Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat sambata ca summitul G-20 de la Hamburg arata necesitatea cooperarii internationale.
"Putem realiza mai mult impreuna decat actionand de unul singur", a declarat Merkel intr-o conferinta de presa la incheierea summitului G-20.
Cu aceasta ocazie, sefa guvernul german si-a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca 19 lideri din G-20 au cazut de acord asupra aplicarii rapide a Acordului de la Paris privind climatul, in pofida deciziei SUA de a se retrage din acord. Ea s-a declarat multumita si de faptul ca cei 19 lideri cred ca Acordul de la Paris este ireversibil.
In cadrul conferintei sale de presa, Merkel a condamnat protestele violente care au avut loc in timpul desfasurarii summitului, precizand ca nu exista "nici cea mai mica justificare" pentru astfel de manifestari.
Potrivit declaratiilor sale, guvernul german ia in considerare posibilitatea de a le acorda asistenta, cat mai rapid si cu cat mai putina birocratie, celor care au avut de suferit din cauza violentelor.
Cancelarul german a aparat decizia guvernului sau de a organiza summitul G-20 la Hamburg, spunand ca orasul a fost ales datorita capacitatilor sale de cazare hoteliera.
Conform politiei, circa 56.000 de protestatari au iesit din nou sambata pe strazile orasului Hamburg, in timp ce organizatorii se asteapta la aproximativ 86.000 de persoane.
Trump, izolat in timpul discutiilor pe clima
Liderii marilor puteri mondiale i-au facut concesii presedintelui american Donald Trump in legatura cu subiectele foarte sensibile referitoare la climat si comert, in speranta de a-l mentine in cadrul G-20, relateaza AFP.
Declaratia finala adoptata dupa doua zile de summit poarta marca unor controverse intre noua administratie americana si restul lumii.
Referitor la climat, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea incalzirii climatice, si de izolarea tarii in aceasta chestiune: toate celelalte tari considera, in textul declaratiei, ca acest acord este "ireversibil".
In acelasi timp, SUA lui Donald Trump obtin un cec in alb din partea G-20 pentru a duce o politica divergenta. In textul declaratiei, spun ca vor ajuta alte tari din lume "sa aiba acces si sa utilizeze energii fosile".
Aceasta este o politica larg contrara obiectivului ONU privind o economie cu mai putin carbon, chiar daca este precizat de catre G-20 ca aceste energii fosile vor fi utilizate intr-un mod "mai curat".
Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-si vinde gazele de sist, noteaza AFP. SUA au incercat indeosebi sa atraga tari din Europa de Est, care cauta sa-si reduca dependenta energetica de Rusia, cu vanzarea de gaz lichefiat american.
Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a facut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe tari de tem in legatura cu "un efect de contagiere".
Trump statea izolat in timpul dezbaterii subiectului referitor la modificarile climatice, dupa ce celelalte tari au facut apel, in declaratia finala a reuniunii, la aplicarea rapida a Acordului de la Paris privind climatul.
Concesii si privind comertul. Cum ramane cu "America pe primul loc"?
In domeniul comercial, Trump provoaca de luni de zile preocupare in randul principalilor sai parteneri in legatura cu veleitatile sale protectioniste, cu sloganul sau permanent "America mai intai" si cu amenintarile sale privind taxele vamale impotriva Chinei sau a Europei in domeniul otelului sau al constructiei de automobile.
La summitul G 20, SUA au acceptat in cele din urma sa adere, in declaratia finala, la condamnarea "protectionismului". Rolul de "supraveghetor" al Organizatiei Mondiale a Comertului, deseori criticat in trecut de catre administratia americana, este de asemenea acceptat.
Dar, in schimb, forumul celor douazeci de mari puteri economice mondiale recunoaste, pentru prima data, dreptul tarilor victime ale practicilor de dumping sa recurga la "instrumente legitime de aparare comerciala".
Pana una-alta SUA si... Vezi tot