitati reale de munca, dar si ca au fost cu adevarat oprimate si agresate in tara de origine.

Lectia dura a cazului DSK abia va veni. Dupa ce autoritarile au ignorat trecutul acuzatoarei lui Strauss-Kahn, de acum inainte, in cazul in care imigrantii reclama un abuz in SUA, trecutul acestora va fi amanuntit controlat.

Locul 3 - Presa

Mass-media si-a aratat de asemenea vulnerabilitatile in acest caz. Jurnalistii au fost incorecti deopotriva cu Strauss-Kahn si cu acuzatoarea sa. Astfel, ziarele franceze au refuzat sa publice fotografii cu Strauss-Kahn in catuse, dar nu s-au sfiit sa divulge numele acuzatoarei sale. In SUA, si in multe alte tari, ziarele nu publica numele reclamantilor in cazurile de agresiune sexuala.

Pe de alta parte, camerista care il acuza pe Strauss-Kahn de viol va da in judecata New York Post pentru calomnie, dupa ce i-au publicat povestea si au catalogat-o drept prostituata. Astfel, cazul Strauss-Kahn ofera un moment de dezbatere pentru jurnalisti despre cum ar trebui tratate astfel de subiecte.

Locul 2 - Relatia SUA - Franta

Relatia dintre Statele Unite si Franta pare uneori cea a unui tanar cuplu care doarme deja in dormitoare separate, scrie FP. Uneori, decalajul cultural dintre cele doua tari este inofensiv, precum atitudinea indiferenta a Frantei fata de SUA in scandalul Monica Lewinsky sau fascinatia Americii fata de relatia lui Sarkozy cu Carla Bruni.

Alteori, insa, cum s-a intamplat in cazul regizorului Roman Polanski acuzat de viol in SUA, pot aparea si consecinte grave. Si in cazul Strauss-Kahn mentalitatile si atitudinile sociale vor fi impartite. Pe de o parte, America este acuzata ca are un sistem care judeca prea aspru persoanele publice, in timp americanii vor acuza Franta ca nu e suficient de ferma in astfel de cazuri, iar bogatii ori politicienii scapa usor de justitie.

Locul 1 - Dominique Strauss-Kahn

Unul dintre perdantii acestui scandal este cu siguranta Dominique Strauss-Kahn. Inainte de acuzatiile de viol, DSK avea mari sanse sa fie nominalizat de socialisti pentru candidatura la presedintia Frantei. Se bucura de sustinerea a 60% dintre socialisti si 49% din totalul francezilor. Chiar daca Strauus-Kahn iese cu capul sus din justitie, cariera sa politica va fi afectata iremediabil. A pierdut functia de sef al FMI, iar nominalizarea pentru candidatura la presedintie este incerta, chiar daca va fi declarat nevinovat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Strauss Kahn viol, #Dominique Strauss Kahn scandal sexual, #Dominique Strauss Kahn proces , #viol