România pare să fie prima țară europeană care cumpără Domul de Fier al Israelului. Ce spune ministrul Apărării despre această achiziție

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 20:27
40867 citiri
România pare să fie prima țară europeană care cumpără Domul de Fier al Israelului. Ce spune ministrul Apărării despre această achiziție
Un sistem de apărare antirachetă Iron Dome trage un interceptor către o țintă în timpul unui exercițiu la începutul anului 2021 FOTO: timesofisrael.com

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, refuză să discute despre sistemul de apărare antirachetă sau despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar spune că România este dornică să cumpere radare și drone din Israel.

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel. Dacă se va ajunge la un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul, scrie haaretz.com.

Cât de eficient este Iron Dome

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă împotriva Gazei. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptară 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Nu se crede că americanii sunt interesați de mai mult.

Potrivit rapoartelor confirmate, Azerbaidjan a achiziționat și Iron Dome. Un număr de țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat componenta radar.

Deși Iron Dome este o creație a Ministerului israelian al Apărării și a contractorilor de apărare, a devenit în esență un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, americanii, prin alocări de către Congres, investind de patru ori această sumă.

Deci orice vânzare de Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului. Probabil, dacă Israelul ar fi vândut sistemul regimului tiranic al Azerbaidjanului în timpul administrației Trump, înțelegerea nu ar fi fost aprobată sub supravegherea lui Joe Biden.

Producția de rachete a fost, de asemenea, un proiect comun – al Rafael Advanced Defense Systems și al companiei americane Raytheon. Costurile de dezvoltare au totalizat aproximativ 4 miliarde de dolari. Sursele spun că șansele unei înțelegeri cu România sunt foarte bune.

Dîncu: ”Vrem să aducem în România cunoștințele și inovația tehnologică israeliană”

Într-un interviu acordat lui Haaretz, Dincu a refuzat să discute despre Domul de Fier, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare de securitate îmbunătățite cu Israelul. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus el.

Ministrul român al Apărării a mai arătat că noi ”vrem să învățăm de la Israel cum să îmbunătățim medicina militară, spre deosebire de cea civilă, pe linia frontului. Datorită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe despre subiect.”

El a recunoscut că industria militară a României este depășită moral.

„Vrem să aducem în România cunoștințele și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară este de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, este o țară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea și să obțină o licență pentru a le produce în România, iar asta este foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sistemele de arme către NATO”, a mai spus Dâncu în interviu.

Câte arme a vândut Israelul în România

În ultimul sfert de secol, vânzările de arme ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari. Dîncu, un social-democrat în vârstă de 60 de ani, este ministrul apărării de aproape un an. Aceasta este a doua sa vizită în Israel, dar prima în poziția sa actuală.

Chiar înainte de căderea comunismului în România în 1989, odată cu execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, România a avut relații speciale de securitate și informații cu Israelul. Aceste legături s-au strâns în ultimele decenii. „Acum avem opt acorduri de cumpărare cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a spus Dincu, în interviul pentru haaretz.com.

Aceste acorduri au avut ca rezultat construirea a patru fabrici în România, în care sunt angajate 800 de persoane, care produc piese pentru drone, turele și echipamente electronice. Legăturile dintre cele două țări au dus și la acordul României ca Forțele Aeriene Israeliene să se antreneze pe cerul României pentru a simula o lovitură asupra Iranului. Astfel de exerciții au avut loc în Turcia până când președintele Recep Tayyip Erdogan le-a scos.

Dîncu a mai transmis că România intenționează să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită armatelor israeliene și române să efectueze manevre comune.

Elbit a modernizat anterior MiG-29 de fabricație rusă, „dar România este interesată de echipamente occidentale”, a explicat ministrul Apărării. MiG-29-urile vor fi scoase din funcțiune în aproximativ un an.

Cu aprobarea americană, România a cumpărat 17 F-16 din Portugalia și 32 din Norvegia. De asemenea, Israelul era dornic să vândă câteva României, dar Dincu spune că nu se va întâmpla: România își propune să achiziționeze următoarea generație de avioane de luptă americane – F-35.

Cu toate acestea, România consideră Israelul un punct de intrare în tehnologia occidentală. Dincu spune că Elbit Systems are șanse mari să câștige în trei licitații în derulare, proiecte care implică război electronic, radar și drone. El spune că guvernul său își propune să sporească cooperarea cu Israelul, imaginând manevre comune și o cooperare îmbunătățită între Mossad și serviciul de securitate Shin Bet cu omologii lor români – ceea ce spune că este deja foarte bun.

Cine este o amenințare pentru România

Întrebat despre cine reprezintă o potențială amenințare pentru România, răspunsul ministrului Apărării a fost fără echivoc: Rusia. „Chiar dacă nu este o amenințare directă”, a spus el. „Facem parte din apărarea colectivă a NATO și operăm în acest cadru. Trebuie să ne apărăm.”

Cinci mii de militari NATO sunt staționați în prezent în România. Avioanele NATO patrulează pe cerul deasupra României, care împarte granița cu Rusia și Ucraina. Războiul din nord-estul său este subiectul cel mai sensibil pentru România.

La începutul interviului, Vasile Dîncu a precizat că președintele său, Klaus Iohannis, i-a spus să nu vorbească despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Chiar și așa, informațiile devenite publice indică faptul că România – alături de Polonia, Slovacia și statele baltice – este un jucător important în tranzitul de arme către Ucraina. Războiul a apărut în discuțiile lui Dîncu cu ministrul Apărării Benny Gantz.

Dar impresia rămâne aceeași. Politica Israelului este să stea pe gard. Cu alte cuvinte, chiar și sub prim-ministrul Yair Lapid, Israelul spune: Facem parte din Occident. Cumpărați arme de la noi, dar nu vă așteptați să vă sprijinim politica și strategia.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#domul de fier israel, #armament, #aparare, #Romania, #vasile dincu , #stiri externe
Comentarii
Poza valy9
valy9
rank 1
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Cumpara pe *** de la stapan cand ei nu au bani de pensii si se